Huis kopen: mijn stappenplan en tips 13


Met mijn rugzak van OMYBAG

Zo kocht ik een huis in Utrecht: stappenplan en tips voor als je ook een huis wilt kopen.

In deze blog kondigde ik het al aan: mijn vriend en ik hebben eindelijk een huis gekocht! In Utrecht! Op 8 juni hadden wij de bezichtiging. Inmiddels is de financiering rond en voel ik mij er goed bij om meer te delen over het proces. Daarom deze blog: zo kocht ik een huis in Utrecht. In deze blog deel ik ons stappenplan en tips voor als jij ook een huis wilt kopen.

Huis kopen: stappenplan

Ik neem je mee langs alle stappen die we hebben gezet, zodat je weet hoe het bij ons in gegaan. In veel gevallen zal het stappenplan er soortgelijk uitzien. Uiteraard zijn er ook andere scenario’s mogelijk, bijvoorbeeld als je voor het eerst een huis koopt of als je geen overwaarde hebt.

1. Hypotheekadvies

Wij begonnen dit keer met hypotheekadvies inwinnen. De vorige keer (we keken in 2018 ook al huizen), hadden we via via even een snelle check laten doen. Nu wilden we exact weten wat we zouden kunnen lenen. Helaas bleek bij mij alleen mijn slechtste jaar als ondernemer te worden meegenomen. Hierdoor kwamen we samen op een lager bedrag uit dan verwacht. We besloten dan ook dat we ons huidige huis moesten verkopen, en zo gebruik konden maken van de overwaarde.

Het liefst hadden we ons huidige huis aangehouden voor verhuur (passief inkomen uit vastgoed). Helaas kan dat dus niet.

2. Taxatie huidige woning (als je die hebt)

Omdat wij onze huidige woning gaan verkopen, en de overwaarde willen gebruiken voor onze nieuwe woning, moesten we ons huidige huis laten taxeren. Zo kan de bank voorspellen hoeveel overwaarde we zullen hebben. Op basis hiervan krijg je een overbruggingshypotheek. Wij hebben een leuke overwaarde, wat onze maximale huizenprijs behoorlijk verhoogde. Let op: je kan niet al je overwaarde 100% gebruiken voor je overbruggingshypotheek. Hiervoor rekenen ze met een voorzichtig percentage van 60-70%.

3. Papieren verzamelen

Om echt een hypotheek daadwerkelijk aan te vragen, zijn veel papieren nodig. Zeker als je ondernemer bent, net als ik. Om goed voorbereid te zijn, vroegen mijn vriend en ik dus vast aan de hypotheekadviseur welke papieren de bank allemaal nodig zou hebben. Denk bij een ondernemer aan:

  • Aangiften inkomstenbelasting afgelopen drie jaar
  • Jaarrekeningen afgelopen drie jaar
  • Uittreksel(s) KVK van je bedrij(f/ven)
  • Kopie paspoort
  • Eventueel externe inkomensverklaring ondernemer

Bij een werknemer is een salarisstrookje en een werkgeversverklaring voldoende.

4. Zoeken, zoeken, zoeken

Als je weet wat je precies kan lenen, is het vooral zaak om te gaan zoeken. Wij keken uiteraard veel op Funda, hadden een aankoopmakelaar in de arm genomen, en ik deelde zelfs een oproep op Instagram.We hebben de afgelopen twee jaar denk ik zo’n 20 bezichtigingen gehad. Hierdoor weet je goed wat je wel en niet belangrijk vindt, waar je op moet letten bij het kijken, en wordt het zoeken steeds makkelijker. Het is ook zaak om reële verwachtingen te hebben van wat je voor jouw budget kan kopen. Voor een dubbeltje op de eerste rang zitten, is zeker in Utrecht niet mogelijk. En dus zochten we op de derde rang 😉

5. Bieden

Zit je ‘droomhuis’ erbij? En daarmee bedoel ik: het beste wat jij voor jouw budget kunt kopen in jouw stad naar keuze? Dan doe je een bod! Overbieden is in Utrecht inmiddels ‘standaard’ geworden. Er wordt vaak 10% overboden, en als je pech hebt soms zelfs 15%. Dat laatste heb ik nog nooit gedaan en wil ik ook niet doen. Naast een bod moet je de verkoper ook laten weten of je onder voorbehoud van financiering en een bouwtechnische keuring wilt bieden. Dit betekent dat de koop niet doorgaat als je de financiering niet rond krijgt, of als uit de bouwtechnische keuring blijkt dat er van alles moet worden gedaan.

Er zijn tegenwoordig altijd mensen die bieden zonder voorbehoud. Deze mensen hebben dus heel veel cash op de plank liggen, of maken gebruik van zogenaamde trucjes. Voor een ondernemer is dit wat lastiger, omdat de financiering vaak langer duurt. Wij hebben dus niet geboden zonder voorbehoud.

6. Koopcontract

En dan krijg je het verlossende bericht – dat je dacht nooit meer te horen – dat je het geworden bent! Je bod is geaccepteerd! Mijn vriend en ik sprongen een gat in de lucht, en tegelijkertijd geloofden we het nog niet helemaal. Eerst maar eens het koopcontract tekenen! In principe regelt de verkopende partij het koopcontract. Als koper kan je dit natuurlijk wel nog even door iemand laten checken, bijvoorbeeld je makelaar.

7. Bouwtechnische keuring

Zodra het koopcontract getekend is (of zelfs al voor het tekenen) kan je een bouwtechnische keuring laten doen. Wij vroegen onze hypotheekadviseur en makelaar om tips. Zo vind je al snel iemand die de keuring op korte termijn kan doen.

8. Taxatie nieuwe huis

Voor je de financiering kan gaan aanvragen, moet je je nieuwe huis laten taxeren. Anders krijg je geen hypotheek. Stel, je wilt een hypotheek van 4 ton omdat je 4 ton hebt geboden, dan wil de bank graag weten dat het huis ook daadwerkelijk 4 ton waard is. Het wordt een probleem wanneer je absurd hebt overboden, en de taxateur dat bedrag niet aannemelijk kan maken. Dan moet je het resterende bedrag uit eigen zak betalen. Gelukkig werd ons nieuwe huis voor hetzelfde bedrag getaxeerd als waar wij het voor gekocht hebben.

9. Financiering aanvragen

Na de bouwtechnische keuring en de taxatie van het nieuwe huis, konden we de financiering gaan aanvragen. Dit betekent dat je een hypotheekofferte opvraagt bij de bank. De bank wil hiervoor o.a. de koopovereenkomst zien. Wanneer je de hypotheekofferte accepteert, wordt de financiering daadwerkelijk aangevraagd. De bank gaat dan al je papieren checken, en kijken of je daadwerkelijk het bedrag gaat krijgen wat door de hypotheekadviseur beloofd is (en wat je geboden hebt). Dit is even spannend, al weet je dat het goed moet komen (tenzij je meer hebt geboden dan je van de hypotheekadviseur hebt gehoord dat je kan krijgen).

10. Notaris

Als het dan allemaal rond is, is het wachten tot je de sleutels krijgt. Vaak duurt dit wel een paar maanden. De overdracht vindt plaats bij de notaris, waar je de leveringsakte en hypotheekakte tekent. Daarnaast hebben mijn vriend en ik nog een samenlevingscontract laten opstellen (en een overlijdensrisicoverzekering afgesloten). Omdat wij natuurlijk al een koophuis hadden, hebben we ook ons huis nog moeten verkopen. Dit hebben we gedaan tussen stap 9 en stap 10.

In Utrecht

Tips huis kopen

Een paar tips op basis van mijn eigen ervaring:

  • Neem een aankoopmakelaar
  • Ga veel huizen kijken, zie het als oefening
  • Bereid je voor op tegenslagen
  • Houd vol
  • Weet goed wat je zoekt, en op welke punten je concessies wilt doen
  • Weet goed wat je kan lenen, zodat je exact weet tot hoe ver je kan bieden
  • Houd rekening met circa 10% overbieden (in Utrecht in ieder geval)
  • Zit er bovenop: huizen zoeken doe je niet 1x per week maar elke dag
  • Vertel iedereen dat je een huis zoekt
  • Win de sympathie van de verkopers door middel van een persoonlijk verhaal bij het bod en een onderbouwing van het bod en de financiering
  • Houd vol
  • Schreeuw het niet van de daken tot de inkt droog is

En nu?

Onze financiering is net rond. Wij gaan dus nu onze huidige woning verkopen. Verder gaan we ons oriënteren op een aannemer voor de uitbouw van ons nieuwe huis en een nieuwe keuken. Als blijkt dat we meer overwaarde hebben dan gedacht, gaan we misschien ook nog een nieuwe badkamer bestellen. En dan is het zo 30 november! Keep you posted!

Heb jij al een koophuis? Heb jij ervaring met een huis kopen?

Volg Vrije Meid op FacebookInstagram en YouTube

Download mijn gratis e-book ‘7x Fouten die ik maakte als locatie-onafhankelijk ondernemer

Bestel hier mijn boek Work Hard Travel Harder

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

13 gedachten over “Huis kopen: mijn stappenplan en tips

  • Natalie

    Bedankt voor dit informatieve verhaal over het kopen van je droomhuis. Wij zijn inmiddels aan onze vijfentwintigste bezichtiging toe in zo’n twee jaar. Het is een kwestie van een lange adem geworden.

  • Marie

    Leuk om hier te lezen over jouw eigen stappenplan voor het kopen van een huis. Wij zijn ook aan het onderzoeken of we een grotere woning kunnen vinden en kopen in de stad. Daarnaast moeten we onze huidige woning ook in de verkoop zetten.

  • Hypotheek24

    Bedankt voor je informatieve blog! Het leest heel prettig doordat je er een stappenplan van hebt gemaakt en onderaan nog tips hebt toegevoegd. Ik ga dit stappenplan aankomend jaar ook zeker zelf toepassen, ik ben namelijk van plan om met mijn vriend iets voor ons samen te gaan kopen. Jouw persoonlijke elementen maken het blog helemaal af! Groetjes, Anne

  • Makelaar André

    Wat een leuke en leerzame blog! Supergoed dat je een stappenplan schrijft voor mensen die voor het eerst een huis willen kopen. Wanneer je je daar nog nooit eerder mee bezig gehouden hebt kan alles nogal overweldigend zijn als je op zoek gaat naar een huis, maar gelukkig maken jullie het zo iets duidelijker. Bij Makelaar André merken we ook vaak dat mensen niet altijd precies weten waar ze allemaal rekening mee moeten houden bij het kopen van een huis en hoe het allemaal werkt.
    Groet Anne

  • Maria ten Hoeve

    Bedankt voor deze tips en erg leuk om je blog te lezen! Wij willen ons huurhuis kopen, waar we nu al een tijd wonen. We zijn druk in gesprek om de financiering rond te krijgen en ik hoop dat het gaat lukken. Het zal onze eerste koopwoning worden!

  • Erwin Volleberg

    Kijk, dit vind ik nou een goede blog over het kopen en financieren van een huis. Vooral het feit dat je de financiële kant zo goed en als enige belicht vind ik top! En dit schrijf ik niet zomaar Suzanne. Toevallig heb ik – vanuit m’n beroep als hypotheekadviseur – vanavond een aantal websites (in niet-chronologische volgorde: Rabobank, Abn Amro, ING Bank, De Hypotheker, Hypotheek Visie, ASN Bank, Aegon, NVM, etcetera etcetera) zitten bekijken en echt geen enkele, en ik herhaal dat graag nog eens, ECHT GEEN ENKELE van die sites beschrijft het hypotheek- en aankoopproces zo mooi en zo goed als jij dat doet. Sterker nog: de meesten adviseren je zelfs om eerst verliefd te worden op je droomhuis, om vervolgens tot de ontdekking te komen dat het financieel niet haalbaar is! Doodzonde en enorme verspilling van tijd en energie!

    Dus nogmaals: echt grote klasse Suzanne! Zelfs het verhaal ‘bieden zonder en met voorbehoud van financiering’ beschrijf je. In mijn optiek begint het kopen van een huis écht met de financiële voorbereiding(en). Doe je dat namelijk tot in de puntjes, dan is het zelfs voor een normaal mens zoals jij en ik mogelijk om (zonder trucjes) een bod …………………………zonder voorbehoud van financiering te doen! En je artikel was het nog mooier en zorgvuldiger geweest als je ook de risico’s bij het afsluiten van bijkomende verzekeringen (denk aan: overlijden, langdurige ziekte, werkloosheid en pensioen) uitgebreider besproken had. Het risico van overlijden ontstaat namelijk op het moment dat je definitief aan de koop van een huis vast zit doch uiterlijk op het moment dat de ontbindende voorwaarden zijn verlopen.

    Het is immers jammer als iemand een huis heeft gekocht, de ontbindende voorwaarden zijn verlopen en dat het nog een paar maanden duurt aleer je de sleutel krijgt en vervolgens blijkt in de tussentijd dat er een overlijden plaats vind of dat geen verzekeringsmaatschappij bereid is om een dergelijke verzekering met je aan te gaan cq. alleen met torenhoge opslagen wil accepteren, waardoor je voorgenomen lage maandlasten opeens een stuk minder laag zijn. Misschien een vreemde zin, maar je begrijpt ‘m vast wel 😉

    Ga zo door Suzanne!

    Met groet,
    Erwin Volleberg
    Hypotheekadviseur

  • Emma

    Beste Suzanne, gefeliciteerd met jullie nieuwe plekje! Mijn vriend en ik zijn van plan volgend jaar een huis te zoeken, dus we zijn ons aan het verdiepen in verschillende mogelijkheden. Wat een slim advies om te beginnen met het inwinnen van advies over een hypotheek. Dat nemen we mee!

  • Makelaar André

    Heel fijn en duidelijk uitgelegd! Vooral het financiële gedeelte is erg belangrijk om je in te verdiepen en in gedachten te houden. Bedankt voor deze handige tips en het overzichtelijke stappenplan! – Felix

  • Sungo Zonwering

    Wat een leuke blog zeg! Dankjewel voor de verstrekte informatie, het zal een hoop mensen zeker ten goede komen. De financiele kant van het kopen van een huis is erg helder beschreven, wat enorm fijn is. Mochten er mensen zijn die kosten willen besparen dan raad ik aan om de goedkope spullen te halen. Wil je besparen op interieur? koop dan bijvoorbeeld goedkope banken, tafels etc. Wil je besparen op zonneschermen? Focus dan op het vinden van goedkope zonnewering. Het maakt niet uit waar je naar op zoek bent, als je het maar kunt betalen. Ik dacht, dit is wel een leuke tip om mee te geven!

    Groetjes,
    Carla

  • Anne Bloemers

    Heel erg bedankt voor alle tips en informatie, ik ga morgen naar een prachtige koopwoning kijken, en ik heb er zo veel zin in! Een notaris inhuren is inderdaad een heel goed idee, en je hebt gelijk, geduld hebben is heel belangrijk. Hopelijk heb ik wat geluk en vind ik mijn droomhuis.