Interview: Lydia Datema (32) over verhuizen naar Vancouver


Lydia in Vancouver

Lydia Datema verhuisde voor het werk van haar vriend voor twee jaar naar Vancouver. Inmiddels heeft ze er zelfs ook een leven opgebouwd, waarover ze deelt op Instagram.

Lydia Datema volgde in december mijn Digital Nomad Instagram Course. Ze werkt namelijk sinds vorig jaar vanuit het buitenland. Vancouver om precies te zijn. Sindsdien volg ik haar Stories over het leven in Canada. Enorm interessant! Daarom besloot ik Lydia ook voor VrijeMeid.nl te interviewen.

1. Kan je jezelf even voorstellen?

“Hi! Ik ben Lydia en ik ben 32 jaar oud. Ik woon sinds een jaar in Vancouver, en blijf in totaal twee jaar. Ik woon hier samen met mijn Nederlandse vriend.”

De natuur rondom Vancouver

2. Hoe ben je in Vancouver terecht gekomen?

“Na 10 jaar in de politiek heb ik mezelf verplicht iets anders te gaan doen. Ook als ik verder zou willen in de politiek, vind ik het heel belangrijk om ook andere dingen gedaan en gezien te hebben, daar wordt je alleen maar beter van. Dit liep samen met het afronden van de opleiding van mijn vriend als KNO arts en hij doet nu hier in Vancouver nog een extra specialisatie. Mooi dat dit zo te combineren is!

De keuze voor Vancouver is een samenloop van omstandigheden geweest. Wat ik aantrekkelijk vond aan de stad is dat Vancouver erg bezig is met diversiteit en inclusiviteit, en hier zit een goede universiteit. Toen ik hier kwam ben ik dus direct ook weer gaan studeren. Dit had ik waarschijnlijk allemaal niet gedaan als mijn vriend hier niet een goede plek had kunnen krijgen.”

3. Wat doe je voor werk nu?

“Ik ben nog wel steeds trainer voor mijn politieke partij, in binnen en buitenland. Daarnaast geef ik ook buiten de politiek trainingen, zoals begin dit jaar een training ethiek aan zorgprofessionals in Oeganda. Maar mijn focus ligt nu vooral op het geven van trainingen interculturele communicatie. Daar heb ik me de afgelopen jaren in gespecialiseerd en dat sluit goed aan bij mijn psychologie achtergrond en de ervaring die ik in verschillende landen opdeed waar ik trainingen gaf, zoals Servië, Montenegro, Marokko, Kroatië, Bulgarije en eerder al genoemd Oeganda.”

Lydia aan het werk

4. Wilde je eerst naar Vancouver en ging je toen een baan zoeken of ben je voor deze baan naar Vancouver gekomen?

“Ik heb mijn baan opgezegd en ben daarna compleet in het diepe gesprongen. Ik ben dus ook weer gaan studeren aan de universiteit hier. Vancouver is een stad die voor flinke uitdagingen staat op het gebied van diversiteitsbeleid en inclusiviteit (daar moeten we misschien echt eens andere woorden voor ontwerpen). Ik vind het interessant om te kijken hoe een andere stad, en een ander land dit aanpakt.

Ik had ook nog nooit eerder voor mezelf gewerkt, dus ik moest alles even opnieuw vormgeven toen ik voor mezelf begon als trainer. En eigenlijk ben ik daar nog steeds mee bezig, ik ben steeds een beetje aan het bijsturen om uiteindelijk in de perfecte richting te komen. Ik merk bijvoorbeeld dat ik na een jaar opeens het werken in een team begin te missen, omdat dat toch wel heel gezellig is. Daar probeer je dan weer oplossingen voor te bedenken. Ik ben nu bijvoorbeeld ook bezig met een online course, omdat ik graag ook weer meer met Nederlanders wil werken. Alle kennis die ik heb opgedaan komt daarin samen en die wil ik super graag delen met Nederlanders, zodat we daar allemaal profijt van kunnen hebben.”

5. Wat heb je gestudeerd en hoe zag jouw carrière en daarna uit?

“Ik studeerde psychologie en communicatie. Daarna is mijn hobby (politiek) vrij snel mijn werk geworden. Juist wel een leuke combinatie met een achtergrond in de psychologie. Een perfecte manier om je passie te kunnen volgen, maar ik wist vanaf dag 1 dat ik ‘daarna’ ook nog meer met mijn studie wilde doen. Ik vond het trainen direct toen ik een paar jaar geleden mee begon al heel leuk, dus het is een logische stap om dat verder uit te bouwen en mezelf verder te ontwikkelen als trainer.”

Prachtig Canada

6. Hoe ben je aan je huis gekomen? Is dat lastig daar?

“Om hier je huis te vinden helpt het om hier gewoon te zijn, en niet op afstand. De woningmarkt gaat zo hard hier. De grote bubbel lijkt nu weer wat rustiger te zijn, maar een- of tweekamerappartementen zijn hier heel duur, net zo duur als in Amsterdam. Er zijn veel verschillende wijken en het is dus wel even goed opletten waar je een huis kiest.

Qua vinden van een woning: die vind je op Craigslist, zo hebben wij onze woning gekregen. Dat is de Canadese marktplaats. Wel opletten als je andere dingen koopt via Craigslist trouwens, want bij onze auto probeerden we iets te enthousiast Nederlands af te dingen, en dat is hier toch niet zo gebruikelijk. Beetje ongemakkelijke situaties krijg je dan.”

7. Hoe ziet een week er gemiddeld voor jou uit?

“Erg afwisselend. Ik was in Nederland ook nog actief in de paardensport. Dat heb ik hier niet, dus ik heb nu heel vrije tijd over. En bovendien kan ik nu (helaas) niet zo makkelijk meer bij vrienden en familie op verjaardagen komen, die tijd vul ik nu met andere dingen.

Omdat ik zo gedreven ben om zoveel mogelijk uit deze buitenlandervaring te halen, probeer ik zoveel mogelijk te leren. Door met iedereen te spreken, je echt onder te dompelen in de stad en met allerlei verschillende mensen te spreken leer ik het meest. Door de geografische ligging kent de samenleving hier net een andere samenstelling dan in Nederland. Hier heb ik meer vrienden en kennissen uit bijvoorbeeld de Filipijnen, Japan, China en India. Culturen die ik veelal minder snel tref in Nederland.

En naast de trainingen die ik geef, volg ik zelf ook veel extra cursussen en trainingen. Ik leer bijvoorbeeld Japans, en probeer veel te leren over de First Nations cultuur die hier nog heel aanwezig is. Ook adviseer ik een startup op het gebied van community ontwikkeling en van hen leer ik weer heel veel over cryptocurrency.”

Huskytocht

8. Hoe zit het met visa? Wat heb je moeten regelen om in Vancouver te wonen en te werken?

“Het is goed mogelijk om een visum te krijgen, want Vancouver is echt een immigrantenstad, maar het is best veel regelwerk als je het zelf doet (en dus niet voor een bedrijf werkt die dit allemaal voor je regelt). Houd daar wel rekening mee. Ik heb allerlei extra documenten aangeleverd, zoals verklaringen dat ik na twee jaar weer weg ben. Voor de rest is het helemaal geen ingewikkeld land.

Ik zit hier op een werkvisum. Je kunt een studievisum of werkvisum aanvragen, maar ik heb direct maar zo hoog mogelijk ingezet.”

9. Hoe ontmoet jij nieuwe mensen in Vancouver?

“In het begin werd ik lid van allerlei groepen en apps. Soms word je lid van een club en heb je daar veel verwachtingen van en dan is het toch niet helemaal wat je er van verwacht hebt. Een goede vriendin komt bijvoorbeeld uit de Filipijnen, haar heb ik ontmoet tijdens een Tony Robbins seminar. Een andere vriend, uit India, ken ik via een internationale app. Het helpt om gewoon overal in te springen en niet te hoge verwachtingen te hebben. Dat is niet altijd makkelijk. Soms juist wanneer je nieuwe vrienden probeert te maken in een vreemde stad, mis je je eigen vrienden het meest. Je moet alles opnieuw ontdekken. Ik ging in Nederland bijvoorbeeld best vaak naar techno feestjes, die scene leeft in Vancouver echt minder dan in Europa. Ik ga nu bijvoorbeeld meer naar hiphop feestjes. Ook heel leuk, maar je moet net even weten waar je moet zijn.”

Varen bij Vancouver

10. Wat zijn jouw plannen voor de komende drie jaar?

“Ik blijf nog tot juli 2020 in Vancouver, daarna kom ik terug naar Nederland. Nog geen idee waar. Ik heb wel zin om familie en vrienden weer te zien en ik houd ook van Nederland. De dingen die ik hier meemaak probeer ik zoveel mogelijk te delen via social media, want we leven soms in Nederland best in een bubbel. Soms mogen we ons in Nederland echt wel wat bewuster zijn van alle mooie dingen die we hebben. Dingen die we vaak te snel ‘voor lief’ nemen. Dat is mijn missie, naast natuurlijk de trainingen interculturele communicatie. Ik sta te trappelen om vanaf volgend jaar ook weer in Nederland aan de slag te gaan!”

11. Laatste tip voor mensen die twijfelen over een tijdje in het buitenland wonen..?

“Kijk of het echt bij je past. Ik ben niet echt bang om in het diepe te springen, maar ik mis bijvoorbeeld wel echt mijn moeder en mijn vrienden. Wanneer je echt ergens woont, maak je het tijdsverschil (9 uur) wel op een andere manier mee dan wanneer je gewoon op vakantie gaat. Vanaf lunchtijd kan ik eigenlijk niemand in Nederland meer bellen of een berichtje sturen. Het is heel gaaf, maar kan soms ook moeilijk zijn. Als je er rekening mee houdt dat het zowel heel erg gaaf, als soms moeilijk, kan zijn, dan komt het wel goed!”

Zomer in Vancouver

Meer weten over Lydia’s leven in Vancouver? Volg haar op Instagram!

Meer lezen over verhuizen naar Vancouver? Ook Samantha woonde en werkte een jaar in Vancouver.

Lijkt het jou wat, een paar jaar in het buitenland wonen en werken?

Volg Vrije Meid op FacebookInstagram en YouTube.

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *