Interview Robin Maas: van mondhygiënist naar VA


Robin Maas
Robin Maas

Van mondhygiënist naar virtueel assistent: Robin Maas maakte de switch. Nu kan ze werken waar ze wilt. Haar tips? Werk aan je mindset! Dat is wat je vaak écht tegenhoudt.

Robin Maas is een oud-coachee van mij. Ik heb haar mogen coachen afgelopen winter en ze heeft een hele mooie groei doorgemaakt sindsdien. Daarover sprak ik haar afgelopen week.

1. Wil je je even voorstellen?

“Ik ben Robin Maas, 29 jaar, ik woon in Amsterdam en op dit moment werk ik deels in loondienst en deels voor mezelf. Ik ben afgestudeerd als mondhygiënist 4 jaar geleden en sinds 1 februari van dit jaar werk ik ook als freelance Virtual Assistant. Ik werkte 4 dagen in de praktijk en het idee was in de eerste instantie dat ik 1 dag in de week voor mezelf zou gaan werken naast mijn baan in loondienst. Ik werkte bij 2 praktijken, maar het freelancen beviel me eigenlijk zo goed dat ik wel vrij snel al bij 1 praktijk heb opgezegd nadat ik voor mezelf was begonnen.”

2. Wat doe je precies? Wat is een VA?

“Een VA is een Virtual Assistant. Ik noem het altijd een Personal Assistant, maar dan alles online. Je hebt veel technische VA’s die video’s editen en websites bouwen. Dat doe ik niet. Ik ben meer voor de officesupport. Ik heb een klant voor wie ik de klantenservice doe. Zij heeft heel veel online cursussen en programma’s dus daar doe ik haar klantenservice voor. Ik heb ook een klant voor wie ik de agenda beheer. Ik regel alle lunches en zoom meetings voor haar coachees. Of ik zoek voor haar een kantoorruimte die ze af en toe wil huren. Zij geeft aan welke locatie en wat voor soort ruimte ze wil en ik zoek en boek dat dan voor haar. 

Dus eigenlijk vooral taken waar andere ondernemers zelf geen tijd voor hebben of geen zin in hebben die wel belangrijk zijn om gedaan te hebben. Die besteden ze dan aan mij uit. Veel regelen vind ik leuk.” 

3. Wat was jouw droom vroeger?

“Mijn echte droom was altijd om tandarts te worden, maar daar ben ik voor uitgeloot en toen ben ik Mondzorgkunde gaan studeren. Dat ging heel erg goed, ik had het heel erg leuk en ik dacht: nou dit is het, dit wordt het. Toen ging ik stagelopen op Aruba, want ik wilde heel graag in het buitenland een stage doen. Ik ontdekte dat je je dagelijkse leventje wat je in Nederland hebt ook gewoon prima ergens anders kan doen. Dat beviel me wel heel erg goed en toen dacht ik: als ik ben afgestudeerd dan word ik freelance mondhygiënist. Er is een enorm tekort aan mondhygiënisten en je kunt heel makkelijk ergens tijdelijk invallen als iemand ziek of zwanger is. Ik had bedacht om een aantal maanden te werken en te sparen, dan op reis te gaan, weer in Nederland te werken en dan weer op reis te gaan. Dat leek me echt een goed idee.”

4. Waarom lukte het niet? Wat hield je tegen om het te doen?

“Ik kwam tijdens mijn studie al in een praktijk terecht waar ik als bijbaantje werkte en dat beviel heel erg goed. Ze hadden gevraagd of ik bleef na mijn afstuderen. Ik houd heel erg van afwisseling en het was een algemene praktijk waar heel veel mogelijk was theoretisch. Dus ik dacht: ik blijf hier werken. Mijn eerdere droom paste niet bij het werk wat ik ging doen, want ik was vast in dienst. Je rolt dan toch een beetje de standaard in…  Ik denk omdat het normaal is dat je gaat werken nadat je bent afgestudeerd, dat je dat toch maar gewoon gaat doen.”

5. Hoe lang heb je zo door geleefd tot er iets knaagde?

“Eerst een jaar. Er is een enorm tekort aan mondhygiënisten en er kwam veel werk op mijn schouders terecht. Mijn agenda zat vol en er was weinig ademruimte voor mijn gevoel. En toen dacht ik: ik vind het zo helemaal niet leuk. Ik heb lang nagedacht wat ik hier mee moest en bedacht dat ik misschien maar gewoon weg moest gaan. Ik vond dat ook best wel spannend, want ik was de enige mondhygiënist en had gedachtes als: ik kan mijn patiënten niet in de steek laten en wat nou als ik wegga en het misschien toch nog heel erg leuk wordt. 

Dus ik heb heel lang geprobeerd om daar toch nog wat van te maken, maar op een gegeven moment voelde ik zoveel weerstand. Mijn jaarcontract liep af, dus mijn idee was om dan weg te gaan. Dat was echt heel erg spannend en tegelijkertijd was het zo’n enorme opluchting en wist ik dat als het zo voelt het een goede keus is geweest. Toen ben ik een maand naar Spanje geweest voor een taalcursus en ook daar lekker in het buitenland m’n ding gedaan. Ik heb in totaal 3 maanden niet gewerkt, omdat ik voor mezelf heel erg aan het uitzoeken was hoe ik het anders kon gaan doen. Ik bleef het wel steeds in de mondzorghoek zoeken. Dat heb ik nou eenmaal gestudeerd.”

6. Wat werd je volgende stap?

“Ik ben weer teruggegaan naar de praktijk waar ik voor mijn afstuderen al ben begonnen en bij andere een gespecialiseerde praktijk gestart. Voldoende afwisseling en uitdaging, omdat het 2 praktijken waren en omdat het een combi was tussen een specialistische praktijk en een algemene praktijk. Maar het grappige was dat het stukje buitenland me nooit echt losliet. Dus dan zag ik weer een webinar voorbij komen en ging ik toch maar even kijken. Ergens bleef dat steeds een beetje sluimeren.

Op een gegeven moment merkte ik aan mezelf dat ik toch weer een beetje in een soort sleur kwam in de praktijken. Het was 4 dagen heel veel van hetzelfde. Ik moest vroeg op en vroeg beginnen. Je moet fit zijn en gefocust, want je bent met iemands gezondheid bezig. Als ik chagrijnig ben, moet iemand anders daar niets van kunnen merken. Je moet best wel presteren en fysiek is het een pittig beroep. Je maakt lange dagen, ik had een hele volle agenda en ik wist dat als ik niks zou veranderen, mijn leven er over 5 jaar nog steeds precies hetzelfde uit zou zien.”

7. Eind 2020 zocht je met mij contact. Waarom zag je opeens een uitweg?

“Ik keek een webinar van twee Amerikaanse vrouwen en die vertelden welk werk je zou kunnen doen, zodat je locatie onafhankelijk kunt werken. Toen begon ze over VA en dacht ik: oh dit kan ik ook! Want ik heb bijbaantjes gehad voordat ik in de praktijk kwam en ik heb in de praktijk ook aan de balie gewerkt, dus al die (back)office werkzaamheden kan ik gewoon. Na dat webinar voelde ik aan alles dat er geen houden aan meer was. Hoe ik het ging doen, wist ik niet. Maar ik moest dit gewoon gaan proberen. 

Toen heb ik eerst Digital Nomad E-Course gedaan, maar ik had meer nodig. Ik had iemand nodig die me achter de vodden aan zat. Er was no way back. En wat altijd mijn lievelingsvraag is (die jij ook in je e-course stelt): wat is het ergste wat er kan gebeuren? Wat doe je dan? Ik heb een enorme luxepositie dat ik altijd weer terug kan naar de praktijk, dus toen ging het balletje rollen.”

8. Je besloot om een paar duizend euro te investeren, terwijl je nog niet wist hoe het ging eindigen. Vertel?

“Ik had heel erg het gevoel dat ik het moest doen en dat het wel goed ging komen. De belemmerende gedachten waren heus nog niet helemaal weg. Maar ga kijken naar de mogelijkheden. En in mijn geval is er niet zoveel ergs wat er kan gebeuren. Eigenlijk was er een grote pijn: als ik nu niks verander, blijf ik mijn hele leven dit gevoel hebben. En toen dat VA stukje erbij kwam toen had je een uitweg. Ik zag de mogelijkheden. Dan ga je denken in mogelijkheden, omdat je weet dat ze er zijn.

Wat voor mij heel erg heeft geholpen, is dat je het er met iemand anders over hebt. Die brengt je ook op hele andere ideeën. Die gaat vragen aan je stellen waar je over na gaat denken. Als jij gedachten hebt en daar in je eentje over na blijft denken, blijf je vaak in een zelfde cirkeltje nadenken. En mensen in je omgeving kennen jou op een bepaalde manier, dus die geven dan nooit een andere invalshoek. Ik zeg niet dat iedereen een businesscoach moet inhuren (als zou ik het wel aanraden), maar ik denk dat het heel goed is om het er met iemand van buitenaf eens over te hebben, omdat je dan op een andere manier gaat nadenken. Ik denk dat dat voor mij heel erg heeft geholpen.”

9. Uiteindelijk ben je tijdens het traject voor jezelf begonnen. Hoe pakte je dat aan?

“Ik was lid geworden van een aantal FB-groepen, Dutch Girlboss en Business Babes bijvoorbeeld, en daar worden heel vaak opdrachten in gezet waar je op kunt reageren. Toen was er iemand die een content schrijver voor mondzorgpraktijken zocht. Je moest bereid zijn om een beetje in te lezen, omdat alles wat je schrijft moet kloppen. Ik heb mij natuurlijk 4 jaar lang hierin ‘ingelezen’ en heb heel veel praktijkervaring. Ik had een kort en krachtig berichtje gestuurd: ‘een betere match heb je niet, want ik ben en VA én ik werk als mondhygiënist, dus ik weet precies waar ik het over heb’. Wat achteraf ook belangrijk bleek, was dat je een mailtje moest sturen en geen DM. Ook had ik haar toegevoegd op LinkedIn, zodat ze gelijk zou zien dat ik werkte als VA én mondhygiënist. Dat bleek een goeie combi en de volgende dag was het al gefixt.”

