Tien signalen dat je reismoe bent (+tips) 6


Een beetje reismoe

Reismoe zijn betekent dat je even helemaal klaar bent met reizen. Reismoeheid kan je al overkomen als je nog op reis bent. Zonde! Daarom tips om reismoeheid te voorkomen en te genezen.

Wie vaker lang heeft gereisd, of veel korte trips achter elkaar heeft gemaakt, zal het herkennen: aan het einde van de reis redelijk reismoe zijn. Mij overkwam het na een reeks korte trips in de zomer van 2017, en nog eens in de zomer van 2018. En ja, zelfs na die prachtige reis van vier maanden was ik begin 2019 wel weer klaar om naar huis te gaan. Geen idee waar ik het over heb? Check de symptomen:

Tien signalen van reismoe zijn

1. Je bent tempelmoe

Je kan geen tempel meer zien. Ze lijken ook allemaal veel te veel op elkaar. Liever kijk je een serie op je laptop.

Doi Suthep Chiang Mai

2. Het warme weer is je vooral tot last

Je bent he-le-maal klaar met de zon. Het liefst verblijf je de hele dag in de schaduw. In insmeren heb je sowieso geen zin meer.

3. Je bent in je hoofd alweer aan het werk

Je staat te trappelen om alle nieuwe ideeën die je hebt bedacht op reis in de praktijk te brengen.

De gracht van Utrecht

4. Nederland is het beste land ever

De organisatie, het brood met kaas, treinen die rijden en zelfs de kou. Waarom wilde je ook alweer weg uit dat land?

5. Je bent snorkelmoe

Als de boot aanlegt voor een uurtje snorkelen, blijf jij liever op het dek liggen. Die snorkelspullen pakken vind je teveel moeite, en die vissen ken je nu wel

Snorkelen in Komodo

6. De zee oogt minder blauw

Just another day in paradise… Lijkt die ze nou minder blauw of is het je reismoeheid? Als je achteraf in Nederland je foto’s terugkijkt, weet je het antwoord.

7. Je maakt minder foto’s

Waar je de eerste weken op reis nog continu met je camera in je hand liep, haal je hem nu soms dagen niet tevoorschijn. Schattig kindje? Check. Bootje op het strand? Check. Varkenskop en kippenpoten op de markt? Check.

Koh Lanta, Thailand

8. Gestopt met verwonderen

Zes mensen op een scooter? De skyline van Hong Kong? Het uitzicht vanuit het vliegtuig boven Bocas del Toro? Of de zonsondergang bij die strandtent op Koh Tao? Je kijkt er niet eens meer naar.

9. Het benauwt je als iemand voorstelt om een citytrip te plannen

“Als jij terug bent, zullen we dan eens naar Berlijn?” Van die zin krijg jij de kriebels. Je moet er even niet aan denken om weer op reis te gaan. Wat jou betreft blijf je komend jaar eens lekker thuis.

Bunkers del Carmel, Barcelona

10. Je krijgt een aanbod voor een persreis en je slaat ‘m af

Roadtrip Ierland? Rondreis Sri Lanka? Zeehonden spotten bij Goes? Nee, dankje. Op dit moment komt het je gewoon net niet helemaal goed uit.

Hoe voorkom je reismoeheid (of hoe los je het op)?

Mijn tips om reismoeheid te voorkomen of te genezen:

Tip 1. Take it slow

De allerbelangrijkste tip om reizen leuk te houden en te kunnen blijven genieten tot de laatste dag: doe het rustig aan. Slow travel is the way to go! Blijf wat langer op een plek, leer een paar plekken beter kennen dan dat je talloze spots kan afvinken. Is toch ook veel leuker?

Wat kost wereldreis
Op pad met Le Pirate Explorer

Tip 2. Zorg dat je je werk kan loslaten

Wat mij vaak heeft opgebroken, is dat ik veel tripjes maakte, daar over ‘moest’ bloggen, ondertussen mijn freelance klanten tevreden moest houden en ook nog een sociaal leven probeerde te leiden. Als je dat allemaal moet doen op reis, of het stress oplevert voor of na een reis, is dat geen fijne basis. Zorg dat je op reis in ieder geval niet met werk bezig hoeft te zijn, anders kan je niet genieten en ben je er snel klaar mee. Dit kan bijvoorbeeld door werk uit te besteden of door veel werk te automatiseren.

Tip 3. Digital nomad? Reis nog langzamer

Kies jij er juist voor om reizen en werken te combineren, en wil je leven als digital nomad? Reis dan nog langzamer. Dit omdat je naast tip 1. ook nog een bedrijf te runnen hebt tijdens je trip.

Koh Lanta, Thailand

Tip 4. First things first

Mij benauwt het soms dat ik mijn vriend alweer in de steek laat, of weer een verjaardag van vrienden moet missen door mijn reizen. Dit kan extra stress opleveren, waardoor je niet echt kan genieten van het reizen. Bespreek dit eens met vrienden. Misschien vinden zij het helemaal niet zo erg. Laat het gevoel dat je op twee plekken tegelijk moet zijn los, en geniet eerst van je reis en dan weer van je vrienden.

Tip 5: Plan ook bewust weekenden niets

Als ik veel heb gereisd, vind ik het altijd heerlijk om een paar weekenden niets te plannen. Gewoon thuis zijn in Utrecht, en ter plekke zien wat ik wil doen. Soms is dat de hele dag Netflixen en Thais bestellen. Soms ga ik lekker naar yoga, koffie drinken of het terras op. Van deze weekenden kom ik echt bij. Je kan niet altijd aan staan. Een keer per maand een tripje vind ik nu meer dan genoeg!

Pad Thai

Tip 6: Wees kritisch op je reizen

Je hoeft niet te reizen. Het moet wel leuk blijven. Wees dus kritisch op de reizen die je maakt, ook als je geen reisblogger bent. Dat reizen leuk is, zegt niet dat je altijd moet gaan als je de kans hebt.

Tip 7: Fuck je reputatie

Dat je ooit eens riep dat je leeft voor reizen, en zoveel mogelijk van de wereld wilt zien, betekent niet dat je die reputatie de rest van je leven moet hoog houden. Mensen en hun ambities kunnen veranderen.

Rise Rooftop Bar, Chiang Mai

Tip 8: Maak liever een paar lange reizen dan heel vele korte trips

Heel veel korte trips kunnen vermoeiender zijn dan een lange reis. Voor elke trip moet je namelijk weer je tas pakken, heb je weer reistijd, en moet je weer afscheid nemen. Bij een lange reis heb je dat allemaal maar een keer.

Tip 9: Plan niet alleen actieve reizen

Een congres in Brussel, een persreis naar Oostenrijk, een rondreis Jamaica en een workation Los Angeles? Hartstikke leuk, maar misschien niet de meest ideale manier om te ontspannen. Je zou er reismoe van worden! Plan dus ook eens een weekje offline genieten in. Een echte vakantie aan het zwembad bijvoorbeeld!

Waterfietsen in Frankrijk

Tip 10: Voel je niet schuldig over reismoeheid

Niet iedereen zal reismoeheid begrijpen. Alleen mensen die ook vaak reizen weten wat het is om reismoe te zijn. Het is natuurlijk een heerlijk luxeprobleem, maar dat maakt het niet minder echt. Reismoe zijn bestaat en het betekent dat je op een andere manier zult moeten reizen. Voel je daar vooral niet schuldig over. Je mag na een reis best moe zijn!

Ben jij weleens reismoe geweest? Wat doe jij om het te voorkomen of op te lossen?

Volg Vrije Meid op FacebookInstagram en YouTube.

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

6 gedachten over “Tien signalen dat je reismoe bent (+tips)

  • Elsemiek Gerritzen

    Ik herken dit Suzanne, ik had na een half jaar Zuid-Afrika de zoveelste giraffe of olifant gezien dat ik me er niet meer zo om kon verwonderen als de eerste keer dat onze blikken elkaar kruisten. Gek is dat, want soms moet je jezelf weer even knijpen hoe mooi reizen is.

  • Patrick van Zundert

    Zeer herkenbaar. Na 25 jaar intensief reizen merk ik het dat ik het aangenaam vind om het dit jaar iets rustiger aan te doen. O… weer een tempel, kerk, wolkenkrabber, kloof, wit strand…. het klinkt verwend, maar raakte minder snel enthousiast de laatste tijd.

    Ik ben gemiddeld anderhalve maand thuis tussen twee reizen en zeg af en toe ‘nee’. Ga dit volgend jaar weer doen… maximaal een reisje of 7 tot 8 en misschien een keer een weekendje weg.