Druk druk druk
Erg goed voor het milieu is reizen natuurlijk niet. Maar je kan wel je best doen om zo milieuvriendelijk te reizen. Tien tips om meer bewust op reis te gaan.
Reizen – en dan met name met het vliegtuig – is niet erg goed voor het milieu. Tijdens de vlucht wordt veel CO2 uitgestoten, wat slecht is voor de opwarming van de aarde en daarmee klimaatverandering veroorzaakt. Hierdoor worden landschappen – en mens en dier – wereldwijd bedreigd. Sommige plekken zullen door de stijging van de zeespiegel zelfs helemaal kunnen verdwijnen. Andere plekken zullen worden vernield door stervend koraal, milieuvervuiling en/of andere gevolgen van massatoerisme.
Blijf reizen
Moeten we niet meer reizen? Jawel, want reizen is een enorme verrijking voor de mens en veel landen zijn voor hun economie afhankelijk van toerisme. Maar om nog lang van de aarde te kunnen blijven genieten, zullen we wel anders moeten gaan reizen. Bewuster moeten gaan reizen. En gelukkig hoeft dat niet moeilijk, duur of saai te zijn! Ik heb tien tips, die ik ook veel probeer toe te passen.
1. Ken de feiten
Anders dan Trump je wil laten geloven, is klimaatverandering geen hoax. De aarde warmt op, en dat heeft negatieve gevolgen voor het milieu – en daarmee ook onze eigen leefomgeving! Door de enorme hoeveelheid uitgestote broeikassen – waar de luchtvaart een grote rol in speelt – wordt onze planeet steeds warmer. Hierdoor sterft koraal, smelten de polen en stijgt de zeespiegel, komen stukken land onder water te staan en hebben grote gebieden te maken met droogte. Om nog niet eens over milieuvervuiling, boskap en massatoerisme te spreken. Er gebeurt van alles en we kunnen dit niet in ons eentje meteen ongedaan maken. Maar iedereen kan iets doen! Stap één is om je in ieder geval bewust te worden van het effect van toerisme op de aarde. Met dit in gedachten zul je voortaan al anders op reis gaan. Hopelijk een stukje duurzamer!
2. Waardeer wat je hebt
Nog iets om je te beseffen: niet iedereen kan zoveel reizen als wij. Er zijn genoeg mensen op de wereld die hun land nog nooit zijn uitgeweest. Ook Nederlanders! Niet altijd door geldgebrek, maar bijvoorbeeld ook door een handicap. Als je je dit beseft, dan ben je voortaan extra dankbaar als je weer op reis gaat. Dan geniet je nog intenser. En ben je hopelijk weer wat zuiniger op de aarde. Zodat ook mensen die dit stukje natuur nog niet hebben gezien dat misschien ooit nog kunnen gaan doen. De aarde moet nog langer mee; ze is niet alleen van jou! Neem eens een kijkje op Reismetjehart.nl, dat zich inzet om mensen zonder de financiële middelen toch op vakantie te laten gaan.
3. Vlieg direct
Een vliegtuig stoot de meeste CO2 uit bij het opstijgen en bij het landen. Wie vliegt met een overstap, en dus twee keer stijgt en daalt, stoot dus meer CO2 uit dan iemand die kiest voor een rechtstreekse vlucht. Kortom, vlieg voortaan direct om minder milieuvervuilend te reizen. Een beter excuus voor die duurdere maar chillere vlucht heb je niet nodig, toch? Waar je ook op kunt letten is de nieuwheid van het vliegtuig. Oudere vliegtuigen zijn – net als cv-ketels – vaak milieuvervuilender dan nieuwere toestellen.
4. Compenseer je CO2-uitstoot
Kan jij net als ik ook niet stoppen met reizen? Compenseer dan de CO2-uitstoot van je vluchten. Voor elke kilo CO2 die je met het vliegen uitstoot, wordt door de luchtvaartmaatschappij dan geïnvesteerd in een project dat CO2 bespaart – of omzet in zuurstof, zoals boomplant-projecten of een project dat zorgt voor betere kooktoestellen in Ghana. Doordat deze kooktoestellen minder CO2 uitstoten, wordt zo de CO2-uitstoot weer in balans gebracht. Vaak kost het maar een paar euro tot een paar tientjes (afhankelijk van de prijs van je ticket) om je CO2-uitstoot te compenseren.
5. Eet vega
Door geen vlees meer te eten bespaar je jaarlijks veel CO2. De vleesindustrie is namelijk enorm milieuvervuilend. Er wordt wereldwijd massaal bos gekapt om koeien te kunnen laten grazen en de koeien zelf stoten ook weer mega veel gassen uit. Daarbij wordt er ook nog veel water verbruikt en worden de dieren natuurlijk niet altijd goed behandeld. Reden genoeg om (een tijdje) vegetariër te worden! Toch een groot vleesliefhebber? Probeer dan minder vaak vlees te eten en kies liever voor kip in plaats van rund. Je kunt ook proberen om vooral op reis vega te eten. In sommige landen is dat een lekkere én veiligere optie. Nog niet overtuigd? Kijk dan The Cowspiracy maar eens, dan hebben we het er daarna weer over! 😉
6. Boek lokaal
Hoe ‘hoger’ je boekt, hoe minder geld er uiteindelijk terecht komt bij de locals. Hoe meer schakels er tussen jou en de lokale bevolking zitten, hoe meer marge er namelijk wordt ingehouden. Iedere schakel moet immers geld verdienen. Boeken bij grote organisaties zal dan ook vaak meer betalen voor de reiziger én minder geld voor de locals betekenen. Beter boek je direct een lokaal hotelletje op de plaats van bestemming. Zo zit er niemand ’tussen’, heb jij de laagste prijs, meest authentieke ervaring en hoeft de local geen fee af te dragen aan een of ander boekingsbureautje. Sowieso is een homestay of ecolodge vaak een beter idee dan een groot internationaal resort. Ook excursies boek je liever lokaal.
7. Verbruik minder plastic
Los van CO2 is ook plastic een groot wereldwijd probleem. En ja, toerisme maakt dit er niet beter op. Zo gebruiken toeristen gemiddeld twee plastic flesjes per dag. Op reis gebruik je vaak ongemerkt meer plastic dan thuis. Denk aan al die kleine plastic tasjes die je in het buitenland in de supermarkt (en alle andere winkels) krijgt en aan alle rietjes in je drankjes. Nergens voor nodig! Neem een Dopper mee zodat je je fles kunt hervullen (kan ook vaker dan je denkt gewoon bij de kraan), neem katoenen tasjes mee voor je aankopen en weiger rietjes in restaurants. Zo simpel kan het zijn!
8. Dichtbij huis of met de trein
Het hele ‘vliegen is vervuilend’-probleem los je op door dichtbij huis te blijven. De trein is stukken milieuvriendelijker dan het vliegtuig en wie écht dichtbij huis blijft stoot natuurlijk nog minder uit. En in Europa kan het ook hartstikke mooi zijn! Zelfs ons eigen landje kent prachtige plekken en leuke hotelletjes. Vergeet ook Schotland (met de veerboot en/of de auto), Scandinavië (auto), Berlijn (trein) of Oostenrijk (auto of trein) niet. En tijdens een verre reis kun je vaker de trein pakken. Duurt vaak langer dan een interne vlucht, maar beter voor het milieu, soms goedkoper, meer contact met locals en je ziet nog eens wat!
9. Slow travel / reis lang(zam)er
Een mooi excuus om lang op reis te gaan: je kunt beter één keer lang reizen dan vaker kort. Dit heeft weer alles te maken met de CO2-uitstoot bij het vliegen. Eenmaal op reis kun je het beste doen aan slow travel. Dit betekent dat je rustig aan doet en daardoor niet alleen minder uitstoot maar ook je omgeving beter leert kennen. Een mooie ervaring dus én beter voor het milieu!
10. Ga van de gebaande paden
Tot slot het probleem van massatoerisme: alle toeristen gaan naar dezelfde plekken, waardoor deze plekken overvol raken. Dit is niet alleen schadelijk voor de natuur te plekke en irritant voor de bewoners (denk aan Amsterdam…), maar ook voor de toerist natuurlijk niet echt leuk. Hoe uniek is het om met massa’s andere toeristen een waterval te bekijken? Bovendien profiteren zo alleen de bewoners ter plekke van toerisme (als ze dat al doen – zie punt 6), terwijl bewoners op andere plekken geen toeristen zien en niets verdienen. Wijk dus eens af van de gebaande paden en bezoek een andere waterval of een andere stad dan de hoofdstad. Zo gun je andere locals ook de voordelen van toerisme en voorkom je massatoerisme. Win-win-win!
Was jij je bewust van de impact van reizen? En wat doe jij om milieuvriendelijk op reis te gaan?