Hoe kan je een ton per jaar verdienen? Dat willen we allemaal wel! Multi-ondernemer Mark Daamen (44) draait dit jaar bijna 2 ton met zijn bedrijf ExtremeGroei.nl en deelt zijn lessen.
In deze rubriek interview ik elke maand een ondernemer die (ongeveer) een ton (of meer) per jaar verdient. Hoe doe je dat nou? Mark Daamen, multi-ondernemer, investeerder en businesscoach, is miljonair en financieel vrij. Zijn bedrijf ExtremeGroei draait bijna twee omzet per jaar. Dit is hoe hij dat doet.
Luister hier het interview met Mark Daamen:
1. Wie ben je? Stel jezelf even voor!
“Ik ben Mark Daamen, ik ben net 44 jaar. Ik woon samen met mijn vriendin en onze drie kinderen (samengesteld gezin) in Haarlem. Ik ben multi-ondernemer: de afgelopen 16 jaar heb ik zeven bedrijven opgezet, waarvan ik er drie succesvol heb verkocht. Met één bedrijf ben ik gestopt. Ik heb daar wel veel lessen van geleerd. Ik heb nu nog drie bedrijven, waarvan ik er in één nog erg actief ben. De andere twee draaien praktisch door zonder mij.
Mijn bedrijf Extremegroei.nl is een coachingbedrijf waar ik andere ondernemers help om hun bedrijf verder uit te bouwen. Ik begeleid maximaal tien ondernemers 1:1 per jaar. Ik heb ook een aantal online programma’s via MarkDaamen.nl, dat gaat over investeren en beleggen. Met investeren en beleggen ben ik sinds 1999 bezig.”
2. Hoe begon jij jouw eerste onderneming?
“Ik startte mijn eerste bedrijf toen ik 27 jaar was. Mijn eerste bedrijf was een assurantiebedrijf, in de verzekeringstak. In die tijd adviseerde je klanten gratis, en betaalde een verzekeraar jou per klant. Nu mag dat vaak niet meer. Met mijn bedrijf haalde ik het provisiemodel weg. Klanten gingen mij rechtstreeks betalen, en waren zo voordeliger uit dan bij een verzekeraar. Het eerste half jaar liep het nog niet storm. Op een gegeven moment ging ik zelfs naar een uitzendbureau, op zoek naar extra werk… Na dat gesprek had ik echter een voicemail van mijn eerste grote klant. Daarna is het hard gegaan. Een week later startte mijn eerste stagiair, een maand later hadden we een kantoor en begon de eerste medewerker. Na een jaar had ik vier man personeel en waren we 100 bedrijven aan het bedienen.”
3. Wauw, wat een start! Ervaarde je het zelf ook zo?
“Ik werd best gestresst, opeens was ik manager van personeel. Medewerkers hebben aandacht nodig, je moet ze inwerken en supporten. Ik versleet enorm veel medewerkers. Mijn bedrijf draaide gigantische omzetten en winsten, maar ik had veel stress en raakte bijna overspannen. Mijn relatie ging uit. Toen ik een investeerder aantrok adviseerde hij om iemand aan te nemen om de directie te leiden. Thank god! Ik wilde weg. Niet vanuit visie, maar uit noodzaak.”
4. Hoe ging jouw ondernemersreis verder?
“Na 4,5 jaar heb ik dit bedrijf verkocht. Dat was 31 december 2010. Ik had nu geld en vrijheid. Geen verplichtingen, geen klanten, geen personeel. Ik heb veel gereisd en goed nagedacht over de jaren ervoor. Hoe had ik mijn bedrijf zo succesvol gemaakt? Dat ben ik gaan opschrijven. Na een maand of negen ben ik een nieuw bedrijf gestart, met alle learnings van het eerste meegenomen. Dit bedrijf heb ik meteen zo opgezet dat het door kon draaien zonder mij. Ik wilde geen manager meer zijn.”
5. Een bedrijf opzetten dat doordraait zonder jou? Hoe dan?
“Begin met het aannemen van een projectmanager. Dit is eigenlijk een verkapte directeur die later het personeel aanstuurt. Ik geef alleen de helikopterview en geef input aan de projectmanager. Dat is ideale situatie. Ik ben creatief, maar minder goed in uitvoering. En met mij veel ondernemers. Zorg dus voor een projectmanager die uitvoert en het team aanstuurt. Dit kan een freelancer of een werknemer zijn, maar in het begin kun je prima af met 10-15 uur per week. Hoe meer geld je kan investeren, hoe sneller het gaat natuurlijk. Maar de strategie is meestal klein beginnen, testen, praten met markt. Dat zijn de eerste taken van de projectmanager. Zo wordt het idee getest.”
6. Hoe betaal je die projectmanager als je net begint?
“Geld is wat mij betreft geen excuus. Toen we met Extremegroei.nl starten, had ik daar een bepaalde missie bij. Ik wil 17 miljoen mensen wereldwijd helpen aan een mooier leven. We doen dat door online trainingen, en 40% van de winst gebruiken we voor projecten in Kenia. Mensen gaan aan op dat verhaal. Mensen willen daaraan meewerken. De projectmanager die ik aannam werkte voor slechts 3 dollar per uur, omdat ze wilde bijdragen aan de missie. Geld is dus niet het probleem. Als je missie goed is, vanuit liefde, dan kan je altijd mensen vinden die bij willen helpen.”
7. En wat nu als je bepaalde specialisten nodig hebt die harde cash willen?
“Die doen het misschien niet voor de missie. Dan kan je investeerders vinden. Met een goed verhaal, en als er behoefte is, zijn er altijd investeerders te vinden. Dat is meteen de tweede test om te checken of bedrijf succes gaat hebben (na stap 1: met de markt praten). Met het marktonderzoek ga je naar een investeerder. Als het goed is, investeert hij graag mee. Dit hoeft niet per se cash te zijn. Het kan ook een bedrijf zijn dat mensen in dienst heeft en die voor x uur per week wil uitlenen.”
8. Wat denk je dat veel mensen in de weg staat zo te werk te gaan? Een goed marktonderzoek doen en een investeerder betrekken?
“Ego zit vaak in de weg. De angst om afgewezen te worden door de markt, en door de investeerders. Ieder idee kan goed zijn, mits je verder gaat. Een goed idee alleen is niet voldoende, maar ieder idee kan potentieel een business worden! Kijk goed wat je echt nodig hebt? Vaak is geld slechts het middel.”
9. Hoe manage jij je week? Hoe verdeel je je tijd?
“Ik werk nu gemiddeld nog maar 10 uur per week. Ik geloof in werkblokken voor focus. Die werkblokken verdeel ik voor deep work of shallow work. Ik focus me tijdens zo’n blok op een probleem, bij deep work. Bijvoorbeeld ‘hoe kom ik aan geld?’ Je hebt te weinig omzet omdat je weinig klanten hebt. Je hebt weinig klanten omdat je weinig handjes hebt. Maar je hebt geen handjes want weinig geld. Ergens moet je die cirkel doorbreken! Dat probleem bijvoorbeeld pak ik aan in een deep block. Tijdens zo’n block check ik geen mail, geen socials, echte focus! Ik geef mezelf twee uur om het probleem op te lossen. Geef jezelf beperkt de tijd, dan lukt het vaak in die tijd. De shallow blocks gebruik ik voor mail ofzo. Ik beantwoord niet meteen alle mails, maar creëer wel overzicht. Mails die ik in een paar minuten kan beantwoorden, doe ik meteen, anders plan ik het in in een ander work block.”
10. Hoe manage je de projectmanagers die jouw bedrijven leiden?
“Ik plan calls met mijn team, en dan kunnen zij alle vragen stellen die ze hebben. Ik vraag ze vooraf na te denken over welke vragen ze hebben en ook al met mogelijke oplossingen te komen. Vaak hoef ik alleen nog ja of nee te zeggen. Als het nodig is geef ik mijn visie.”
11. Hoe liep jouw ondernemersreis af?
“In 2018 heb ik mijn laatste grote bedrijven verkocht. Toen ben ik soort van met pensioen gegaan. Ik deel graag nog mijn kennis, maar mijn prioriteiten liggen bij mijn gezin, reizen, verbinden met mijn inner circle. Dat is waar het uiteindelijk om gaat. Dat is altijd makkelijk praten als je eenmaal geld hebt. Als ik het opnieuw kon doen, zou ik een deel van mijn winst investeren in aandelen en crypto’s; markten buiten je eigen bedrijf. Als ondernemer ben je investeerder in je eigen bedrijf. Investeren in een bedrijf is altijd risicovol. Spreid dus je kansen en investeer 40% van je winst in andere bedrijven! Met mijn vriendin Annemiek heb ik een programma gemaakt waar mensen kunnen volgen waar wij in investeren. Meedoen? Mail naar contact@markdaamen.nl. 2021 wordt het jaar van de crypto!”
12. Wat voor omzet draai je momenteel nog?
“Met Extremegroei.nl draaien we nog geen twee ton omzet, maar de focus ligt ook niet echt op cash. We hebben weinig kosten. De resultaten die ik geniet uit beleggen zijn vele malen groter.”
13. Heb je nog meer tips voor jonge ondernemers?
“Word ergens expert in, kies een niche, word daar nog meer expert in, verdien je geld, en investeer je extra winst verder. Investeren gaat je meer opleveren dan ondernemerschap. Zo kan je in 5-10 jaar echt grote stappen maken. Ondernemerschap kan je in korte tijd veel resultaat bieden, dat kan je investeren. Er zit geen max aan je inkomen. Maar ondernemerschap is ook afhankelijk van de markt enzo, dat zie je nu met corona. Wed dus niet op een paard, maar investeer in verschillende markten, dan kan je klappen opvangen. Spreiding is key, zowel qua ondernemen als qua beleggen.”
14. En focus dan?
“Je kan meerdere dingen doen. Creatief zijn is mijn gave. Ik gebruik die creativiteit 100%, juist omdat ik meerdere dingen doe. Ik moet niet op 1 ding blijven focussen. Dan belemmer ik mijn kwaliteiten. Kijk dus waar je goed in bent, en ga daar op zitten. De valkuil is alles (zelf) willen doen. Maak een keuze, en besteed herhalende taken uit.”
15. Heb jij een rolmodel?
“Ik leer veel van gesprekken met anderen. Ik vroeg mijn zoontje laatst: wat wil je worden? Hij zei “ik wil mezelf zijn!” Dat heeft impact op me gemaakt. Ik vergat nog wel eens dicht bij mijzelf te staan. Je kan van veel mensen wat leren. Qua boeken vind ik The e-myth echt een aanrader voor alle ondernemers. Het legt uit waar ondernemerschap om gaat en waar het bij de meesten fout gaat.”
16. Laatste tips?
“Jezelf leren kennen is vooral heel handig. Zorg dat je inzicht hebt in waar je van nature goed in bent, dat is zo leerzaam en waardevol. Op basis hiervan kan je een goed team samenstellen om jou aan te vullen.
Ik heb me sinds mijn twaalfde met geld bezig gehouden, wilde miljonair worden. Het is niet moeilijk. Als ik het gedaan heb, kan iedereen het!
Pas als je geld hebt, besef je hoe rijk je al was. Kijk om je heen wat je allemaal al hebt. Denk niet dat je pas rijk bent als je geld hebt. Maar geld maakt wel dat je tijd kan nemen en even achterover kan leunen en kan zien hoe rijk je bent. Breng tijd door met je geliefden, wees dankbaar gedurende de dag, ook voor elke connectie online. Daar gaat het echt om.”
Meer leren van Mark Daamen? Volg hem (en zijn vriendin Annemiek) op Instagram >
Net de podcast beluisterd en Mark een bedankje per mail gestuurd. Jij natuurlijk ook bedankt, Suzanne, voor het uitnodigen en interviewen van deze interessante gast! Mooi hoe “het toeval” jullie bijelkaar bracht bij zo’n coworking-event.