Mijn rondreis door de Filipijnen: route en tips voor een maand [+vlog]


Boottocht van Coron naar El Nido

 

Dit was onze route voor een maand rondreizen in de Filipijnen + tips voor hotels en activiteiten.

 

Van half januari tot half februari reisde ik met mijn vriend door de Filipijnen. Het was het vierde land van onze grote reis, en ook het laatste land. Afsluiten met eilandhoppen, dat leek ons wel wat. Maar welke eilanden kies je dan? De Filipijnen heeft er genoeg, maar ze zijn allemaal net weer anders. Wij kozen voor onderstaande route en eilanden. Ook deel ik onze hotels en wat we overal globaal hebben gedaan.

 

Bekijk hier mijn vlog voor onze Filipijnen route

 

Manilla

Net als de meeste toeristen begint onze reis door de Filipijnen in Manilla. Manilla zelf wordt door iedereen afgeraden. Er is weinig te zien en doen en het is er bovendien vrij crimineel. We verblijven dan ook maar een nachtje – om bij te komen – in Z Hostel en vliegen dan door naar Coron.

Overigens hoorde ik veel mensen over Z Hostel, maar wij vonden het niet zaligmakend. Er zijn – bijna – elke avond/nacht feestjes op de rooftop, waar je op elke verdieping van kan meegenieten. Er lopen continu mensen de trap op en af, wat mega storend is. Vooral als het tot diep in de nacht doorgaat. Kortom, alleen bij Z Hostel boeken als je ook wilt feesten of een zeer, zeer goede slaper bent… Wij sliepen de laatste nachten bij Azumi Boutique Hotel. Uiteraard duurder, maar heerlijke kamers, geen geluidsoverlast en een fijne rooftop met zwembad.

 

Z Hostel

Skyline Manilla

 

Coron

De vlucht naar Coron was al een feestje. Wauw, al die eilanden en koraalriffen! Toch blijven we niet lang op Coron en doen we weinig. Het is voor ons meer het beginpunt van een boottocht naar El Nido. Deze boottocht schijnt prachtig te zijn, al ben ik wel een beetje bang voor zeeziekte. Coron zelf is een klein duikplaatsje, dat me doet denken aan Labuan Bajo in Flores. Er is geen strand, maar je kunt wel tourtjes maken langs eilandjes en dus volop duiken. Hoewel wij ervaren duikers zijn, doen we dit niet. We hangen een dagje aan het zwembad bij Kokosnuss Resort, regelen wat laatste dingen voor de boottocht en gaan naar de briefing.

 

Vliegtuigje naar Coron

Kokosnuss Garden Resort

 

Boottocht Coron naar El Nido

De boottocht van Coron naar El Nido duurt drie dagen. Je kon bij Buhay Isla ook kiezen voor vier of vijf dagen, maar omdat het vrij basic schijnt te zijn, kiezen wij toch maar voor drie dagen. Dat blijkt zijn voordelen en nadelen te hebben. De eerste dag is eigenlijk alleen maar goed. We varen langs schitterende eilandjes, het eten op de boot is heerlijk, de groep is gezellig, en we slapen die nacht in een tentje op een – bijna – onbewoond eilandje.

De tweede dag moeten we echter een groot stuk varen, en wel over open zee. We zien weinig eilanden, doen weinig, en zitten met de hele groep zeeziek op het dek. ’s Avonds zijn onze zorgen voorbij als we op een ander, nog mooier eiland aankomen. We slapen in leuke hutjes en het eten is wederom uitstekend.

Helaas is het ook de derde dag raak: veel varen en hoge golven. Gelukkig eindigen we onze boottocht met twee mooie eilanden vlakbij El Nido. Maar al met al weet ik het zeker: onze boottocht in Indonesië is de grote winnaar. Toch zou ik deze boottocht van Coron naar El Nido niet afraden. Het was heus prachtig, en het eten was beter dan in Indonesië. Alleen de afstanden zijn fors, helemaal omdat het pittig varen is met de hoge golven. Wat dat betreft was het misschien toch beter geweest om vier of vijf dagen te gaan. Zo hoef je minder grote stukken te varen, en heb je meer tijd om leuke dingen te doen.

 

Een eilandje tijdens de boottocht

Op een onbewoond eiland…

 

El Nido

Over El Nido had ik mijn twijfels vooraf. Van de een hoorde ik verhalen over ‘een paradijs’. Van de ander hoorde ik dingen over voedselvergiftiging en over-tourism. Wat mij betreft zijn beide kanten waar.

El Nido zelf is een uit de kluiten gewassen dorpje op een oorspronkelijk prachtig eiland. Het strand van El Nido zelf is echter zo volgebouwd en zo vies, dat je daar niet meer wilt zijn. Daarom boekten we een hotel net buiten El Nido, op ongeveer 10-15 minuutjes lopen van het centrum. Dit gedeelte van El Nido bleek echter ook niet denderend. Het strand was hier ook vrij vies, de resorts en restaurants medium.

Maar we ontdekten ook de betere kant van El Nido; het zuiden! Op een steenworp afstand van El Nido zelf ligt Corong Corong, een prachtig strand in Bacuit Bay. Aan deze baai vind je ook Maremegmeg Beach en Las Cabanas Beach. Allebei prachtig en vol (maar niet te vol) geweldige hotelletjes en restaurants. We hebben hier twee heerlijke dagen gespendeerd met ziplinen, biertjes en gin tonics drinken, chillen in een fatboy en heerlijk dineren. Je kan natuurlijk ook een boottochtje maken naar eilanden in de buurt, of een tricycle nemen naar de stranden verder weg. Alles is prachtig!

 

Mijn tips voor El Nido:

 

Corong Corong, El Nido

Sunset bij Las Cabanas, El Nido

The Birdhouse, El Nido

 

Puerto Princesa City

We rijden in een uur of 5-6 naar Puerto Princesa. De uitzichten onderweg zijn prachtig! De Filipijnen heeft niet alleen prachtige stranden, maar zeker ook een mooi binnenland.

Puerto Princesa stond eigenlijk zonder nadenken op onze planning. Ik had de naam al zo vaak gehoord, en dacht dat je alleen van Puerto Princesa verder kon vliegen. Niet dus; El Nido heeft ook een vliegveld. Je raadt het al: wij vonden Puerto Princesa niet denderend. We verblijven in een prima guesthouse, maar de stad zelf is totaal niet boeiend. Het is een soort mini Los Angeles: heel uitgestrekt waardoor we voor elke maaltijd een tricycle moeten nemen.

 

Nagtabon Beach

Gelukkig zijn we er maar een hele dag (twee nachten). We huren een scooter en rijden naar ‘het mooiste strand in de buurt’: Nagtabon Beach. Dat blijkt een goede keuze. De tocht erheen is avontuurlijk: we zijn vrijwel de enige toeristen op de weg. En het strand zelf is prachtig. We lopen wat rond en lunchen met een heerlijke papegaaivis met uitzicht op zee.

Achteraf denk ik dat ik Puerto Princesa City heb verward met Puerto Princesa – de regio. Als je net buiten die lelijke stad verblijft, en de mooie omgeving verkent, is het vast meer de moeite waard. Over de gevangenis zonder muren en de grotten hoorde ik goede dingen, maar wij hadden daar geen tijd meer voor. Vanuit Puerto Princesa City zijn die grotten ook best ver weg, dus houd daar rekening mee!

 

Ongerept strandje <3

Dagje scooteren

 

Cebu City

Nog eentje om niet door elkaar te halen: Cebu City en Cebu – het eiland. Van Puerto Princesa City vlogen we naar Cebu – het eiland. Niet omdat de stad ons zo leuk leek, maar omdat het een vliegveld heeft, en het een goede tussenstop was op weg naar onze volgende bestemming: Malapascua. We verblijven dus maar een nachtje in Cebu City, maar wel een in fijn hostel: Down South Hostel. We lunchen ook heerlijk bij The Pig & Palm, tot het noodlot toeslaat… 😉 Ik voel me opeens ontzettend ziek, zit de rest van de dag op de wc of lig rillend in bed. De nacht is ook niet best, maar wonder boven wonder weet ik mezelf de volgende dag in de bus te hijsen, voor een vier uur durende rit naar Maya, waar de boot vertrekt naar Malapascua.

 

Cebu City

Down South Hostel in Cebu

 

Malapascua

Mensen gaan eigenlijk alleen naar dit eiland om te duiken met thresher sharks. En wij ook! De thresher shark is alleen bij dit eiland te spotten en heeft een prachtige lange vin. Een unieke duikervaring dus, die wij willen meemaken. We verblijven vier nachten bij Blue Corals Resort. Zo hebben we drie volle dagen op het eiland. De eerste brengen we vooral chillend door. Ik ben nog steeds ziek en kan niet veel binnenhouden. Gelukkig lukt het me wel om mee te gaan duiken de tweede dag (en bovendien de derde verjaardag van mijn ondernemerschap!). En we spotten de thresher shark! Uiteindelijk zien we er zelfs een stuk of vier, hoewel de visability niet goed is en we er stiekem meer van hadden verwacht. Denk dat we nu toch echt verwend zijn met reizen en duiken…

De derde en laatste dag huren we een scooter om het eiland te verkennen. We rijden – binnen een kwartier ofzo – naar het uiterste noorden van het eiland, waar we een prachtig strand aantreffen. Ook bezoeken we de vuurtoren (niet boeiend) en rijden langs talloze houten hutjes met spelende kinderen en vaders die een kip aan het slachten zijn. Dat is uiteindelijk nog het leukste om te zien! We sluiten af met een heerlijke lunch bij Evolution Beach and Dive Resort en drankjes bij Ocean Vida. Ook Angelina Pizzeria is een aanrader!

 

Thresher sharks spotten

 

Cebu City / Badian

Na Malapascua keren we terug naar Cebu City, de ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan Badian. Nou ja, ideaal… Het is 2,5 uur rijden naar Badian, maar omdat de afstand vanaf Malapascua anders wel heel groot werd, kiezen we toch voor Cebu. Ook omdat we een paar dagen later weer vanuit Cebu de boot moeten pakken…

We worden dus opgehaald door de pick-up van Island Trek Tours, die ons in 2,5 uur naar Badian brengt. Hier krijgen we een pakje en schoenen aan en een help op. We gaan canyoning doen! Dit blijkt een schot in de roos. De natuur is ontzettend mooi, het is een avontuurlijk uitje (sprongen tot wel 12 meter hoog) en het is weer eens wat anders dan strand. Ideaal om het binnenland van de Filipijnen beter te leren kennen.

De tweede dag in Cebu City regelen we de boot naar Hilongos (Leyte) en doe ik wat werk vanuit de hotelkamer. We hebben gelukkig een heel chil hotel  (One Central) geboekt. Ideaal om even bij te komen van het vele reizen, en al helemaal in zo’n armoedige stad als Cebu City.

 

Canyoning in de Filipijnen

One Central Hotel, Cebu

 

Padre Burgos (Southern Leyte)

Vanuit Cebu City nemen we de ferry naar Hilongos, een plaatsje op het eiland Leyte. We gaan naar Leyte omdat je hier op een natuurlijke manier whale sharks kunt spotten. Dus niet zoals in Oslob, waar de whale sharks gevoerd worden en waar je met groepen tegelijk in het water ligt. Je moet er wat voor over hebben, want vanuit Hilongos moeten we nog eens twee bussen pakken voor we in het donker bij Padre Burgos Castle Resort aankomen. Een oase van rust. De volgende dag komen we eerst even bij van de reis. Story of our lives!

Op dag twee moet het gebeuren: dan hebben we onze whale shark tour. Dit komt erop neer dat we met een andere toerist op een klein bootje zitten, met drie man aan staff. Een van de staff is de spotter. Hij speurt het water af naar tekenen van een whale shark. Hoe dan?! Hoe kan je een whale shark vinden in zo’n gigantische plas water? Toch lukt het al snel! We varen naar een gedeelte van de baai waar de walvishaaien vaak gespot worden, en zoeken naar opspringende vissen, een teken dat er een whale shark langs zwemt. Ook zoeken we naar schaduwen, maar dat is moeilijk met alle golven. Onze spotter steekt zijn hoofd onder water en gebaart ons na een paar minuten dat we NU het water in moeten. Vol adrenaline gaan we dus snel te water, en… dan zien we de whale shark! Hij is relatief klein (maar nog steeds vier à vijf meter lang) en zwemt sierlijk langs ons heen. We zijn op slecht een paar meter afstand en zien zijn prachtige gevlekte huid goed. Een magisch moment waar ik mijn adem inhoud en hoop dat ik mijn camera echt goed heb aangezet.

 

Boycot Oslob

De rest van de dag zien we geen whale sharks meer. Moet je nagaan hoe bijzonder het was er zo snel een te spotten vandaag! De andere toerist die met ons mee is, heeft die week al eerdere pogingen gedaan, maar tevergeefs. Dit bevestigt voor mij ook alleen maar weer hoe onnatuurlijke het is om dagelijks zoveel whale sharks bij Oslob te spotten. Een walvishaai tegenkomen is een schot in de roos. Mensen horen zo’n beest gewoon amper tegen te komen. Laat deze ervaring dan ook uniek blijven. Boycot Oslob.

Wij boekten onze whale shark tour bij ons hotel. Het kostte 3.500 pesos per persoon, inclusief lunch. Dus omgerekend ongeveer 55 euro.

 

Walvishaai gespot!

Padre Burgos, Leyte

Padre Burgos Castle Resort

 

Surigao

Na ons avontuur in Padre Burgos – waar we drie volle dagen voor hadden uitgetrokken, want wat als we bij de eerste poging geen whale shark hadden gespot?! – nemen we een taxi naar Lilean, waar de ferry gaat naar Surigao. Vanaf daar moeten we nog een tweede boot nemen naar Siargao, onze eindbestemming. Helaas komt onze eerste ferry te laat aan, en zijn we pas tegen half vijf in Surigao, terwijl one boot om half vier zou vertrekken. Noodgedwongen blijven we dan ook een nachtje in Surigao, een plek waar je eigenlijk niets te zoeken hebt. Het is een armoedig havenstadje waar kinderen bedelend hun handje door het hek steken als we zitten te eten. Ons hotel was nog verrassend prima (mocht je ook de ferry missen…) en zat dichtbij de haven.

 

Spontaan uiteten in Surigao

 

Siargao

Een dag te laat komen we alsnog aan op Siargao. Helaas hebben we een dag minder op dit heerlijke eiland, maar gelukkig hebben we nog steeds vijf nachtjes, en vier volle dagen. De eerste dag beginnen we maar meteen goed met een eilandtour lang drie schitterende eilanden. Wauw! Telkens als je denkt dat het niet mooier kan, zie je een nog witter strand met een nog blauwere zee. Of zouden onze herinneringen gewoon telkens vervagen?

De tweede dag bezoeken we Cloud 9, dé surfspot van Siargao (en van de Filipijnen). We ontbijten met een heerlijke smoothie bowl en wanen ons weer even op Bali. Heerlijke vibes! Lekker surfers kijken en ’s middags nog even chillen met een boek op het strand.

 

Favo eiland

Dag drie en vier is het weer wat minder (lees: regen), dus besluit ik te werken aan mijn e-book Reizend Ondernemen en wat mail weg te werken. We genieten nog maar extra van de goede restaurants in General Luna (Bravo!) en sluiten ’s avonds af met de heerlijke door mijn vriend gevangen vis. Het smaakt net zo goed als in Japan!

Ondanks de regen de laatste dagen (ook als we weggaan) zijn we enorm fan van Siargao. Er hangt gewoon een heerlijke vibe hier, er is een mooie balans tussen toerisme en ongereptheid, en het eiland is werkelijk prachtig. Het binnenland is intens groen en telt talloze rijstvelden en honderdmiljoen palmbomen, terwijl de stranden wit zijn en de zee azuurblauw. Picture perfect! Last but not least was ons hotel helemaal top. Echt een aanrader: Siargao Inn Beach Resort.

 

Restaurant-tips in General Luna/Cloud 9:

  • Shaka (smoothiebowls)
  • Bravo (Spaans/Mediteraans)
  • Altrove (pizzeria)
  • Warung Siargao (Indonesisch)
  • White Banana Beach Club

 

Siargao Inn

Eilandhoppen bij Siargao

Cloud 9

 

Manilla

En dan zijn we weer terug in Manilla! We hadden eigenlijk twee nachten in Manilla geboekt, omdat we er zeker van wilden zijn dat we onze vlucht zouden halen, en de binnenlandse vluchten van Siargao naar Manilla nogal eens geannuleerd worden door slecht weer… Maar wat bleek? We hadden ons een dag verrekend en hadden nu zelfs drie nachten in Manilla! Dat betekent dat we twee volle dagen hadden in een stad waar niet veel te doen is. Gelukkig vonden we toch een leuke activiteit: de market tour van I Like Local! Samen met een local wandelden we 2,5 uur over de lokale markt, in een typisch Filipijnse buurt. We proefden lokale hapjes en lokale fruitsoorten en hoorden verschillende verhalen over de Filipijnse cultuur, historie en religies. Interessant!

De rest van onze tijd in Manilla brachten we door bij het zwembad onze onze rooftop. Daar hadden we het hotel op uit gekozen! Als er namelijk iets lekker is om de laatste dagen van je reis in zo’n grote stad te doen, dan is het wel chillen op het dakterras. What else?

Na ruim een maand rondreizen en eilandhoppen in de Filipijnen, vlogen we 19 februari met een grote glimlach terug naar Nederland. Onze reis zat er op – niet alleen die door de Filipijnen, maar onze grote reis samen van vier maanden Azië.

 

I Like Local Market Tour

Op de rooftop

 

Lees hier meer over onze reis:

 

Ben jij wel eens in de Filipijnen geweest? Wat vond jij het leukste?

 

Volg Vrije Meid op FacebookInstagram en YouTube.

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *