Tien take aways uit Rich Dad Poor Dad van Robert T. Kiyosaki


Foto: Daisy Fotografie

What the rich teach their kids about money that the poor and middle class don’t – de tagline van het boek Rich Dad Poor Dad van Robert T. Kiyosaki. Maar wat leren die rijkelui hun kroost dan..?

Het boek Rich Dad Poor Dad is een aanrader als je wilt leren hoe je rijk wordt. Denk je nu: ‘dat weet ik al, gewoon hard werken’? Dan denk je precies wat de meeste ‘poor dads’ denken. Rijke mensen denken anders en dat is precies waarom zij wel rijk zijn en de poor dads niet. Voor iedereen die geen tijd heeft het boek helemaal te lezen, zet ik hieronder de tien belangrijkste lessen uit Rich Dad Poor Dad uiteen. Ook handig voor mensen die twijfelen en meer willen weten over het boek!

1. Don’t let people push you around

De eerste les van Robert T. Kiyosaki: don’t let people push you around. Ik heb hiervan onthouden dat je zelf moet bepalen hoe je je leven leidt. Als je altijd maar doet wat anderen van je verwachten, dan kom je nooit toe aan je eigen ding. Dan komt er altijd wel iets tussendoor, dat je ervan weerhoudt te doen wat jij wilt. Don’t let life push you around: neem het heft in eigen hand en kies voor jouw droomleven.

2. Trap niet in de rat race

Nog eentje om niet in te trappen: de rat race. Veel mensen gaan steeds meer kopen als ze meer geld hebben. Maar aan het eind van de maand houden ze hetzelfde over: niets! Op die manier wordt je nooit rijk: van geld uitgeven bouw je geen vermogen op. Wat veel mensen doen: hard werken, een huis kopen, een verre reis, promotie, een groter huis kopen, een dikkere auto… Na jaren hard werken verdien je meer, maar je geeft ook meer uit en hebt torenhoge lasten. Je moet wel blijven werken om alles te blijven bekostigen. Genieten van het rijke leven? Echt niet! Als je meer lasten aangaat als je meer verdient, zul je altijd hard(er) moeten blijven werken. Beter verhoog je je inkomen, maar houd je je kosten laag. Dan het extra geld dat je nu overhoudt, ga je investeren in assets!

3. Don’t work for money – let money work for you

Creëer passief inkomen! De enige manier om echt rijk te worden (want schaalbaar) én een slimme manier om niet zo hard te hoeven blijven werken en te kunnen genieten van je rijkdom. Want als je alleen je uren kunt factureren, zul je altijd hard moeten blijven werken om te verdienen. Beter ontwikkel je een product of zet je anderen voor je aan het werk. Zo kun je verdienen zonder dat je zelf (alle) uren moet blijven maken. Dus focus je komend jaar op het creëren van passief inkomen: verhuur panden (met winst), ontwikkel een online cursus of start een team.

4. Lees je in

Inkoppertje, maar rijk worden gaat niet vanzelf. Om rijk te worden moet je slim kunnen omgaan met geld en regels, en om dat te kunnen moet je begrijpen hoe het werkt. Kortom: lees veel en start met oefenen. Een klein budget waarmee je kunt oefenen met investeren is elke cent waard. Lees je vooral in  wat betreft de onderwerpen geld en management, en dan met name management of cash flow, management of systems en management of people. Als je dat begrijpt, gaat het ondernemen je steeds makkelijker af.

5. Zorg voor assets

Als je inkomen stijgt, stijgen je uitgaven vaak ook (zie Rat race). Je geeft uit wat je hebt. Beter bouw je eerst assets op (van je inkomen), vervolgens ga je daarvan je uitgaven betalen. Als je je uitgaven kan betalen van je assets, en je assets laat groeien met je inkomen, word je alleen maar rijker. Denk aan onroerend goed (let wel: dat je verhuurt – rente betalen voor je hypotheek maakt je niet rijker en geeft je al helemaal geen maandelijks inkomen), aandelen, intellectueel eigendom (auteursrecht, octrooi, etc.), etc. Passief inkomen is ook een asset (van je business, zie punt 3).

6. Word ondernemer: gunstiger belastingsysteem dan een werknemer.

Ik juich dit alleen maar toe: word ondernemer! Ja, er zijn genoeg beroepen in loondienst met een hoog salaris, maar de échte baas maakt uiteindelijk het meeste winst. De rijkste mensen ter wereld zijn ondernemer! Bovendien heeft ondernemer zijn ook al voordelen als je geen miljonair bent. Je kunt veel kosten maken op de zaak en hebt dan nog aftrekposten, daarna pas belastbaar inkomen. Bijvoorbeeld: je hebt een omzet van 50.000 euro en maakt 20.000 euro kosten (waaronder toffe workations, een mooie werkplek, veel etentjes). Dan kom je uit op 30.000 euro winst. Maar hier gaat nog zelfstandigenaftrek (en startersaftrek de eerste drie jaar) af! Zo ligt je belastbaar inkomen – waarover je belasting moet betalen – slechts op circa 20.000 euro. Dat komt neer op een paar duizend euro belasting! Terwijl je in de praktijk 30.000 euro inkomen had! Een werknemer had dat bijna 10.000 euro belasting over betaald.

7. Entrepreneur or technician? Be an entrepreneur!

McDonalds maakt niet de beste burgers, maar is wel de grootste burgerketen van de wereld en maakt veel winst. Hoe dan? Het is eigenlijk een real estate bedrijf! Ze verhuren hun restaurants aan franchisenemers en vangen zo veel geld voor met name het pand (en de brand). McDonalds heeft panden op de meest gewilde plekken ter wereld, dus die kun je goed verhuren. Zo zie je maar weer: het verhuren van onroerend goed is een slim middel om rijk te worden. Een andere les die we hieruit trekken: het gaat niet om het bakken van de burgers, maar om slimme randvoorwaarden. Oftewel, be an entrepreneur, not a technician. Het boek The e-myth kan ik hierover ook zeker aanraden!

8. Be a generalist

Hoera! Als specialist ben je ergens heel goed in, en daarom veel waard, maar ook erg afhankelijk van een branche. Als ondernemer moet je van veel dingen wat af weten, maar huur je specialisten in voor de details. Wie een succesvolle ondernemer wil zijn, moet dus een generalist zijn. Daar ben ik erg blij mee, want ik voel me al jaren een generalist. Tijdens mijn middelbare school was ik overal wel goed in, maar sprong niets er voor mij echt uit. Daarna studeerde ik rechten (lekker algemeen), om vervolgens om meerdere vlakken een beetje werkervaring op te doen. Nu ben ik blij, want al die snippers hebben mij tot een succesvolle ondernemer gemaakt! Ik vind het ondernemerschap dan ook leuker dan mijn werk inhoudelijk!

9. Specialized skills: marketing en sales

Wees een generalist, maar zorg dat je van een aantal dingen wél veel weet. De belangrijkste specialized skills zijn marketing en sales. Goede communicatie is key voor je succes! Daar ben ik wederom blij mee, want als ik in een aantal dingen wel gespecialiseerd ben, is het in PR en content. Klanten binnenhalen was daardoor gelukkig nooit een probleem!

10. Omring je met de juiste mensen

Een mooie les die ik al eens van Emilie Sobels kreeg in haar boek Babe you got this: vraag je bij nieuwe dingen niet af hoe je het gaat goed, maar wie het gaat doen. De juiste mensen om je heen verzamelen is zo belangrijk! En je kan niet alles alleen! En dat hoeft ook niet. Je kan niet van alles wat weten, dus huur mensen in voor elk onderwerp waar jij geen specialist in bent. Huur het liefst altijd mensen in die beter zijn dan jij: don’t be the smartest person in the room. Dit geldt niet alleen in je business, maar ook voor de mensen met wie je omgaat. Omring je met mensen die slimmer, rijker, succesvoller zijn dan jij, daar leer jij van! Omring je met mensen die veel weten van dingen die jij wilt leren.

Heb jij het boek Rich Dad Pour Dad ook gelezen? Wat was jouw belangrijkste learning?

 

Volg Vrije Meid op FacebookInstagram en YouTube

Download gratis ‘7x Fouten die ik maakte als locatie-onafhankelijk ondernemer‘ >

Bestel mijn boek ‘De route naar €100.000 per jaar‘ en ontvang een cursus t.w.v €99 >

boek
Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *