Thailand voor digital nomads: de leukste plekken + tips


Chiang Mai, 2019

Werken en reizen als digital nomad in Thailand? Doen! Thailand is zeer geschikt voor remote workers. Met deze tips kan je zo beginnen!

Als jij locatie-onafhankelijk kan werken, staat Thailand waarschijnlijk hoog op je lijstje van landen om heen te gaan. Thailand is namelijk super geschikt voor digital nomads! Niet alleen door het lekkere weer en de lage kosten, maar ook door de veelzijdigheid van het land, de goede internetverbinding en het aanbod van coworking spaces.

De beste plekken in Thailand voor digital nomads

Op de volgende plekken kan je prima je laptop openklappen voor een digital nomad-avontuur in Thailand:

1. Bangkok

Bangkok (vanaf het hotel)
Foodtour via I Like Local

Grote kans dat je jouw reis door Thailand begint in Bangkok. De meeste internationale vluchten gaan hier naartoe. Bovendien moet je Bangkok gewoon gezien hebben! Deze miljoenenstad is alles wat je je bij een drukke metropool in Azië voorstelt. Van oude kleine straatjes en tempels tot wolkenkrabbers en hippe rooftop bars. Bangkok heeft meer dan genoeg te bieden om je er even een paar dagen te vermaken.

Wil je er blijven werken als digital nomad? Dan zou ik een accommodatie met zwembad zeker aanraden. Anders wordt de stad mij in warme landen al snel te veel. Toen ik in 2016 in Bangkok was, verbleef ik in de hippe wijk Ekkamai. Je vindt in deze wijk talloze coworkingspaces waar je gefocust kunt werken. In 2018 verbleef ik in de wijk Chinatown. Deze buurt en de wijken ten zuiden van Chinatown zijn ook zeker aan te raden voor digital nomads in Thailand.

Lees ook 11x Local hotspots in Bangkok

2. Chiang Mai

Werken in Chiang Mai
Doi Suthep Chiang Mai

De beste plek voor digital nomads in Thailand is volgens velen Chiang Mai. Deze tweede stad van Thailand is een stuk rustiger dan Bangkok. Het is hierdoor wat leefbaarder dan de Thaise hoofdstad. In Chiang Mai vind je een combinatie van een oud centrum en hippe wijken daaromheen. Buiten de stad kom je al snel de Thaise jungle tegen.

Nimman is de place to be voor digital nomads in Chiang Mai. Deze wijk barst van de expats, studenten en remote workers. Je vindt hier dan ook vele toffe coworkings, goede cafés, hippe tentjes en leuke markten. Mijn vriend en ik verbleven in 2019 zes weken in Chiang Mai, in deze Airbnb. Tip: huur een scooter voor lange termijn, dan ben je lekker mobiel. Chiang Mai is namelijk best groot.

Krijg 34 euro korting op je eerste Airbnb

3. Pai

Pai Canyon
Hotel Lasai

Pai is het geliefde broertje van Chiang Mai. Vanaf Chiang Mai rijd je in drie uur naar Pai (over een bochtige weg, dus vergeet je wagenziektepil niet). Eenmaal in Pai kom je in een bubbel van toeristen terecht. Het dorpje zelf is niet meer wat het geweest is; Pai veranderde van boerendorp naar toeristenhub. Maar er hangt nog steeds een heerlijke, relaxte vibe. Boek een fijn hotel buiten het centrum, huur een scooter en geniet van Pai zoals dat jaren geleden gebeurde.

Wat mij betreft is Pai anno nu een goede mix van Thaise natuur en westerse voorzieningen. Ja, je bent niet de enige westerling hier, maar je kan hierdoor wel goed werken als digital nomad. Er zijn genoeg leuke cafes waar je met je laptop kan zitten, het internet werkt goed en ook voor yoga en meditatie ben je in Pai aan het juiste adres. Wij verbleven in Hotel Lasai.

4. Koh Lanta

Koh Lanta, Thailand
Koh Lanta, Thailand

Aan Koh Lanta heb ik warme herinneringen. Ik beleefde hier mijn eerste week als digital nomad, in 2016! Ik was toen nog een groentje, dus werkte vanuit het restaurant van mijn hotel, met uitzicht op het strand. Oke, dat laatste is niet slecht, maar qua concentratie moest ik nog veel leren. Inmiddels zou ik gaan werken bij KoHub Lanta, dé coworking op Koh Lanta.

Koh Lanta zelf is een erg fijn eiland. Het is niet zo druk als het nabijgelegen Koh Phi Phi, maar wel druk genoeg voor goede faciliteiten. Mijn vriend en ik verbleven in 2016 in bij New Coconut Bungalow, een fijn kleinschalig resort aan het strand met eigen hutjes, goed eten en een lekker zwembad. Vanaf hier is het 10 minuten scooteren naar de KoHub.

Lees ook de leukste dingen om te doen op Koh Lanta

5. Koh Tao, Koh Phagnan & Ko Samui

Thailand 2012
Op Koh Tao in 2012

In 2012 kwam ik op Koh Samui en Ko Tao. Het is dus al even geleden dat ik daar was, maar ik heb goede herinneringen. Daarbij hoor ik vaak goede verhalen over deze eilanden van andere digital nomads. Deels omdat de eilanden goed te bereiken zijn (je kan vliegen op Koh Samui) en er goede faciliteiten zijn, en deels omdat eigenlijk alle Thaise eilanden top zijn. What’s not to like?

Ko Tao staat bekend als duikeiland, terwijl Ko Samui bekender is vanwege de vele chille resorts. Koh Phagnan heeft een andere reputatie: die van full moon party. Maar er is zoveel meer op dit eiland! Kim Sterenborg volgde er een maand lang een Yoga Teacher Training. Bovendien staat Koh Phagnan vrij hoog op de ranglijst van NomadList. Voor ieder wat wils dus, wat betreft deze archipel in de Golf van Thailand.

Tips voor digital nomads in Thailand

Digital nomad in Thailand? Dan heb je meer tips nodig dan alleen de beste plekken!

Visum

In Thailand krijg je een visumvrije stempel bij aankomst. Je hoeft dus niets aan te vragen. Ga je langer dan 30 dagen? Iedere Nederlandse reiziger kan een visum krijgen als zij langer dan 30 dagen naar Thailand gaan.

Je kan een visum aanvragen via de Thaise ambassade in Den Haag, het Thaise consulaat in Amsterdam of via een online tussenpersoon. Het visum geldt voor reizen tot 60 dagen. Mijn vriend en ik gingen in 2019 voor zes weken naar Thailand, maar hadden geen visum. We hebben ons toeristenvisum gewoon in Chiang Mai verlengd. Trek hier wel even wat uurtjes voor uit.

Werkplekken vinden

Via Nomadlist vind ik altijd de beste werkplekken. Je kan hier kijken hoe geschikt plaatsen zijn voor digital nomads, en waar je de beste coworkingspaces vindt. Een andere fijne website – van dezelfde eigenaar – is WorkFrom. Ook doe ik wel eens research via Facebook-groepen en blogs.

Maya Chiang Mai
Blue Rustic Chiang Mai

Internationaal rijbewijs

Normaal gesproken ben ik niet zo strict met de regels van een internationaal rijbewijs. Zeker niet als ik alleen scooter ga rijden! Maar aangezien ik in Chiang Mai maar liefst drie boetes in zes weken heb gehad, zou ik toch iedereen die naar Thailand gaat aanbevelen om een internationaal rijbewijs aan te schaffen. Er staan echt vaak controles, in ieder geval in nomad hubs als Chiang Mai. Aanvragen kan eenvoudig bij de ANWB.

Liever niet zelf regelen?

Liever niet het gedoe van zelf alles moeten uitzoeken en regelen? Boek dan een georganiseerde rondreis Thailand langs de mooiste plekken. De meeste rondreizen door Thailand combineren Bangkok, de natuur en cultuur in het noorden en een of meer eilanden in het zuiden. Eigenlijk zijn alle semi-toeristische plekken in Thailand zeer geschikt voor digital nomads, dus je kan prima werken tijdens zo’n rondreis. Houd er wel rekening mee dat je als digital nomad vaak wat rustiger wil reizen dan als ‘gewone’ toerist.

Meer nuttige tips

Volg Vrije Meid op FacebookInstagram en YouTube.

Bestel hier mijn boek Work Hard Travel Harder

Dit artikel bevat gesponsorde links

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *