Een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten is niet het eerste waar je aan denkt als je zzp’er wordt. Toch is het belangrijk je hierover te informeren. We zetten de ins en outs voor je op een rij.
Een bedrijfsaansprakelijkeidsverzekering voor zzp’ers dekt de schade die door jou als ondernemer wordt gemaakt. Schade waar je schuld aan hebt, welteverstaan. Je beschadigt bijvoorbeeld iets bij een opdrachtgever of een klant. Hij of zij kan jou daarvoor aansprakelijk stellen. Hoewel een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven niet wettelijk verplicht is, is het wel belangrijk om er een te hebben.
Lees ook mijn andere tips voor zzp’ers!
Minder dan 50% heeft een aansprakelijkheidsverzekering
Echter, minder dan vijftig procent van de zzp’ers heeft een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Reden genoeg dus om in te gaan op vragen als: Wanneer heb je een aansprakelijkeidsverzekering nodig als zzp’er en wat voor verschillende verzekeringen zijn er eigenlijk allemaal?
Aansprakelijkeidsverzekering als zzp’er: nodig of niet?
Ja! Zodra je een bedrijf start, in welke vorm dan ook, is het raadzaam om een bedrijfsaansprakelijkeidsverzekering af te sluiten. Schade die je namelijk maakt terwijl je aan het werk bent, wordt níét vergoed door jee particuliere aansprakelijkheidsverzekering. En let op: zakelijke schadeposten lopen al snel enorm hoog op. Daarnaast is ook het volgende handig om te weten: Wanneer je als zzp’er van bedrijfsrechtsvorm verandert (bijvoorbeeld een B.V. wordt) en personeel in dienst gaat nemen, kan ook de schade die zij veroorzaken verzekerd worden (werkgeversaansprakelijkheid). Bespreek het daarom altijd met je verzekeringsadviseur als je bedrijf van rechtsvorm verandert, dan wel als je personeel aanneemt.
Drie zakelijke aansprakelijkheidsverzekeringen voor zzp’ers
Ondernemen brengt risico’s met zich mee. Voor veel van die risico’s kun je je als zzp’er verzekeren. Waar de aansprakelijkheid voor schade aan spullen van anderen en/of letselschade onder de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering valt, is financiële schade door een foutief advies te verzekeren met de beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Daarnaast is er nog een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering. Deze is specifiek voor bestuurders en commissarissen. Wanneer gemaakte keuzes verkeerd uitpakken, ben je middels deze verzekering gecoverd. Voor zzp’ers is deze laatste nu niet relevant.
Voordat je random een aansprakelijkheidsverzekering afsluit, ga goed na wat je zoal doet in jouw bedrijf. Zo weet je welke verzekering op jou van toepassing is. De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering en de beroepsaansprakelijkheidsverzekering zijn voor zzp’ers het meeste aan de orde en lichten we daarom extra toe.
Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor zzp’ers
Laten we voorop stellen dat een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering belangrijk is voor álle ondernemers. Hieronder vallen namelijk zowel de schade aan spullen als schade aan andere personen. Je stoot bijvoorbeeld per ongeluk iets om bij een klant. Bij letselschade, schade aan andere personen, kan je bijvoorbeeld denken aan een klant die van de trap valt in jouw bedrijfsruimte. In sommige bedrijfsaansprakelijkheid-gevallen heb je vooraf contractueel jouw aansprakelijkheid vastgelegd. Zaken die buiten de gemaakte afspraken vallen, vallen dan buiten de verzekering.
Beroepsfouten, denk aan een verkeerd advies binnen consultancy-klussen, zijn niet gecoverd met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Wil je je hier wel voor te verzekeren dan heb je een beroepsaansprakelijkheidsverzekering nodig.
Beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor zzp’ers
De beroepsaansprakelijkheidsverzekering is met name belangrijk voor vrije beroepsbeoefenaars die financiële risico’s dragen. Denk hierbij onder andere aan financieel adviseurs, administratiekantoren, advocaten en accountants. In deze beroepsgroepen is er namelijk kans op vermogensschade door menselijke fouten. Onder vermogensschade wordt de in geld uit te drukken aantasting van een vermogen verstaan. Schade als gevolg van het krijgen van een onjuist beleggingsadvies en rentederving als gevolg van een te late betaling zijn hier voorbeelden van. Ook fouten van een notaris of een belastingadviseur kunnen gedekt worden met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering.
Aansprakelijkheidsverzekering voor zzp’ers duur?
Of iets goedkoop of duur is, is natuurlijk een relatief begrip. Wij zijn van mening dat de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering relatief een goedkope verzekering is. Helemaal als je berekent hoeveel financiële zorgen het je kan schelen als er sprake is van schade. Verkijk je daar niet op: sommige financiële risico’s zijn echt te groot om zelf te dragen. Naast het financiële aspect is het belangrijk te beseffen dat je door een schade-expert bijgestaan wordt op het moment dat er iets aan de hand is. De rust en de zekerheid die dat met zich meebrengt, is de investering meer dan waard.
Dit doe je als je als zzp’er aansprakelijk wordt gesteld
We hopen natuurlijk van harte dat je nooit een beroep hoeft te doen op een aansprakelijkheidsverzekering. Mocht je echter schade ondervinden als zzp’er, meld dit dan direct bij jouw betreffende verzekeringsadviseur.
Hoewel het niet het meest sexy onderwerp is om over te hebben, zie je inmiddels – hopelijk – wel de noodzaak ervan in. Of je nou een zelfstandig pr-adviseur, kapper, copywriter, fotograaf of jurist bent, in elk beroep ondervind je risico’s. Leg dan ook jouw zakelijke situatie onder de loep en laat je goed adviseren. Zo kom je nooit voor onaangename – financiële – verrassingen te staan.
Heb jij al een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering? Waarom wel of niet?
Volg Vrije Meid op Facebook, Instagram en YouTube.
Deze blog is geschreven in samenwerking met Allianz
Bedankt voor het delen!
Graag gedaan E-legal!
Ik heb dit blog over de aansprakelijkheidsverzekering als zzp’er met veel interesse gelezen. Zelf ben ik als vertaler en copywriter actief. Daarom is alle info over zelfstandig ondernemen interessant. Ik ga over de relevantie van deze verzekering voor mijn situatie eens goed nadenken.
Top Natalie! Veel wijsheid gewenst 🙂
Dank Natalie!
Het is verstandig om je te verdiepen in de verschillende soorten verzekeringen wanneer je ZZP’er bent. Zo heb je meer zekerheid en kan je je op juridisch vlak beter indekken. Ik heb mij ooit laten voorlichten over de mogelijkheden. Het is zeker de moeite waard om dit te doen!
Dank Vincent, goed te weten!