10. Afgelopen zomer heb jij een NLP opleiding gedaan. Waarom?

“NLP is neuro linguïstisch programmeren. Over hoe je taal kunt inzetten om je communicatie te veranderen of verbeteren of de communicatie met iemand op een andere manier aan te gaan. Het gaat ook heel erg over je eigen gedragspatronen. Je eigen denkwijze en je gaat eerst heel erg naar jezelf kijken voordat je op een andere manier naar iemand anders kunt kijken. Dat wist ik niet van tevoren. Ik begon met een professioneel motief. Maar uiteindelijk ging ik dus heel erg met mezelf aan de slag. Wat heel erg interessant was.”

11. Wat heeft dat je gebracht? Welk belangrijk inzicht heb je gekregen?

“Mijn doel was om te gaan ondernemen. Mijn beren op de weg waren vooral heel erg theoretisch bedacht. Ik dacht dat mijn beer op de weg was: bang zijn voor het onbekende of dat ik niet zo goed wist waar ik moest beginnen. Dat was ook zo, alleen tijdens de opleiding ben ik erachter gekomen dat mijn beren op de weg eigenlijk veel dieper zaten. Ik snapte nu eindelijk wat mindset was.”

12. Wat hield je dan echt tegen?

“Ik werk al 10 jaar in de tandheelkunde. Dat maakt een groot deel uit van mijn identiteit. Dat is echt mijn beer op de weg. Dat schuif je niet zomaar van de ene op de andere dag aan de kant. Maar bewustwording is de eerste stap. Wat ook heel erg helpt, is dat je het in kleine stapjes doet en niet van het ene uiterste in het andere uiterste gaat. Dan is het te groot en dan schrikt het je echt af.”

13. Waarom wil je een mindset masterclass gaan organiseren?

“Mij heeft het heel erg veel gebracht en ik denk dat er heel veel andere mensen zijn die het ook kan helpen. Ik wil andere mensen hier ook mee kennis laten maken. Wat gaat het allemaal wel niet teweeg brengen als die mensen allemaal net zulke eye openers hebben als ik?”

Over de mindset masterclass

Robin Maas en ik organiseren samen een mindset masterclass waarin we hopelijk in 1 dag gaan overbrengen waarom mindset zo belangrijk is. Het is natuurlijk niet zo dat je je leven in 1 dag kan omgooien, maar ik denk dat we in 1 dag heel veel kunnen bereiken door de oefeningen te doen die Robin heeft geleerd bij haar opleiding. En oefeningen doen die ik doe met andere coachklanten. De energie die je samen als groep hebt als je er echt allemaal voor wil gaan: dan kunnen we mooie shifts bereiken.

Ik zie mijzelf niet als een zweverige coach. Ik vind mindset belangrijk, maar het betekent niet als je op een stoel gaat mediteren dat je dan je doelen bereikt. Daar geloof ik niet in. Er moet altijd een actie-element bijkomen. Uiteraard komt er actie bij kijken, maar zonder goede groeimindset, komt er ook geen actie. 

Praktische info

Zaterdag 13 november in Utrecht. Het is een live event op locatie.

Tijd: van 10.30 tot 16.30 uur

Het programma

Wat gaan we doen: mindset shiften. Begint bij in kaart brengen van wat je eigenlijk wil, je verlangens en doelen. De volgende stap is dat we prioriteiten gaan stellen. Hoe bepaal je waar je voor gaat? Vervolgens helpen we je om 1 doel uit te kiezen en dan gaan we je helpen om dat echt scherp voor je te zien door een visualisatie opdracht.

Uiteraard gaan we ook in op de beperkende gedachten die je tegenhouden om dat doel te gaan bereiken. We gaan je helpen om meer naar dat onbewuste te gaan en dieper in te gaan op wat je echt tegenhoudt, zodat je dat kunt aanpakken.

Pas dan is het moment om echt in actie te komen. Wat moet je doen? En hoe ga je het volhouden?

Dat wordt echt superleuk en het wordt een klein groepje, zodat we iedereen lekker de aandacht kunnen geven en dat het een fijne, compacte groep is waarmee je de hele dag doorbrengt. Veilige sfeer, huiselijke locatie, kleine groep 10-15 mensen.

Tickets

Earlybirdprijs: 147,- ex btw (earlybirdkorting geldt t/m 15 oktober 2021).

Inclusief lekkere lunch van Vegetalian, koffie, thee, water, snacks

Koop hier je ticket >

Volg Vrije Meid op FacebookInstagram en YouTube

Download gratis ‘7x Fouten die ik maakte als locatie-onafhankelijk ondernemer‘ >

Pre-order mijn boek De route naar €100.000 per jaar >

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *