Hoewel ‘Amboseli’ wervelwind betekent, staat het gelijknamige nationale park in Kenia vooral bekend om de vele olifanten en het uitzicht op de besneeuwde top van de Kilimanjaro. En dankzij de projecten van Justdiggit zal dat nog lang zo blijven!
In het zuiden van Kenia, vlakbij de grens met Tanzania, ligt Amboseli National Park. Amboseli – letterlijk ‘wervelwind’ – is ondanks de geringe grootte één van de bekendste nationale parken van Kenia. Dit door de grote populatie olifanten in het park én – bij helder weer – uitzicht op de Kilimanjaro, de hoogste berg van Afrika. Deze boegbeelden zijn tegelijkertijd de grote zorgenkindjes van Amboseli. Want door een veranderend klimaat en dito landschap dreigen de dieren straks zonder voedsel te zitten en de Kili zonder sneeuw…
De besneeuwde Kilimanjaro vanaf Amboseli National Park
Tijd voor actie, zo besloot de Nederlandse organisatie Justdiggit. Justdiggit zet zich in voor een groenere planeet. Want door klimaatverandering en overexploitation zou de aarde anders wel heel snel kunnen opdrogen. Hierdoor neemt de grond geen water meer op, ontstaan er sneller overstromingen en zal het alleen maar nog minder gaan regenen. Om deze vicieuze cirkel te stoppen brengt Justdiggit kortgezegd het water terug. Door hun projecten kan de grond weer beter water opnemen, groeien er planten en zal het uiteindelijk ook weer vaker gaan regenen (bekijk vooral dit filmpje voor uitleg) . En dat biedt niet alleen hoop voor de olifanten en Kilimanjaro, maar eveneens voor de lokale bevolking, die overigens nauw betrokken worden bij de projecten van Justdiggit. Na het eerste zetje kunnen de Kenianen het verder prima zelf, wat natuurlijk belangrijk is voor het verdere behoud van de natuur op lange termijn.
Projecten bezoeken in Kenia
Eind april won ik op het event van Getaway Travel een reis naar Kenia. Daar zou ik niet alleen van het prachtige land gaan genieten, maar ook de minder prachtige dingen onder ogen gaan zien. En de oplossingen. Ik zou kortom naar de projecten van Justdiggit gaan kijken. Op 6 juni was het zo ver en nam ik het vliegtuig – via Qatar – naar Kenia. In deze blog doe ik verslag van mijn bezoek aan de projecten van Justdiggit in Tsavo West (Kuku) en Amboseli National Park, allebei vlakbij de Kilimanjaro.
Vloggen op het ‘Bunds project’ van Justdiggit in Tsavo West (Kuku)
Bunds project: de rice terraces van Kenia
Mijn gids Anthony brengt me naar het kantoor van Maasai Wilderness Conservation Trust in Tsavo West, een Keniaanse organisatie die goede doelen als Justdiggit (onderdeel van Naga Foundation) aan lokale projecten in Kenia verbindt. Masaai Wilderness Conservation Trust houdt zich bezig met de begeleiding van het project van Justdiggit in Kenia. Zo zijn er vele locals ingeschakeld om zogeheten ‘bunds’ te scheppen. Bunds zijn hopen aarde die halve cirkels vormen van zo’n zes meter doorsnede. Door de grond te veranderen in een groot veld vol bunds blijft regenwater beter liggen, wordt het opgenomen in de droge grond en groeien er (nu al!) meer planten. Hierdoor is de lucht vochtiger en zal het uiteindelijk ook meer (lokaal) gaan regenen. En – niet onbelangrijk – door de bundes is de kans op overstromingen in dit gebied vele malen kleiner dan voorheen. Dit project wordt overigens ook uitgevoerd in Amboseli.
Maasai Wilderness Conservation Trust HQ
Bunds project in Tsavo West (Kuku)
Grass seeds project: geluk is een hek
Het tweede en laatste project dat ik in Tsavo West National Park – met Maasai Wilderness Conservatin Trust – bekijk, is het Grass Seeds Banks project. Dit project is simpel: er wordt een hek (onder stroom) om een stuk grond heen gebouwd waardoor er geen dieren meer kunnen grazen, en binnen een mum van tijd is het stuk grond volledig begroeid met hoog gras. Lokale vrouwen die in de buurt wonen oogsten dit gras: de zaden worden verkocht en weer gezaaid, en het gras zelf wordt gedroogd en verkocht en gebruikt als hooi (voedsel) voor vee. Door mee te doen aan dit project verhoogden de Keniaanse vrouwen hun inkomen met maar liefst 50 procent. Niet alleen een win voor de natuur dus, maar ook voor de bevolking!
Een hek maakt het verschil!
Lokale Keniaanse vrouwen aan ’t oogsten
Grass project: ook voor kalfjes
De volgende dag bezoek ik projecten van Justdiggit in Amboseli National Park. Onze eerste bestemming is de boerderij van David, een Keniaanse boer. David kreeg het de afgelopen jaren steeds moeilijker doordat er minder gras was rondom zijn boerderij. Zijn koeien konden op eigen houtje nog wel een stuk lopen om elders voedsel te vinden, maar voor de kalfjes was dit te ver en te gevaarlijk. Daarom kreeg ook David en elektrisch hek om zijn terrein en groeit er nu – op natuurlijke wijze! – enorm veel gras. Hiermee kan David zijn kalfjes te eten geven.
Bij de boerderij van Moses en zijn vrouw is hetzelfde gebeurd. Ook hier was weinig gras meer te vinden door de wilde dieren die alles al opaten voor er ook maar een kalfje de kans had gekregen. Justdiggit bouwde een hek om het terrein van Moses en niet veel later moest ik me een weg banen door hoge gras om onderstaande foto’s te maken.
David
Op de foto met Moses
Grass seeds project in Amboseli
Niet alleen in Tsavo West plukken vrouwen de vruchten van het grass seeds project van Justdiggit, maar ook in Amboseli. Hier is het project op dezelfde manier uitgerold: zet een elektrisch hek om een redelijk groot stuk grond, houd de dieren buiten en laat de natuur zijn werk doen en voila: wat een begroeiing! De vrouwen oogsten, herzaaien en verkopen en zien wederom hun inkomen stijgen met 50 procent. Petje af hoor, want dat is hard werken met een gebogen rug in de brandende zon!
Een lokale Keniaanse vrouw toont trots haar land
Abraham en de lokale Keniaanse vrouwen bij het Grass Seeds Project in Amboseli
Woodlands project: zelfbescherming voor olifanten
Het laatste project bevindt zich middenin Amboseli National Park, waardoor mijn bezoek aan dit project in feite een gamedrive (safari) is. Zoals gezegd is Amboseli een klein park waar enorm veel olifanten leven. De afgelopen deccenia is het park hierdoor volledig ‘leeggegeten’. Olifanten eten tot wel 150 kilo per dag aan planten, dus je begrijpt hoe dit komt. Bovendien ‘slopen’ zij boompjes al voor deze überhaupt de kans krijgen om een volwaardige boom te worden. Eigenlijk graven de olifanten in Amboseli dus hun eigen graf. Om bomen – en daarmee de toekomst van Amboseli en zijn bewoners – toch een kans te geven, is Justdiggit hier het woodlands project gestart. Ook dit project bestaat voornamelijk uit het neerzetten van een hek, alleen is dit hek vele malen steviger en hoger. Dit houdt olifanten buiten, maar geeft de kleinere dieren de gelegenheid alsnog van de opkomende planten te kunnen eten (zonder deze te vernielen).
Ik ben in Amboseli gaan kijken op drie locaties: één locatie waar het hek net een jaar was neergezet, één locatie waar het hek er al een paar jaar staat, en één locatie waar het hek al meer dan tien geleden is neergezet en nu deels alweer is weggehaald. Het was ongelofelijk om te zien hoeveel effect een hek heeft. Al bij de eerste locatie waren duidelijk planten te zien. Er was zelfs al een klein watertje ontstaan door de vochtigheid die de planten met zich meebrengen. Op de tweede locatie waren de planten al uitgegroeid tot behoorlijke struiken. De derde locatie was een compleet bos, waar giraffen inmiddels weer stonden te eten, en niet eens tot halverwege de bomen kwamen. Dat zegt wel wat!
De eerste locatie: duidelijk groener en zelfs water!
Volwaardige struiken
De derde locatie: het hek is weg en de giraffen kunnen weer volop eten van hoge bomen
Dankbaar
Fantastisch om te zien dat de projecten wérken en dat de bevolking – mens en dier – hier de vruchten van plukt. De locals die ik heb gesproken waren enorm enthousiast en dankbaar. Terecht natuurlijk, want door deze projecten gaat Kenia een mooie toekomst tegemoet en kan de natuur én cultuur van de Kenianen behouden worden. Geweldig dat ik hiervan verslag heb mogen doen!
Enne… hieronder wat beelden van mijn bezoek aan de projecten!
N.B. Mijn reis is gesponsord door Getaway Travel en in samenwerking met Justdiggit, Better Places en Qatar Airways gerealiseerd. De foto’s heb ik kunnen maken met een geleende lens van Nikon. Hartelijk dank iedereen, maar ook zeker dank aan de locals die mij zo ontzettend warm hebben ontvangen! Van de lokale bevolking bij de projecten tot mijn gidsen en het personeel van Amboseli Sopa Lodge: thank you!
Prachtige foto's Suus, volgens mij heb je het goed naar je zin gehad in Kenia! En wat mooi om te zien hoe deze projecten zich hebben ontwikkeld en wat voor effect ze hebben. 🙂
geweldig resultaat!! ben blij deelgenomen te hebben aan dit project en nog fijner om het ‘met eigen ogen’ (die van jouw in dit geval) te zien dat het ook echt werkt.
(helaas moet je nog wat aan de geluidskwaliteit van je opname doen)
Wat super leuk Suzanne! En echt super om te zien dat de projecten zijn vruchten afwerpt 🙂 Heel leuk om te zien!
Thanks, fijn en thanks hihi 🙂
Gaaf stuk!! En mooi om het effect van de projecten te zien 🙂
Dankje Roell!
Prachtige foto's Suus, volgens mij heb je het goed naar je zin gehad in Kenia! En wat mooi om te zien hoe deze projecten zich hebben ontwikkeld en wat voor effect ze hebben. 🙂
Thanks! En het was inderdaad heel mooi om te zien en de dankbaarheid van de locals te voelen 🙂
geweldig resultaat!! ben blij deelgenomen te hebben aan dit project en nog fijner om het ‘met eigen ogen’ (die van jouw in dit geval) te zien dat het ook echt werkt.
(helaas moet je nog wat aan de geluidskwaliteit van je opname doen)