Je money mindset is het halve werk! Zolang je nog beperkende gedachten hebt over geld, zal je niet rijk worden. Wat houdt jou tegen?
Sinds begin dit jaar verschijnen er meer artikelen op VrijeMeid.nl over geld. Waarom? Omdat financiële vrijheid voor mij de volgende stap is. Ik werk al jaren locatie-onafhankelijk: dat was mijn eerste stap naar vrijheid. Sinds 2016 kan ik werken waar ik wil, en dus reizen wanneer ik wil! Ik wíl alleen niet altijd hoeven werken op reis. Of überhaupt. Meer financiële vrijheid gaat mij dus nog een stap dichterbij ultieme vrijheid brengen. Dus gaan we rijk worden! Waar te beginnen?
Wat is money mindset?
Ik ben mij gaan verdiepen in de vraag: hoe word ik rijk? Of in ieder geval: rijker. Meer geld verdienen klinkt op papier vaak niet zo moeilijk. Je verhoogt je uurtarief. Je verkoopt meer. Je creëert passief inkomen. Je gaat beleggen. Maar waarom het vaak alsnog niet lukt, is te wijten aan je money mindset. Aan een verkeerde money mindset. Money mindset is de manier waarop jij naar geld kijkt. Zie jij het als een vies dingetje en geloof jij niet dat jij rijk kan worden, of dat rijk zijn alleen maar gedoe met zich mee gaat brengen? Dan weerhoudt dat je er waarschijnlijk van om rijk te worden.
Disclaimer
Money mindset is geen magie. Het betekent niet dat als je elke dag tegen jezelf zegt dat je rijk gaat worden, en een zak geld visualiseert, je over een jaar miljonair zult zijn. Het is eerder andersom: zonder goede money mindset ga je in ieder geval niet miljonair worden.
Dit houdt je tegen om rijk te worden:
1. “Je moet veel werken om rijk te worden”
Als jij denkt dat je veel moet werken om rijk te worden, en je daar geen zin in hebt, dan zal je nooit rijk worden. Goed nieuws: je hoeft niet per se veel te werken om rijk te worden. Afhankelijk van wat je definitie van rijk ook is natuurlijk! Maar mensen als Ilona Annema bewijzen dat je ook met twee dagen per week werken een prima inkomen kan verdienen. Als veel werken altijd betekende dat je rijk werd, waren alle Aziatische rijstarbeiders al lang miljonair…
2. “Over geld praten is taboe”
Durf jij niet over geld te praten? Vind je het niet chic? Of vind je dat het niemand wat aangaat wat jij verdient? Ook dit kan een obstakel zijn om meer te gaan verdienen. Zie je geld als iets negatiefs, dan heb je vaak geen goede money mindset. Ik sprak erover met Blanca Vergara, money mindset mentor. Voor een betere money mindset raadt zij aan om over geld te gaan praten. Lucky me dat ik daar nooit problemen mee heb!
3. “Met geld bezig zijn is hebberig en oppervlakkig”
Er is toch wel meer dan geld verdienen? Is rijk willen worden niet heel oppervlakkig? Tja, natuurlijk is er meer in het leven. Maar het is toch niet gek dat jij meer geld zou willen verdienen? Zoals ik al zei levert geld veel vrijheid op. Het geeft je simpelweg meer keuzevrijheid en mogelijkheden. Daar kan je heel mooie dingen mee doen, ook voor anderen. Blijf je slecht denken over geld verdienen, dan kan je nogmaals het interview met Blanca even lezen.
4. “Ik ben te laat om nog rijk te worden”
Bang dat je de boot gemist hebt? Dat je al te oud bent om nog rijk te worden? Check dan dit artikel eens. Wie op zijn 30ste start met beleggen en elke maand 548 euro inlegt, kan nog steeds op zijn 65ste miljonair zijn. Er wordt uitgegaan van een rendement van 7% per jaar. Jeff Bezos, de rijkste man ter wereld, werd ‘pas’ op zijn 33ste miljonair. Ray Kroc verkocht milkshake-apparaten voordat hij McDonald’s kocht op 52-jarige leeftijd. Het is nooit te laat. Laat je daarin niet tegenhouden.
5. “Veel (meer) geld verdienen is niet sexy als vrouw”
Een van de stomste opmerkingen die ik wel eens heb gehoord. En niet alleen van vrouwen zelf trouwens. Ik heb ook wel eens mannen horen zeggen dat ze niet willen dat hun vrouw meer verdient. Ik denk dan: hoezo niet? Hoe fijn is een financieel onafhankelijke vrouw? Ik denk dat dit soort mannen zich vooral bedreigd voelen door (succesvolle) vrouwen, en hun ego ontlenen aan het onderhouden van hun vrouw. Not my cup of tea. Het is 2021, mensen! En vrouwen: start met jezelf serieus nemen.
6. “Als freelancer verdien je nu eenmaal niet veel”
Als je je ergens bij neerlegt, geef je eigenlijk op. Deze negatieve self-fulfilling prophecy zorgt ervoor dat het ook nooit gaat gebeuren. Mensen die ervan overtuigd zijn dat ze als freelancer (of een willekeurig beroep) nooit veel kunnen verdienen, zullen dat ook nooit gaan doen. News flash: ook als freelancer kan je prima verdienen! Een gespecialiseerde freelancer met een uurtarief van 75 euro en 20 declarabele uren per week, heeft al een omzet van 6.000 euro per maand. Verhoog je uurtarief of productiviteit en je zit zo op een ton per jaar. Daarnaast geloof ik in doorgroeien. Dat je nu een freelancer (of wat dan ook) bent, zegt niet dat je dat je hele leven blijft.
7. “Geld maakt niet gelukkig”
We lijken soms te denken dat we moeten kiezen tussen rijk worden of gelukkig worden. En omdat geld niet gelukkig maakt, willen we ons daar niet op focussen. We focussen liever op de dingen die echt gelukkig maken. Dat is natuurlijk ook heel goed. Maar waarom kiezen? Waarom kan je niet én een liefdevol leven leiden én veel geld verdienen? Bovendien is al vaker aangetoond dat een bepaald inkomensniveau wel degelijk gelukkig(er) maakt. Geld betekent namelijk opties, comfort, vrijheid. Verdien je eenmaal lekker, dan gaan het verdubbelen van je inkomen geen groot effect meer hebben op je geluksniveau.
8. “Beleggen is eng en risicovol”
Er zijn natuurlijk meer manieren om vermogen op te bouwen, maar beleggen (op de beurs) is een van de bekendste manieren. Beleggen is ook een van de meest ‘enge’ manieren. Onterecht! Onbekend maakt onbemind, zullen we maar zeggen. De geschiedenis toont aan dat beleggen op de beurs op de lange termijn altijd rendement oplevert. De AEX groeit gemiddeld met 7% per jaar. Beleggen in een ETF (bundeltje aandelen) van de AEX lijkt dan ook een goede optie voor de lange termijn. Hoe langer je belegt en hoe meer spreiding, hoe minder risico. Lees ook de tips uit Blondjes Beleggen Beter.
9. “Een tweede huis is fiscaal onhandig”
Vastgoed is een slimme investering. Net als je aandelen op de beurs, wordt vastgoed op de lange termijn eigenlijk altijd meer waard. En ook als de waarde gelijk blijft, bouw je vermogen op door je hypotheek af te lossen. In tegenstelling tot een eerste woning, kan je bij een tweede woning geen hypotheekrenteaftrek krijgen. Je betaalt over een tweede woning belasting in box 3: vermogen. Dat komt neer op 30% van het (fictief) rendement van het eigen vermogen: dus de waarde van de woning minus de hypotheekschuld. Ik zie niet in waarom dit fiscaal onhandig zou zijn. Een tweede woning levert vermogensgroei op. Belasting betalen hoort erbij. Het levert je meer op dan het je kost. Daar gaat het om!
10. “Hypotheek aflossen is fiscaal onhandig”
Er zijn mensen die hun hypotheek niet aflossen, en dus rente blijven betalen over de openstaande schuld, omdat ze die rente vervolgens kunnen aftrekken. Hierdoor betalen ze minder belasting. Een hypotheek aflossen verlaagt echter je lasten. Zo ben je dus ook minder geld kwijt iedere maand. Enfin, de hypotheekrenteaftrek is geen rente om niet rijk te worden. Ook als je rijk bent, kan je natuurlijk een kleine hypotheek houden om gebruik te blijven maken van de gunstige aftrek. Lees hier meer over het aflossen van je hypotheek.
11. “Ik geef teveel uit”
Tja, als je alles blijft uitgeven dat binnenkomt, bouw je nooit vermogen op. Dan zal je altijd moeten blijven werken, ook als je meer gaat verdienen. Renée Lamboo noemt dit lifestyle inflatie. Dat is nu net het gevaar van meer verdienen. Beter kan je meer gaan verdienen, en hetzelfde blijven uitgeven/ Het extra geld gebruik je dan om vermogen op te bouwen, bijvoorbeeld door je hypotheek af te lossen, te beleggen of een tweede woning te kopen. Ik vind teveel uitgeven geen excuus om niet rijk te kunnen worden. Doe er simpelweg wat aan!
12. “Ik heb niet veel geld nodig”
Deze valt in de categorie ‘jezelf klein houden’. Dat je niet veel geld nodig hebt, zegt niet dat je niet veel geld kunt verdienen. Je hoeft het niet allemaal uit te geven 😉 Het is alleen maar goed om niet alles uit te geven wat je verdient. Investeer alles wat je over hebt in vermogensopbouw. Dan gaat het pas echt hard.
13. “Ik doe liever werk dat ik leuk vind”
Het broertje van “geld maakt niet gelukkig”. Waarom kiezen? Je kan ook goed verdienen met werk dat je leuk vindt. Ik heb het gevoel dat veel mensen ‘leuk werk’ als excuus gebruiken waarom ze niet goed verdienen. “Ja, maar ik vind mijn werk wel heel leuk.” So what? Alsof je alleen rijk kan worden met verschrikkelijk werk! Weg met die belemmerende overtuiging! Leuk werk is een goede motivatie om elke dag aan de slag te gaan. Blijf echter wel kritisch op bepaalde werkzaamheden. Levert het ook wat op? Zo niet, dan moet je het als hobby beschouwen en met je bedrijf vooral focussen op de dingen die wel wat opleveren (en ook leuk zijn).
14. “Klanten betalen mij geen hoger tarief”
Onzin! Heb je het al geprobeerd? Als je het spannend vindt om je uurtarief te verhogen, kan je het altijd gewoon proberen bij nieuwe klanten. Die kennen je oude tarief toch niet! Daarbij: met meer ervaring kan je sneller resultaat boeken in dezelfde tijd. Logisch dat jouw uurtarief hoger wordt. Je kunt dit uitleggen, of ‘verbloemen’ door een vast tarief voor een bepaald product of dienst te rekenen. Betalen jouw klanten echt niet meer? Dan is het tijd om nieuwe klanten te zoeken! Jouw klanten hoeven in ieder geval iet de reden te zijn dat je nooit rijk wordt.
15. “Ik ben geen ondernemer”
Toegegeven: de rijkste mensen ter wereld zijn ondernemers. Als werknemer zit je toch al snel aan een plafond. Je salaris kan niet volgend jaar verdubbelen. Als ondernemer is alles mogelijk. The sky is the limit. Niet iedereen is echter een geboren ondernemer. Maar je kunt het wel leren. Volg een cursus, lees boeken, drink koffie met mensen die al verder zijn dan jij. Het belangrijkste: ga het proberen. Alleen door te doen ga je leren ondernemen. Van fouten leer je het meest. Een echte ondernemer is een doener, dus zet die eerste stap!
Wat houdt jou tegen om rijk te worden? Waarom ben jij nog niet rijk?
Nummer 10 klopt gewoon en dat is fiscaal onhandig. Je kunt je extra geld beter gaan beleggen. Levert veel meer op.