Miriam Lancewood (37) ken je waarschijnlijk van haar boek Mijn leven in de wildernis of van Floortje Dessing. Miriam leeft al jaren in de wildernis en schreef dit jaar een tweede boek. Wat kunnen we leren van deze vrije vogel?
Lijkt het jou wat? Leven in de wildernis? Geen baan, maar elke dag in de natuur zijn en leven in alle rust? Geen social media, geen stress, geen auto’s, maar zelf jagen en weinig luxe?
De Nederlandse Miriam Lancewood leeft al jaren op deze manier, samen met haar Nieuw-Zeelandse man Peter. Ik sprak Miriam in november 2020 over haar nieuwe boek, haar leven in de wildernis en haar kijk op vrijheid, geluk, werk, geld en persoonlijke ontwikkeling.
Luister hier de podcast:
Dit kunnen we leren van Miriam Lancewood
Ik sprak bijna een uur met Miriam. Supertof om haar alles te mogen vragen! We kunnen veel van haar verhaal leren. Ik zet de belangrijkste inzichten uiteen:
1. Liefde is… de ander vrijheid gunnen
Miriam koos haar eigen pad. Na haar studie ging ze alleen op reis. In India ontmoette ze de 30 jaar oudere Peter. Ze kregen een relatie en trokken samen verder. In Nieuw-Zeeland besloten ze om de ‘normale’ wereld achter zich te laten en te gaan leven in de wildernis. Helaas kreeg Peter vorig jaar nierproblemen en moest hij lange tijd herstellen. Toch maakte Miriam alsnog de expeditie die ze gepland had. Van binnenzitten wordt ze niet gelukkig, en dat wist Peter ook. Het was een moeilijke beslissing, maar toch koos Miriam voor haar vrijheid. Gelukkig is Peter nu beter en leeft het stel weer samen in de wildernis.
Geen idee wie Miriam is? Lees dan vooral haar eerste boek>
2. Leef alsof het je laatste dag is
Miriam volgt haar hart en doet wat ze leuk vindt: samen met haar man Peter in de natuur zijn, wandelen, rust, genieten van elkaars gezelschap, goede gesprekken. De ziekte van Peter zorgde er voor dat Miriam nu nog meer leeft alsof het echt elke dag de laatste kan zijn. Want dat kan het natuurlijk ook. Iedereen kan morgen ziek worden. Dus start vandaag nog met het leven op jouw eigen voorwaarden. Geniet van elke minuut. Vertraag!
3. Vrijheid hoeft niets te kosten
Het leven van Miriam bewijst dat een vrij leven niet veel hoeft te kosten. Miriam werkt niet en leeft toch elke dag in vrijheid. Ze heeft zeer lage kosten, omdat ze geen huis heeft en zelf kan jagen. Natuurlijk hebben Miriam en Peter wel kosten aan eten en af en toe een ticket, maar dat is minimaal. Het stel leeft van de inkomsten van Miriams boek en het rendement dat Peter maandelijks ontvangt op zijn vermogen. Hij is praktisch FIRE. Zoek vooral naar manieren om te genieten die weinig kosten.
4. Met lage lasten hoef je minder te verdienen
Inkoppertje, maar als je lage kosten hebt, heb je ook weinig nodig. Als je kiest voor goedkope plekken om te wonen, een goedkoop land of slaapt in een tent, dan hoef je dus ook weinig te werken. In de westerse wereld werken we elke dag om veel te verdienen, omdat we veel kwijt zijn aan onze hypotheek, en omdat we denken dat het nu eenmaal zo hoort. Maar wie zegt dat? Je kan het ook anders doen!
5. Zoek naar zingeving
Wat maakt jou gelukkig? Wat geeft jou voldoening? Voor Miriam heeft een ‘gewone’ baan weinig zingeving. Elke dag naar haar werk gaan, lijkt haar niets. Ze is liever in de natuur, waar ze geniet van elke dag. Dat is voor haar een zinvol bestaan. Maar dat kan voor iedereen anders zijn natuurlijk. Kijk vooral naar wat jou blij maakt, en durf buiten de kaders te dromen. Misschien wordt Miriam ooit nog wel schapenhoeder, of start ze een weeshuis in Afrika. Op dit moment haalt Miriam ook voldoening uit het inspireren van mensen met haar boek.
6. Durf de rust op te zoeken
Alleen zijn met je gedachten, is voor veel mensen spannend. Wanneer je namelijk niets anders doet, ben je alleen maar bezig met je gedachten. Alle nare herinneringen zullen voorbij komen. Maar na een lange tijd niets doen, zal het weer stil worden in je hoofd. Dan heb je echt rust gevonden. Zo heeft Miriam het althans ervaren. Rust nemen is enorm goed voor je persoonlijke ontwikkeling, voor verwerking. Wie zijn eigen gedachten de baas is geworden, is mentaal enorm sterk.
7. Plan niet alles: dat geeft vrijheid!
Vrijheid is… een open agenda. Spontaan ja kunnen zeggen tegen dingen die op je pad komen. Geen huis, geen spullen. Minimalisme geeft Miriam vrijheid. Op het laatste moment een keuze kunnen maken, geeft haar een enorm vrij gevoel. Zo maar zeilen naar Fiji? Het kan! Als je werkt op de zeilboot, hoeft het je ook niets te kosten. Op Fiji slaap je vervolgens in een tent bij iemand in de tuin. Vrijheid is gratis!
8. Financieel vrij kan ook met 100 dollar per week
Je bent financieel vrij als je kan leven van de opbrengsten van je vermogen. Als deze je vaste lasten dekken, ben je financieel onafhankelijk. Dus als je vaste lasten maar een paar honderd euro per maand zijn, heb je slechts een paar honderd euro inkomsten nodig om financieel vrij te zijn. Wanneer je bijvoorbeeld een vermogen hebt van 100.000 dollar, en je hebt 6% rendement, dan krijg je dus ongeveer 100 dollar per week. Daar kan Peter van leven!
9. Zie elke tegenslag als een uitdaging
Slecht weer? Uitdaging! Elke tegenslag is voor Miriam een challenge. Ze kijkt graag hoe ze ermee om kan gaan, of ze het aan kan. Met die instelling kan je alles aan! En als Miriam het kan, kan jij het toch ook?
10. Je lichaam kan meer aan dan je denkt
Niet alleen Peters lichaam kon meer aan dan verwacht. Ook het menselijk lichaam in het algemeen kan meer aan dan we denken. Of eigenlijk minder: volgens Miriam kan het lichaam met minder eten prima functioneren. Zelf kan zij zelfs beter waarnemen met een beetje honger. Haar zintuigen staan ‘aan’ als zij nog niet heeft gegeten. In de westerse wereld hebben we niet alleen te veel spullen, maar eten we eigenlijk ook teveel. Dit doet je lichaam en geest geen goed.
Meer weten? Bestel Miriams tweede boek ‘Liefde in de wildernis’.