De rijkste man van Babylon: 7 learnings


De rijkste man van Babylon

Deze maand las ik het boek ‘De rijkste man van Babylon’, een klassieker over geld. In deze blog deel ik de zeven belangrijkste learnings die ik opstak.

Sinds begin 2020 ben ik mij flink aan het verdiepen in geld, money mindset en rijk worden. Ik vroeg mijn volgers op tips, en kreeg van meerdere mensen het boek ‘De rijkste man van Babylon’ getipt. Tijd om deze klassieker zelf te lezen!

De belangrijkste learnings uit ‘De rijkste man van Babylon’

Over all ben ik zeer te spreken over dit boek. Het leest als een trein. Dit komt deels doordat het boekje vrij dun is, en de hoofdstukken kort. Zo blijft het behapbaar. Daarnaast is het goed vertaald – door Michael Pilarczyk – en is het geen droge kost. Net als ‘Rich dad, poor dad’ is De rijkste man van Babylon een verzameling geldadviezen, verpakt in goed leesbare verhalen. Hierdoor is het geen droge kost en kan je de learnings makkelijk toepassen.

1. Rijkdom komt niet vanzelf

Rijk worden is geen geluk. Rijk worden gebeurt alleen door er iets voor je doen. Jezelf rijk visualiseren gaat niet lukken. Wachten tot je de loterij wint, is eveneens geen strategie. Er is een reden dat sommigen rijk zijn, en sommigen arm blijven. Dat heeft niets met geluk of toeval te maken. Het heeft alles te maken met kansen pakken die zich voordoen.

2. Zet 10% van je inkomen apart voor vermogensopbouw

Zet elke maand meteen 10% van je inkomen apart. Aan dit deel kom je niet meer. Deze 10% is bedoeld voor vermogensopbouw. Dit betekent niet dat je dit bedrag spaart, en vervolgens weer uitgeeft. Nee, dit deel gaat je je leven lang geld opleveren. Beleg het bijvoorbeeld in ETF’s. Door de rente op rente zal het bedrag in de loop der jaren flink groeien en meer waard worden.

3. Geef niet meer uit de je hebt

Deze learning klinkt zo logisch, en dat is het eigenlijk ook. Toch geven veel mensen nog steeds meer uit dat ze hebben, of meer dan ze zich kunnen veroorloven. Maar als je blijft uitgeven wat je hebt, bouw je nooit iets op.

4. Parkinson’s Law voor geld

Je neemt de tijd die je hebt. Je neemt ook het geld dat je hebt. Daarom werkt het voor mij heel goed, om mezelf kleine budgetten te geven, voor specifieke doelen. Ik verdeel mijn inkomen bijvoorbeeld meteen in potjes. Een deel gaat naar de belasting, een ander deel is voor zakelijke kosten. Het deel dat ik elke maand aan mezelf als salaris uitkeer, wordt ook weer verdeeld. Zo stort ik 10% naar mijn vermogen, een ander deel naar mijn buffer voor noodgevallen. Wat overblijft is precies genoeg voor mijn vaste lasten en een paar leuke dingen. Als ik mezelf meer geef, gaat het ook op, dus dat doe ik niet.

5. Koop een huis

Vastgoed is een van de beste investeringen voor je geld. Dit komt omdat het

  1. je vaste lasten verlaagt
  2. meer waard wordt

Een huis kopen verlaagt je lasten, omdat je met de maandelijkse aflossing je vermogen vergroot. In tegenstelling tot huur, bouw je iedere maand aan je vermogen. Uiteindelijk worden huizen meer waard, waardoor je dubbel aan je vermogen bouwt. Is je hypotheek helemaal afgelost, dan heb je bijna geen woonlasten meer.

6. Neem geen grote risico’s

Misschien weer een inkoppertje, maar if something seems too good to be true… it probably is. Roekeloze investeringen doen met je geld, is simpelweg niet handig. Beleggen zonder kennis, is hetzelfde als een gokje wagen in een casino. Beleggen met kennis, is weloverwogen met je geld omgaan. Vind je het lastig om te beoordelen om iets een slimme keuze gaat zijn? Vraag advies aan rijke mensen. Neem geen advies aan van mensen die zelf ook niet rijk zijn.

7. Leen nooit zomaar geld uit

Iemand helpen is hartstikke aardig. Van iemands probleem jouw eigen probleem maken, is niet handig. Je helpt een ander niet door jezelf op te zadelen met zijn of haar probleem. Dat is dan geen goede oplossing. Dat iemand anders geld nodig heeft, zegt dus niet dat jij diegene meteen geld moet lenen. Beoordeel altijd goed of het iemand is die het geld echt gaat terugbetalen. Wat wil hij of zij met het geld gaan doen? Hoe denkt diegene jou terug te betalen? Vraag eventueel om een onderpand. En maak altijd goede afspraken: zet het zwart op wit en zorg voor goede rente.

Meer fijne boeken over geld:

Volg Vrije Meid op FacebookInstagram en YouTube

Download mijn gratis e-book ‘7x Fouten die ik maakte als locatie-onafhankelijk ondernemer

Bestel hier mijn boek Work Hard Travel Harder

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *