Na tientallen workations vertel ik je graag hoe ik een workation – werkvakantie – plan, en hoe jij dit ook kan.
Een workation – werkvakantie – wordt steeds normaler. Waar voorheen alleen digital nomads een vakantie met werk combineerden (of liever gezegd: werkten op reis), is half Nederland inmiddels locatie-onafhankelijk. We werken al een jaar thuis, dus waarom niet eens vanuit een vakantiehuisje? Plan je eerste workation naar het strand of het bos, in Nederland of over de grens. Je krijgt geen spijt!
Waarom een workation?
Waarom zou je werken op vakantie? Nou, waarom niet? Omdat ik thuis gillend gek word 😉 En met mij denk ik vele anderen. De meeste mensen die al een jaar vanuit huis werken, zijn het spuugzat. Een change of scenery doet een mens goed. Het bevordert de creativiteit. Bovendien kan ik een betere work/life balance hanteren als ik op workation ben. Ik klap eerder mijn laptop dicht en geniet meer van de omgeving.
Stap 1: Hoe lang ga je?
Voor je een workation kan boeken, is het handig om te weten hoelang je wilt gaan. Van een nachtje weg tot een maand Bali (of twee). Alles kan! Althans, als we corona even buiten beschouwing laten. Zelf vind ik twee nachtjes wel minimaal, dan heb je namelijk slechts een volle dag. Liever ga ik een midweek, week of langer.
Stap 2: Waar ga je heen?
Afhankelijk van hoe lang je wilt gaan, kan je kijken waar je heen wilt. Voor een week is het misschien niet de moeite ver te vliegen. En voor een weekend rijd je ook niet naar Barcelona. Heb je weinig tijd? Dan is een workation in Nederland een goede optie. Heb je langer de tijd? Dan kan je ook over de grens kijken. Er zijn zat mooie plekken in Europa. En anders heb je nog talloze opties overseas.
Workation Nederland
Waar ik normaal gesproken graag naar Azië of Midden-Amerika ging, ben ik afgelopen jaar veel in eigen land op workation geweest. Het voordeel: een workation Nederland is zo gepland. Je hoeft geen ticket te boeken, en bent niet afhankelijk van code oranje of verplichte testen. Hier wat van mijn eerdere bestemmingen in eigen land:
Andere mooie plekken
De vetste plekken waar ik eerder heb gewerkt:
- Achensee, Oostenrijk
- Byron Bay, Australië
- Canggu, Bali (Indonesië)
- Koh Lanta, Thailand
- Puerto Viejo, Costa Rica
- Panama-Stad, Panama
- Barcelona, Spanje
- Los Angeles, Verenigde Staten
Stap 3: Check het internet
Als ik weet waar ik heen wil, check ik altijd even hoe het internet daar is. Kijk niet alleen naar het land in het algemeen, maar ook naar de specifieke plaats waar je wilt gaan werken. En zelfs nog specifieker: check je accommodatie, als je van plan bent daar te werken. Check NomadList of lees reviews van andere gasten bij de accommodatie. Dan kom je een heel eind. Een eigen simkaartje met mobiel internet is ook een extra optie.
Stap 4: Workation boeken
Weet je hoe lang je wilt gaan, waar je heen wilt en weet je zeker dat je daar kan werken? Dan is het tijd om je accommodatie (en eventueel vliegticket) te boeken! Nog een paar tips waar ik op let:
- Is er goed internet in de accommodatie, als je daar wilt werken?
- Is er anders een coworkingspace in de buurt?
- Is er een goede werkplek in de accommodatie, als je daar wilt werken?
Yes? Boeken maar! Ik boek mijn accommodatie meestal via
Workation aftrekbaar?
Voor de ondernemers onder ons: de kosten van een workation zijn (deels) aftrekbaar. Over het algemeen geeft mijn boekhouder aan dat ik de kosten van een zakenreis kan opvoeren. Dit is echter een ander verhaal bij het bezoeken van een event in Los Angeles, dan wanneer ik drie dagen werk tijdens een vakantie van een maand in Australië. Houd het reeel. Ik hanteer de stelregel: als ik er puur voor werk ben, voer ik alles op. Als ik er ben voor een combi van business en pleasure, voer ik de kosten op in verhouding.
Workation tips:
- Mijn favo tools en gadgets als digital nomad
- Digital nomad en belasting: boekhouding als locatie-onafhankelijk ondernemer
- Digital nomad paklijst: wat ik altijd meeneem op reis
- 12x Ideeën voor een workation Nederland
Ben jij al jouw eerste workation aan het plannen?