Mijn rondreis door Zuid-Noorwegen: route en tips voor een roadtrip 25


Hiken naar Preikestolen

Wil jij ook een rondreis Noorwegen maken? Ik deel mijn route en praktische tips voor een roadtrip met huurauto én een stukje trein door het zuiden van Noorwegen.

Begin mei 2017 maakte ik een héél mooie rondreis van acht dagen. Samen met mijn familie reed ik met een huurauto van Oslo – via de zuidkust van Noorwegen – naar Bergen, aan de Noorse westkust. Met een trein kwamen we na een rit van zeven uur weer in Oslo aan. In deze blog deel ik mijn exacte route en tips voor als je ook een roadtrip door Zuid-Noorwegen wilt maken.

Tip: koop ook de Lonely Planet Noorwegen (Engelstalig)

Route

Onze reis begint op zaterdag 13 mei in Oslo, waar we na circa anderhalf uur vliegen ’s morgens aankomen. Onze huurauto – geboekt via Easyterra.nl (topsite!) – kunnen we praktisch op de luchthaven ophalen. Na wat snelle instructies en handtekeningen zitten we al vlug in de auto, een Toyota Avensis waar met gemak vier lange mensen met koffers in kunnen. On the road again!

Zuid-Noorwegen ten opzichte van Nederland

Onze route door Zuid-Noorwegen (met de huurauto)

Lillesand

Onze eerste stop is Lillesand, een schattig plaatsje aan de zuidkust van Noorwegen. Lillesand staat bekend om de witte huisjes. De meeste – traditionele – huizen in Noorwegen zijn namelijk rood. Er gaan geruchten dat deze kleur rood ooit is ontstaan door walvissenbloed, maar na even researchen blijkt dat dit pigment al eeuwen lang wordt gewonnen uit ertsafval (ijzeroxide). Sinds de zestiende eeuw wordt de kleur gebruikt om huizen mee te verven. Dit doordat de toenmalige Koning het als mode introduceerde. Eerst was een rood huis echt iets voor de rijken, maar sinds de negentiende eeuw is het ‘mainstream’.  Hierop gingen mensen met geld weer andere kleuren gebruiken, zoals wit. En ja hoor, Lillesand ziet er inderdaad rijk uit, met dikke auto’s voor de deuren. Welkom in Noorwegen! We slapen in een schattig (rood!) huisje aan het strand op de Tingsaker Camping.

Welkom in Noorwegen!

Tingsaker Camping

Poseren bij de waterval voor de zelfontspanner

Rood huisje + rode boom

Veel witte huisjes in Lillesand

Kristiansand

De volgende dag rijden we verder naar Kristiansand. Dit is niet onze eindbestemming van de dag, maar deze leuke stad mag je eigenlijk niet overslaan als je er toch langsrijdt én tijd hebt. En dus ontdekken we het centrum van Kristiansand! Kristiansand werd een paar eeuwen geleden gesticht door de Deense Kristian en werd gebouwd op een hoop zand. Voila, Kristian+sand. Het centrum werd nauwkeurig aangelegd en meet precies één bij één kilometer. Je vindt er een mix van traditionele houten huisjes, iets minder oude gebouwen en heel moderne appartementencomplexen. Vroeger waren alle huisjes van hout, maar door een grote brand is een deel van het centrum ooit verwoest. De huizen die daarna kwamen mochten niet meer van puur hout worden gemaakt en zien er daarom moderner uit. De nieuwbouwpanden zijn van de laatste decennia en ogen zeer sophisticated. Tja, we zijn toch in Scandinavië hè? We ontdekken Kristiansand met een segwaytour van anderhalf uur. Erg leuk om weer op een segway te staan en op deze manier de stad te verkennen! Wel in Kristiansand overnachten? Bekijk hier de hotels in Kristiansand.

Het nieuwe horecagebied van Kristiansand

Segwaytourtje

Kristiansand

Oude huisjes in Kristiansand

Uitzicht vanaf het schiereiland

Lindesnes Fyr

Die avond slapen we op een wel heel bijzonder plekje. Onze accommodatie is een huisje naast een oude vuurtoren op de Zuidkaap van Noorwegen, oftewel het zuidelijkste puntje van het land. Maar liefst 2.518 kilometer verwijderd van de Noordkaap! Een goed alternatief voor als die Noordkaap er maar niet van komt 😉 en een stuk minder koud! Er is hier weinig te doen behalve genieten van het bizar mooie 360 graden uitzicht, en dat is genoeg. Enjoy! Check hier de prijzen en beschikbaarheid van Lindesnes Fyr.

Welkom op de Zuidkaap!

Ons huisje (links)

This is the life!

De vuurtoren

Preikestolen

Hier keek ik al maanden naar uit. Vanaf het moment dat ik wist dat ik naar Noorwegen zou gaan en de omgeving ging Google’en, kwam ik deze rots tegen en besloot sowieso die te gaan beklimmen. Dat bleek gelukkig do’able. De bekende Preikestolen bewandel je in zo’n twee uur heen en twee uur terug vanaf de parkeerplaats, waar je overigens ook kunt verblijven in het mooie ho(s)tel Preikestolen Fjellstue. Het uitzicht vanaf dit hostel is al prachtig (op een meertje tussen de bergen), maar de hike naar de top én het uitzicht vanaf de Preikestolen is ronduit magisch. En best eng. Bij ons waaide het behoorlijk, en dan besef je toch dat je er met één harde windvlaag geweest kan zijn. Het plateau torent 600 meter boven het water uit in het prachtige fjord, maar dat maakt een val niet minder dodelijk. Oppassen en genieten! Wat een kick! Check hier de prijzen en beschikbaarheid van Preikestolen Fjellstue. Lees hier meer over de hike naar Preikestolen.

Ons hostel

Hiken naar Preikestolen

Uitzicht op het fjord

Allemaal op de Preikestolen (als eerste!)

Op de Preikestolen

Odda

Odda zelf is niet zo boeiend, maar we moesten toch ergens stoppen tussen Preikestolen en Bergen 😉 En de omgeving, daar gaat het om! Odda ligt precies tussen een meer en een fjord in, op een heuvel. En dat maakte ons uitzicht vanuit ons huisje subliem! Aan beide kanten keken we uit op het water, wauw! Zeker een tip dus, dat Viking Haug. En vanuit Odda rijd je zo door naar de Voringfossen, een paar prachtige hoge watervallen die uitkomen in een rivier tussen de bergen. Dat vroeg om een hike! Check hier de prijzen en beschikbaarheid van Viking Haug

Uitzicht vanaf onze slaapkamer <3

Van bovenaf

Uitzicht op Voringfossen

Vanaf bovenaan Voringfossen

Aan het einde van de hike

(Freedom) Queen of the world!

Kinsarvik

Het laatste plaatsje waar we sliepen voor Bergen was Kinsarvik, een klein dorpje aan – uiteraard – een fjord. Heel Noorwegen lijkt aan het water te liggen en bijna alle accommodaties die we gehad hebben, ook de goedkope, hadden een prachtig uitzicht. Ruimte zat in Noorwegen! Zo ook in Kinsarvik. We hadden een bungalowtje op een vakantiepark aan het water. De reden van ons verblijf? Een goede uitvalsbasis na Voringfossen én nabij Kjeasenfarm, een oude boerderij op een hoge berg met prachtig uitzicht. Check hier de prijzen en beschikbaarheid van Kinsarvik Camping

Op weg naar Kjeasefarm

Op weg naar Kjeasefarm

Uitzicht vanuit onze bungalow

Uitzicht vanaf Kjeasefarm

Bergen

Van te voren had ik me erg verheugd op Bergen. Het zou een superleuk en mooi stadje zijn. Maar ik was na al die dagen in de rust en natuur dat zo gaan waarderen dat ik het ook niet erg had gevonden als we in de natuur waren gebleven. Toch was Bergen ook zeker een leuke stop op de route. Het is inderdaad een gezellige, mooie stad. We aten vis bij de bekende Fish Market een de haven, struinden rond door de oude – en toeristische – straatjes van Bryggen en wilden eigenlijk nog de cablecar omhoog pakken, maar dat had door de bewolking en mist weinig zin. Dan maar lezen in ons appartementje, een schattige Airbnb in een wit houten pand.  Ook hebben we nog heerlijk koffie gedronken in één van de vele hipster coffeebars van Bergen. Als digital nomad zou ik me hier wel even kunnen vermaken denk ik! Tip: boek je eerste Airbnb met 25 euro korting via deze link! Liever een hotel? Bekijk hier de hotels in Bergen. Extra tip: met de Bergen Pass krijg je gratis of goedkoop toegang tot vele bezienswaardigheden. Ook openbaar vervoer is inbegrepen.

Sashimi op de Fish Market

Fish Market

Bryggen

Centrum van Bergen

Oud straatje in Bergen

Trein Bergen-Oslo

Na een nachtje in Bergen pakten we ’s morgens vroeg de trein naar Oslo. Deze treinrit duurt zeven uur en schijnt één van de mooiste treinritten van Europa te zijn. Nu zijn we allemaal een beetje verwend natuurlijk, al dan niet door de voorgaande dagen, maar toch waren we onder de indruk! Zeker de eerste uren van Bergen tot Geilo waren de moeite waard. Veel sneeuw, ijs en uitgestrekte landschappen, wauw! Daarna veel groen, hier en daar wat rode huisjes, en steeds meer bebouwing naarmate we dichterbij Oslo kwamen. Bestel je treinkaartjes vast via deze website.

De trein van Bergen naar Oslo

De trein van Bergen naar Oslo

Oslo

Van Oslo had ik eigenlijk geen verwachtingen. Geen idee wat ik me erbij moest voorstellen, behalve een sophisticated stad. En dat was het ook best. De Karl Johan Gate was lekker toeristisch, maar de algehele indruk was goed. Het deed me een beetje aan Stockholm denken. Al is dat de enige stad van Noord-Europa waar ik ben geweest, dus veel vergelijkingsmateriaal heb ik niet. We aten ijs, bekeken kort het Koninklijk Paleis, struinden door één van de oudste straatjes van Oslo, bezochten de foodhallen in een hipsterbuurtje, zagen enorm veel junks vlakbij het hipsterbuurtje en bezochten uiteraard het Opera House. Ons hotel was een aanrader trouwens: het Saga Hotel Oslo Central. Goed betaalbaar (familiy room), netjes en toplocatie! Tip: met de Oslo Pass krijg je gratis toegang tot meer dan 30 musea, bezienswaardigheden en activiteiten. Ook openbaar vervoer is inbegrepen.

Op het Opera House

Opera House

Hipsterbuurtje

Oud straatje

Hipsters + oud straatje

Kosten en tips

Noorwegen staat bekend als megaduur land. Goedkoop is het ook zeker niet. Maar vergeleken Nieuw-Zeeland, Japan, Costa Rica of andere welvarende Europese landen is het niet veel duurder. Gelukkig maar! Bovendien is het natuurlijk veel minder ver vliegen dan Nieuw-Zeeland of Costa Rica, waardoor je ook weer wat voordeliger uit bent. Kortom, zeker je portemonnee trekken, maar je hoeft geen miljonair te zijn om eens naar Noorwegen te gaan. Overigens is Noorse Kronen pinnen niet eens nodig. Werkelijk alles is ter plekke met pinpas of creditcard te betalen.

Accommodatie

We sliepen in vakantiehuisjes/bungalows, een vuurtorenhuisje, een slaapzaaltje voor vier personen in een hostel, een Airbnb en een hotel. Doordat we met z’n vieren waren en de ruimte meestal met elkaar deelden, was dat relatief voordelig. Per nacht kostte dit gemiddeld 100 per nacht. Met z’n vieren dus. Dat valt mee toch? Het loont trouwens om zelf een slaapzak en kussensloop mee te nemen, want het huren van bedlinnen (en handdoeken) kost vaak nog een een tientje per persoon per accommodatie. Check de linkjes bij alle bestemmingen voor de betreffende hotels! Je kan voor vakantiehuizen in Noorwegen ook kijken op websites als Booking of Interhome.

Eten en drinken

Gemiddeld gingen wij denk ik één keer per dag uiteten. Dit was een lekkere lunch of een simpel diner. Dit tikt snel aan, net als in Nederland trouwens. Een lunch is al snel 10-15 euro per persoon en voor diner al snel een tientje erbij, afhankelijk waar en wat je bestelt natuurlijk. Maar als je het beschaafd houdt met één gerecht per persoon is het allemaal nog best te overzien. De overige maaltijden nuttigden we vaak in onze accommodatie. Daar zat namelijk bijna altijd een keukentje bij. Boodschappen haal je gewoon bij de supermarkt. Dit is niet goedkoop, maar wel goedkoper dan uiteten gaan en ook weer niet heel veel duurder dan boodschappen doen in – jawel – Nieuw-Zeeland of Costa Rica.

Skolebrød met cortado, hmmmm

Vervoer

Wij huurden onze huurauto via Easyterra, een handige vergelijkingssite waar je gemakkelijk de voordeligste huurauto met jouw wensen kunt vinden. Zo hoef je niet allerlei losse aanbieders af om te kijken welke het voordeligst is. Uiteindelijk huurden we – via Easyterra – bij Europcar. Prima service, niets op aan te merken! N.B. In Noorwegen is de benzine iets goedkoper dan in Nederland, maar je betaalt op veel wegen wel tol. Lever je je huurauto op een andere plek in dan waar je ‘m ophaalt? Dan betaal je hiervoor een toeslag. Een camper is overigens onbetaalbaar in Noorwegen 😉

Onze huurauto

Vliegticket

Vanaf Amsterdam vlieg je naar Oslo voor nog geen 150-200 euro retour. Wij vlogen met KLM, maar er gaan ook andere aanbieders. Voor Bergen moet je in de maand mei overstappen, maar in andere perioden vlieg je er volgens mij ook rechtstreeks naartoe. Vliegtijd varieert van iets meer dan een uur tot een uur en drie kwartier. Tip: vind de goedkoopste tickets via Skyscanner.nl

Reistijd en klimaat

Bij Noorwegen denk je aan kou, maar in zo’n lang gestrekt land heb je natuurlijk verschillende klimaten. In het noorden van Noorwegen wordt het in de winter amper licht en in de zomer amper donker. Veel warmer dan tien graden wordt het daar niet. In het zuiden echter kan het in de zomer best 20-25 graden worden. Sterker nog, op onze laatste dag in Oslo (in mei!) zaten wij in ons T-shirtje op een terras weg te fikken! 😉 Wear layers is het devies. Beter een vestje teveel meenemen dan te weinig. Enne, vergeet die goede schoenen en dat windjack niet! Over het algemeen was het tijdens onze roadtrip 10-15 graden. Dit is het begin van het zomerseizoen, dat globaal van juni tot en met augustus (met uitloop naar september) duur. In de wintermaanden kan er in Zuid-Noorwegen gewintersport worden (oktober tot en met april). Voor hiken en roadtrips is Zuid-Noorwegen buiten het zomerseizoen niet erg geschikt. Sneeuw?! Outdoorgirl in actie

Wifi

Voor de wifi-verslaafden onder ons: ja, er is leven in Noorwegen! In elke accommodatie was goede, gratis wifi en ook in veel cafe’s was er internet. Overigens heb ik sinds kort een abonnement waar ik in heel Europa van gebruik kan maken, dus ik had zelfs op de Preikestolen bereik 😉

