Wil jij reisreporter worden en betaald worden om verhalen te vertellen in beeld of tekst? Lees dan dit interview met fotograaf Milene van Arendonk.
Milene van Arendonk combineert fotografie met reizen en heeft al meer dan 55 landen bezocht. Dit jaar organiseert ze voor het eerst een ‘reportersreis’ naar Oeganda, zodat aspirant-reporters een portfolio kunnen opbouwen. Ik sprak Milene over haar plannen.
1. Kan je jezelf even voorstellen?
“Hoi, ik ben Milene. Ik ben 33 jaar en kom uit Den Haag. Ik ben gek op mijn stad, maar ik reis ook erg graag. Zo woonde ik vijf jaar in het buitenland (Turkije, Oeganda, Argentinië en Engeland) en heb ik meer dan 55 landen gezien. Toen ik weer in Den Haag ging wonen in 2015 besloot ik iets te doen met mijn passie voor fotografie. Sindsdien fotografeer ik voor verschillende bedrijven, zoals ASN Bank en Amnesty International. Wat ik ook ontzettend leuk begon te vinden is social media. Dankzij social media kon ik verhalen de wereld insturen vanuit elke hoek in de wereld. Dat fascineerde me enorm en dus ben ik me ook gaan specialiseren in social media. Ik werk nu dus als freelance fotografe en social media specialiste én organiseer dit jaar de eerste reportersreis naar Oeganda met mijn bedrijf Humanitales.”
2. Hoe ziet voor jou een ‘gemiddelde’ werkweek eruit?
“Een documentaire fotografe legt verhalen vast. Veel werken dus aan lange termijn-projecten. Zo heb ik net een 1,5 jaar durend project afgerond waar uiteindelijk een boek uit voort komt. Sommige documentaire fotografen zijn veel langer bezig met hun project, denk dan aan 5, 10 of misschien wel 20 jaar. Een reportage fotograaf maakt een reportage, dat kan van een evenement zijn, het volgen van een project van begin tot eind of in de journalistieke hoek. Zo heb ik weleens vluchtelingenkampen gedocumenteerd, een demonstratie in de hoofdstad van Oeganda en Argentinië en ook het probleem van het verdwijnen van de honingbij in Engeland. Zo zie je maar dat elke werkweek anders is. Maar, er zijn natuurlijk dingen die terugkomen. Zo zal een fotograaf, net als elke andere freelancer, op zoek moeten naar klanten. Marketing en acquisitie is dus erg belangrijk, en daarmee social media. Tussendoor heeft de fotograaf natuurlijk ook verschillende opdrachten. Dat is tegenwoordig niet alleen meer fotografie maar ook workshops of lezingen geven.”
3. Hoe ben jij geworden wat je nu bent? Welke opleiding heb je gevolgd en welke banen had je hiervoor?
“Ik ben nog niet waar ik wil zijn 😉 Ik heb de opleiding Tourism Management and Consultancy gevolgd aan de NHTV te Breda. Het was niet helemaal wat ik wilde gaan doen maar dat reizen vond ik wel fijn. Na het afronden van m’n studie ben ik gaan reizen. Tijdens het reizen hield ik blogs bij en fotografeerde ik veel. Zo begon ik meer en meer interesse te krijgen in fotografie. Tijdens mijn reizen ben ik dus gaan fotograferen en probeerde ik deze te verkopen. Dat lukte hier en daar wel. Vooral lokale NGO’s hadden wel interesse. Ik vond (en vind) het zo mooi om verhalen te visualiseren, om belangrijke verhalen de wereld in te brengen. Mijn banen liepen ontzettend uiteen; van gids tot imker. Ik vond het wel leuk om alles uit te proberen. Zo werk ik nu ook al een tijd als social media specialist bij ASN Bank.”
4. Je organiseert een reportersreis om anderen te helpen een portfolio op te bouwen als reporter. Kan je hier iets meer over vertellen?
“Na een reis naar Oeganda om een project vast te leggen kreeg ik veel vragen over hoe ik aan zo’n opdracht kom en of het makkelijk of moeilijk is om te doen etc. Belangrijk is om een goed portfolio te hebben. Als je bijvoorbeeld voor een NGO wilt fotograferen zal je een portfolio moeten overleggen. Omdat ik veel kennis heb van het buitenland, een toerisme studie heb gedaan en al eerder baantjes als gids heb gehad, leek het me gaaf om dit te gaan doen.
Wat het precies inhoudt is dat we in 10 dagen een paar projecten langs gaan om een portfolio op te bouwen. Dit betekent niet gewoon in het wildeweg foto’s schieten of blogs schrijven, maar bedachtzaam te werk gaan. Zo zullen we eerst in Den Haag een bijeenkomst hebben zodat iedereen kan aangeven wat hij/zij het liefst wil gaan doen. We kunnen dan ingangen bedenken, perspectieven, zodat we niet allemaal met hetzelfde verhaal thuiskomen. Als reporter is het erg belangrijk dat je je eigen insteek neemt, dat je uniek bent, dat je met het verhaal thuiskomt dat niemand heeft.
En dan gaan we op reis. Ik zal de reis leiden samen met een lokale gids. Tijdens de reis zal er genoeg tijd zijn voor overleg, om te kijken of alles goed gaat, om te praten. Soms is het namelijk best pittig, de verhalen die je hoort, de beelden die je ziet. Na de reis zullen we nog een terugkomdag hebben. Dan kunnen we elkaar feedback geven op de verhalen en samen gaan zoeken naar mogelijkheden wat te doen met het verhaal.”
5. Waarom heb je gekozen voor Oeganda?
“Oeganda is een ontzettend interessant land, het is ontzettend controversieel. Aan de ene kant vangen ze de meeste vluchtelingen van alle landen ter wereld op en aan de andere kant kunnen homoseksuele Oegandezen levenslang krijgen voor het zijn van homo. Er zijn veel verschillende verhalen te vinden in Oeganda, mooie, verdrietige, hoopvolle en onbegrijpelijke. Het helpt ook dat ik er heb gewoond en dus precies weet waar ik moet zijn.”
6. Welke tips heb je voor ná de reportersreis? Stel, je hebt een mooi portfolio. En dan?
“Daar gaan we in de voorbereidingsdag natuurlijk ook op in. Maar, een mooi portfolio behoort natuurlijk niet alleen op je Instagram-account. Ik heb zelf al regelmatig geëxposeerd en breng binnenkort een boek uit. Ik heb dus zelf wat ervaring en zal die ook veel delen. Wat je uiteindelijk met je portfolio wilt doen ligt helemaal aan jezelf. Zo kan je een mail sturen naar potentiële nieuwe klanten, je kan de mooie verhalen ook exposeren en misschien zit er wel een boek in!”
7. Wat adviseer je aan mensen die niet mee kunnen met de reis, maar wel een mooi(er) portfolio willen?
“Er komen meer reizen aan dus wees niet getreurd 😉 Ik denk dat deze reportersreis echt een goede optie is voor mensen die nog geen ervaring hebben. Maar als je het liever alleen doet dan zou ik zeggen: ga! Op het moment dat je iets in de krant leest, ga erheen. Je zal dat zeker eerst op eigen kosten moeten gaan doen en dan hopelijk verdien je dat terug met de foto’s die je daar maakt. Ik heb dat in Turkije een keer gedaan. Ik hoorde van een vriendin over een aardbeving in het Zuid-Oosten en ben daar heengegaan om foto’s te schieten. Deze foto’s werden gepubliceerd in de lokale krant. Je moet ergens beginnen.”
8. Even heel brutaal: kan je een beetje geld verdienen als reporter?
“Goeie vraag en het antwoord is: weinig. Het is geen baan waar je rijk van gaat worden. Maar, ik denk, dat een echte reporter het niet voor het geld doet maar voor het verhaal. Je wilt het verhaal van de mensen of het moment vertellen. Daar doe je het voornamelijk voor. Natuurlijk moet je ook eten. Dat is de reden dat ik ook als social media specialist werk. Dus als je het goed kan combineren met iets anders dat je ook leuk vindt; doen!”
9. Waar is jouw liefde voor andere landen en culturen eigenlijk ontstaan?
“Die liefde begon toen ik als secretaresse werkte bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Ik werkte op de afdeling Integratie Europa en was gefascineerd bij de toetreding van Roemenië en Bulgarije. Grenzen worden aangegeven en vervolgens wordt er door een paar mensen bepaald welke rechten een land krijgt toegewezen. Na daar twee jaar gewerkt te hebben ben ik toerisme gaan studeren. Ik wilde uiteindelijk Culturele Anthropologie studeren maar kwam er aan het einde van m’n studie achter dat het me dan 6.000 euro per jaar ging kosten. Helaas. Dus ben ik gaan reizen en heb ik gewoond in verschillende landen. Als ik naar een land reis wil ik het land echt ontdekken, ik wil de cultuur leren kennen en erover lezen. Ik ben niet iemand die zoveel mogelijk landen gezien wil hebben, ik wil zoveel mogelijk landen echt kennen, echt zien, echt beleven.”
10. Wie is jouw ultieme voorbeeld op zakelijk vlak?
“Dat zijn verschillende mensen. Zo ben ik groot fan van het werk van Eddy van Wessel en Giles Duley. Uiteraard zijn goede zakelijke voorbeelden ook Bill Gates en Katherine Graham (CEO Washington Post). De eerste omdat hij met zijn geld goed doet en de tweede omdat zij toen de ballen had om ervoor te gaan, ondanks dat iedereen dacht en vond dat een vrouw het niet aankon.”
11. Welk boek kan je iedere Vrije Meid aanraden?
“Ik ben echt gek op Ryszard Kapuściński. Hij is een Pool en werkte als buitenland reporter. Hij raakte bevriend met Che Guevara, Salvador Allende en Patrice Lumumba! Hij is getuige geweest van 27 revoluties en staatsgrepen! Je moet zeker The Shadow of the Sun, The Emperor en Travels with Herodotos lezen. Maar eigenlijk zijn al zijn boeken bijzonder.”
Iets voor jou? Volg Milene op Instagram via @by.milene & @humanitales