Op reis naar Japan? Wees goed voorbereid met mijn tien beste tips. Dit moet je weten als je gaat reizen in Japan.
In oktober 2018 vloog ik samen met mijn vriend voor drie weken naar Japan. Een droom die uitkwam! Wij wilden al jaren naar Japan, maar het was er nog niet van gekomen. Het is dan ook een heel bijzonder land en het is er niet goedkoop. Daar moet je de tijd voor nemen!
Bekijk hier mijn vlog over onze rondreis Japan
Onze reis door Japan
Japan heeft onze verwachtingen waargemaakt. We hebben genoten van elke dag en vonden zelfs de ‘dagelijkse dingen’ het allerleukste, zoals de verwarmde wc-brillen, het eten, de vriendelijke Japanners en de snelle treinen. Neem onze tips ter harte voor een net zo onvergetelijke rondreis Japan!
N.B. Lees hier mijn blog over onze route en hotels
1. Hoelang naar Japan? Neem de tijd!
Wij gingen drie weken naar Japan. Natuurlijk kan je ook korter gaan, maar probeer dan ook minder te zien. Wij hebben zes bestemmingen aangedaan, dus circa 3,5 dag per bestemming. We hebben niet gehaast. Als je twee weken gaat, zou ik adviseren om maximaal vier bestemmingen te bezoeken. Waarschijnlijk vlieg je op Tokyo, en die stad mag je zeker niet missen. Trek daar minimaal vier dagen voor uit. Ook Kyoto is een must-visit. Met de vele tempels en bezienswaardigheden kan je hier ook zeker vier dagen blijven. De andere bestemmingen die wij hebben gezien waren Osaka, Koya-san en twee plaatsjes in de Japanse Alpen. Persoonlijk vonden wij Osaka hiervan het minste. In Koya-san zagen we prachtige herfstkleuren en verbleven we in een tempel lodge. Heel bijzonder. Maar ook de Japanse Alpen, met de onsens en het ‘gewone’ leven buiten de stad, had ik niet willen missen.
Lees ook: 25 dingen die je wilt doen in Japan
Check hier onze route voor 3 weken
2. Wat kost het? Spaar genoeg!
Japan is geen goedkoop land. Zeker niet vergeleken andere Aziatische landen als Thailand en Indonesië. Maar het is ook niet onbetaalbaar. Toch is het ons ook niet tegengevallen financieel. Het vliegticket naar Japan is al niet goedkoop. Wij betaalden zo’n 800 euro voor een retourtje met KLM, al vliegen we terug vanaf de Filipijnen (we maken een lange reis en begonnen in Japan). Ook de treinpas (JR Pass) is vrij duur, maar daar ontkom je niet aan als je wilt rondreizen in Japan. Wij hadden een treinpas voor drie weken en betaalden ongeveer 450 euro per persoon. Een hoop geld, maar die kosten haal je eruit als je een aantal keer de Shinkansen (Japanse sneltrein) pakt. Verder gaven we dagelijks zo’n 87 euro per persoon per dag uit aan hotels, eten en drinken, bezienswaardigheden, etc. Als je bedenkt dat een hotelkamer al snel 80 euro per nacht kost, en we drie keer per dag uiteten gingen, valt dit nog mee. Toch? De totale kosten van de reis kwamen zo uit op iets meer dan 3.000 euro per persoon voor drie weken, inclusief vlieg- en treintickets.
3. Plan je route
Japan is niet per se een land waar je op de bonnefooi heen gaat. Niet alleen omdat je er wel even voor moet sparen, maar ook omdat je rekening wilt houden met het weer en je je hotels van te voren vastlegt. Althans, dat is in Japan heel normaal. Tokyo is een grote stad, daar wil je niet hotels aflopen op zoek naar een kamer. En in de Japanse Alpen en Koya-san is het gebruikelijk om een paar weken van te voren te reserveren. Wij legden onze route dan ook helemaal vast. Alle hotels waren een paar weken van tevoren geboekt. Dit gaf uiteindelijk veel rust, want in Japan doe je al genoeg indrukken op. Wij kozen uiteindelijk voor deze route, omdat we vooral de cultuur van Japan wilden ervaren. Veel stadsleven en must-sees dus. De volgende keer gaan we voor meer natuur, zowel in de Japanse Alpen als in het noorden van Japan.
Tip: leg ook je treinroute vast bij een kantoor van JR Pass. Dit kost niets en je weet zeker dat je dan op het door jouw gewenste tijdstip de trein kan pakken.
4. Reistijd/klimaat
Wij zijn van 17 oktober tot 7 november in Japan geweest. Het was er toen herfst, waardoor we mooie herfstkleuren hebben gezien. In steden als Tokyo, Kyoto en Osaka hadden we doorgaans goed weer, zeker wel 15 graden en een zonnetje. In de Japanse Alpen en Koya-san was het wel wat kouder. Niet gek in de bergen natuurlijk. Daar moesten we echt wel een jas aan. Het was er ’s nachts zelfs een graad of vier! Wil je warmer weer, dan ga je in de zomer naar Japan. Ook het voorjaar is mooi, dan heb je de kersenbloesem. Houd er rekening mee dat het dan wel heel druk kan worden. Als je echt voor de bloesem komt, moet je je route ook goed plannen. Een paar weken eerder of later kan het over zijn! In de winter kan het zelfs sneeuwen in Japan. Ook mooi, maar wel koud natuurlijk. Zeker het noorden kan koud worden, maar je kan dan wel weer skiën!
5. Bestel je JR Pass van tevoren
Belangrijk als je naar Japan gaat is je JR Pass, oftewel je treinkaart waarmee je door Japan kan reizen. Ook veel lokale trein- en metrolijnen vallen hieronder. Handig! Je boekt je JR Pass van te voren via deze website. Je moet je JR Pass vooraf bestellen, de pas is niet te koop bij een loket in Japan. Doe dit maximaal drie maanden voor je reis. Je kunt online kiezen uit een pas voor 7, 14 of 21 dagen, afhankelijk van hoelang je in Japan bent.
Na het bestellen krijg je een voucher thuis gestuurd. Dit gaat supersnel. Eenmaal in Japan kun je met je voucher de echte treinkaarten ophalen. Dit kan gewoon op de luchthaven bij het JR-kantoor. Bij het kantoor kan je ook je daadwerkelijke treintickets vastleggen. Dit hoeft niet meteen voor je hele reis, maar het is wel handig om een beetje vooruit te denken. Soms staat er een flinke rij, dus fijn als het dan maar geregeld is.
6. Koop een lokaal SIM-kaartje
Mijn vriend was zo slim om ook van tevoren een lokaal SIM-kaartje te kopen. Zo heb je altijd overal internet. Wel zo handig voor je navigatie bijvoorbeeld. Ook wordt er in Japans verrassend slecht Engels gesproken, dus fijn om even Google Translate te kunnen gebruiken. Je kunt het SIM-kaartje ook via de website van JR Pass bestellen. Kost ongeveer 40 euro.
7. Schoenen uit
Even wennen, maar op heel veel plekken in Japan moet je je schoenen uit doen. Denk aan tempels natuurlijk, maar ook in veel restaurants en hotels is het gebruikelijk om je schoenen bij de voordeur te verwisselen voor slippers. Die staan vaak gewon klaar! Wel zo handig om dus makkelijke schoenen mee te nemen naar Japan. Zo kun je ze snel aan en uit doen. Overigens wenden wij snel aan deze gewoonte en vinden we het nu eigenlijk een heel vies idee om straks in Nederland weer binnen met schoenen te lopen…
8. Ken je sushi-etiquette
Tips voor de sushi-liefhebber: meng nooit meer je sojasaus met wasabi! Beter smeer je een beetje wasabi om je vis, om vervolgens de sushi omgekeerd in de sojasaus te dopen, dus je vis en niet de rijst. Vergt wel even wat oefening met je stokjes. Gember eet je tussen de hapjes door om je smaak te neutraliseren. Oh, en sushi stop je in een keer in je mond. Geen hapjes nemen dus. Ook niet bij de mega grote stukken die je in sommige restaurants krijgt!
9. Vermijd drukte
We stonden versteld van de drukte in sommige delen van Japan. Met name Takayama en Kyoto vonden we erg druk. Of we waren er in Koya-san misschien inmiddels aan gewend geraakt. Wil je de toeristen vermijden, sta dan vroeg op of ga off the beaten track. Het loont ook om soms gewoon net even wat verder te lopen dan de gemiddelde (Aziatische) toerist. Zo troffen we massa’s toeristen aan bij Fushimi Inari-taisha (die oranje poorten), maar was het praktisch uitgestorven nadat we 15 minuten de berg op waren gelopen. De oranje poorten lopen nog heel ver door! Zeer de moeite waard om door te lopen dus
10. Verblijf in een ryokan (en bezoek een onsen)
De leukste manier om het echte Japan te ervaren: verblijf in een ryokan. Een ryokan is een traditioneel Japans hotel waar je slaapt op futonmatten. Een paar nachtjes is dus meer dan genoeg 😉 Je krijgt hier een echte kimono, en als je mazzel hebt is er een wc met knopjes. Veel ryokans serveren ook traditioneel Japans eten op de kamer. In de Japanse Alpen beschikken hotels vaak over een onsen, een warmwaterbad. De traditionele onsen wordt verwarmd door water uit warmwaterbronnen. Mannen en vrouwen gaan gescheiden naar de onsen. Voor en na het warmwaterbad (dat soms erg heet kan zijn) douche je je af in de gemeenschappelijke ruimte. Een hele ervaring! Bekijk hier bijvoorbeeld alle hotels in Tokyo en filter op ryokan.
Reisverzekering
Bonustip: vergeet niet om een reisverzekering af te sluiten als je een reis naar Japan gaat maken. Zelf zit ik bij FBTO. Daar heb ik een doorlopende reisverzekering met werelddekking. Zo ben je altijd verzekerd tegen schade op reis, ook als je buiten Europa gaat, zoals naar Japan. Je kan er ook voor kiezen om geen doorlopende reisverzekering te hebben, en alleen een verzekering af te sluiten als je daadwerkelijk gaat reizen. Hetzelfde geldt voor de module ‘buiten Europa’.
Kijk hier voor meer info over de FBTO Reisverzekering.
Georganiseerde rondreis?
Wil je jouw rondreis Japan niet zelf plannen? Heb je geen tijd of zin om alles zelf te regelen? Tip: boek dan een georganiseerde reis Japan bij een reisorganisatie.
Meer lezen over Japan?
- Bucketlist Japan: 25 dingen om te doen in Japan
- Route voor een rondreis Japan van drie weken
- 10x Must-do’s in Toyko
- 10x Highlighs van Kyoto
- 15x Dingen die je moet weten als je naar Japan gaat
Wat lijkt jou het tofste aan Japan? En welke tip voor jouw reis Japan vond je het meest nuttig? Deel jouw eigen tips vooral hieronder!
Ik heb deze post als favoriet opgeslagen! Ik wil ook graag naar Japan en er staan handige tips tussen.
Mooi land! Ben er nu meer van overtuigd dat ik Japan moet zien!
Wat een super handige tips heb je hierin staan. Zelf van plan om ooit nog een keer dit prachtige land te bezoeken. Heel leuk artikel!
Hoii,
Heb je misschien tips over reizen met het ov? ik zie wel iets over een trein, maar is dit het enige wat ze hebben?
Ik moet weten wat de kosten zijn voor bijvoorbeeld een ov chipkaart om daar naar school te gaan. Weet je ook hoeveel een taxi kost? en of ze vervoerders hebben zoals uber?
Hoor het graag!
Wat een prachtige ervaring in Japan! Heb jij ook genoten van de herfstkleuren en de traditionele gewoontes daar?