Reisverzekering

Ik heb een doorlopende internationale reisverzekering (met zakelijke dekking) bij FBTO. In principe heb je voor Noorwegen alleen een gewone reisverzekering nodig. Deze dekt reizen binnen Europa. Voor mensen die vaker reizen, en ook buiten Europa reizen, kan het nuttig en voordeliger zijn een doorlopende internationale reisverzekering af te sluiten. Ik betaal slechts 8 euro per maand, dus het zijn de kosten niet! Klik hier voor meer info over de FBTO Reisverzekering. Heb je vragen over mijn rondreis door Noorwegen? Laat het me weten, ik beantwoord ze graag! Staat een roadtrip Noorwegen al op jouw wensenlijstje? 

Volg Vrije Meid op FacebookInstagram en YouTube

Download mijn gratis mini videotraining ‘Hoe zorg ik voor meer klanten?‘ >

Bestel hier mijn boek Work Hard Travel Harder >

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

25 gedachten over “Mijn rondreis door Zuid-Noorwegen: route en tips voor een roadtrip

  • Daphne | Travelshot.nl

    Wat een prachtige reis ! Ik ben nog nooit in Noorwegen geweest, maar het staat erg hoog op mijn wensenlijstje. De veelzijdige natuur van Noorwegen trekt mij wel en ik zou graag eens de treinreis van Bergen naar Oslo willen maken!

  • Stéphanie

    Leuk dat er eindelijk een artikel online staat! Ik had al bijzonder genoten van je foto’s en dat smaakte naar meer 😉 Wat is Noorwegen toch een mooi land he. Ik ga over anderhalf week naar Noord Noorwegen, van de Lofoten tot aan de Noordkaap. Tof dat jij juist het zuidelijkste puntje bezocht. En gaaf dat je de befaamde Preikestolen hebt bereikt 🙂

  • Natasja

    Hoi Suzanne, wat een gave roadtrip omschrijf je hier! Het ziet er allemaal prachtig uit. Wij zitten erover te denken om dit met zijn 2en te doen, begin/half oktober. Hoe lang heb je over deze roadtrip gedaan? En denk je dat het in deze periode goed te doen is? Alvast bedankt voor je reactie!

    • Suzanne Bericht auteur

      Hi Natasja,

      Het was zeker gaaf! Wij hebben dit van zaterdag tot zaterdag gedaan. Elke nacht ergens anders geslapen, maar goed te doen qua afstanden en rijden. Ik denk dat oktober echt de laatst mogelijke maand is, want de sneeuw komt dan alweer op de bergen en dat maakt hikes moeilijk of zelfs verboden. Even checken misschien?!
      Alvast veel plezier!

      Suzanne

  • Vrijbuiter

    Dag Suzanne,
    Kun je iets zeggen over het aantal km dat jullie met de auto gereden hebben en het aantal veerponten inclusief tarieven voor deze ponten of waar ik die informatie zou kunnen vinden?
    Alvast bedankt
    Vrijbuiter

    • Suzanne Bericht auteur

      Ha Vrijbuiter,

      Uit mijn hoofd hebben we zo’n 1.000 kilometer gereden, zie kaartje Google Maps ook. We hebben dacht ik twee keer de veerpont gepakt, ik dacht zo’n 10-20 euro voor onze auto inclusief vier personen. Mijn broer had dat van tevoren al online gevonden.

      Alvast heel veel plezier! Het is top en het geld dubbel en dwars waard!

      Suzanne

    • Suzanne Bericht auteur

      Yes, we hebben dacht ik twee keer een ferry genomen. Die hoefden niet van te voren geboekt te worden! Het is echt een ‘common way’ of transport daar!
      Veel plezier in Noorwegen 😀

  • Corrie Dorresteijn

    Hoi, wat was ik blij om louw verslag naar Noorwegen te lezen. We gaan binnenkort met onze bus en 2 honden naar Kristiansand en ik ben me een beetje aan het orienteren. We willen naar Zweden rijden en hebben 3 weken, wat raad je ons aan?
    Veel dank voor je mooie verslag/foto`s. Corrie

    • Suzanne Bericht auteur

      Ha Corrie, wat gaaf dat je ook gaat! Mij is het zeer goed bevallen, zoals je hebt kunnen lezen. Ik zou Preikestolen, Lindenes Fyr en Voringsfossen zeker niet hebben willen missen! Bergen vond ik ook erg leuk. Het hele rondje dus 😉 Veel plezier!

  • Maria

    Wat een mooie reis en leuk beschreven. Ik ben vaker in Noorwegen geweest, mijn moeder kwam daar vandaan. Waar ik nog niet geweest is het zuidelijke rondje. Dus ga zeker wat tips van je meenemen. Wij gaan van Bergen weer terug naar Oslo, dan nog naar Moss en dan Denemarken legoland. Dank je voor het delen. Wij gaan met onze camper en onze twee kids 9 en 11 dan.

  • Mark Veldman

    Hooi, leuk verhaal zo, denk dat je een prachtige rondreis gehad hebt in Noorwegen. Nu heb ik even 1 vraagje: heb je al die huisjes hotelletjes enzovoort van te voren geboekt? Of ben je gewoon naar binnen gelopen on te vragen naar een kamer?
    Ik en mijn vriendin zijn ook van plan te rondreizen en ik kan eigenlijk nergens vinden hoe het werkt met huisjes en/of tentjes.

    Groetjes Mark

    • Suzanne Bericht auteur

      De meeste dingen hadden we ter plekke geboekt, behalve de eerste nacht en het hostel bij Preikestolen dacht ik. Oh, en wellicht ook het vuurtorenhuisje. Maar de rest ging allemaal spontaan, een dag van tevoren via Booking! Alvast heel veel plezier 🙂

    • Eugenie De Roij

      Hoi Mark,

      Het is de vijfde keer dat we nu rondreizen door Noorwegen. En we hebben inmiddels alle landschappen gezien(zelfs de Noordkaap); behalve de Lofoten. Die gaan we volgend jaar bezoeken.
      We begonnen in 2013 met een rondreis via scanbrit, maar inmiddels boeken we via airbnb en booking.com. De eerste heeft als voordeel dat je in aanraking komt met de Noren, die overigens allemaal heel goed Engels spreken! Het zijn vriendelijke mensen, soms wat verlegen, die graag iets vertellen over hun land en hun manier van leven. En ja, zoals Suzanne vertelt, je kunt dit gewoon een dag van te voren boeken.

      Heel veel plezier in Noorwegen. Het is inmiddels ons favoriete vakantieland geworden.

      Groetjes van Eugenie

  • Michiel

    He Suzanne,

    Wat een mooi en leuk verslag.

    Ik heb een vraag: ik ben wat angstig om in de bergen te rijden (langs stijle afgronden ect) – hoe zijn de wegen bij deze Roadtrip?

    Dank

    Michiel

    • Suzanne Bericht auteur

      Dank! Het hangt er van af wat je steil vindt… Het viel mij mee qua hoogtes en afgronden, omdat je vaak langs het water rijdt en de bergen boven je uit torenen.

    • jelle

      Het is veilig rijden in Noorwegen – geen problemen (ook ik ben een platlander ;)). Trollstigen was ook prima te doen, gewoon rustig aan rijden, dan slinger je zo alle haarspeldbochten door.
      De meeste wegen slingeren trouwens om de fjorden heen en hebben zodoende weinig haarspeldbochtwerk.
      Wat trouwens een grote aanrader is om van https://www.nasjonaleturistveger.no/en/ de routes aan elkaar proberen te lijmen: je krijgt dan echt een ‘best of Norway’. Dit hebben we 2 jaar geleden gedaan en hebben echt waanzinnig mooie stukken van Noorwegen gezien.

  • Robert

    Leuke blog 👍 vaak is een auto inleveren op een ander plaats dan vertrek een dure aangelegenheid. Hebben jullie hier iets op gevonden om de kosten te drukken…?