Foto: Marie Claire |
Gisteravond was ik aanwezig bij de masterclass ‘How I Got The Job In Fashion’, die werd georganiseerd door Marie Claire (in samenwerking met Amsterdam Fashionweek en Fashion United). Na zeven presentaties van toonaangevende mensen in de modewereld weet ik inmiddels hoe die baan in de mode te bemachtigen. Lees verder voor tips!
De droombaan
Simone Dernee begon haar carrière bij Libelle en werkt inmiddels als Fashion Director bij Maire Claire Nederland. Naar eigen zeggen heeft zij de leukste baan die er is: feestjes met Kanye West en koffie drinken met fotografen zijn aan de orde van de dag. Het mooiste aan haar werk zijn echter de reisjes naar Kenia en Kaapstad voor het schieten van fashionshoots. Tip? Heb respect voor mode als ambacht en durf als stylist je eigen smaak los te laten.
Story of her life
Harriet Calo werkt eveneens bij Sanoma en zit al zo’n 35 jaar in het vak. Als iemand een stappenplan voor je heeft is zij het dus wel. Met haar inspiratiebronnen, eigen stijl en lef heeft zij zich opgewerkt tot Beauty & Fashion Director bij Sanoma. Niet alleen Marie Claire dus, en ook heeft zij haar eigen passie: tekenen. Volg haar op Instagram (@harrietcalo) en houd haar toekomstige blog in de gaten!
Where to start
Sarah Whyment en Kristina Bolling werken beide als recruiter bij PHM voor Tommy Hilfiger en Calvin Klein. Van deze dames uit Londen en Denemarken leer je hoe te focussen op de juiste vacature, en hoe deze te krijgen. Lees dus altijd goed de job description, heb een overzichtelijk cv en weet waar je solliciteert. Een kijkje nemen in de winkel van het betreffende merk is altijd een goed idee. Een nieuw kledingstuk aanschaffen overigens ook!
De nieuwe generatie
De jongste sprekers waren ongetwijfeld Emilie Sobels en Maddie Raedts. Deze meiden richtten samen met een drietal ‘nerds’ een paar jaar geleden het platform Fashiolista op. Dit is “een soort Facebook, maar dan gericht op mode”. Leden kunnen kledingstukken ‘love’en’ en daarmee een persoonlijke wishlist samenstellen. Beide dames ‘rolden’ in de functie nadat zij hadden gereageerd op een oproep voor fashionbloggers.
De fashionista’s
Tijdens de Google Hangout (een soort Skype meets conference call) deelden May-Britt Mobach (hoofdredacteur Marie Claire Nederland), Jeannie Mai (fashion expert) en Kyle Anderson (editor bij Marie Claire UK) hun fashion-job-tips: loop vooral veel stages, ga ervoor en geef nooit op. De truc is om in het wereldje te komen, en tegen iedereen aardig te zijn. Uiteindelijk is het een ons-kent-ons en kom je veel mensen nog eens tegen.
Business Woman
Brigitte Patty was voor mij de meest inspirerende persoon van de avond. Zij begon na een studie economie bij ABN Amro, maar schoolde zich met een MBA en verschillende internationale cursussen om tot modemeisje in de dop. Product manager is wat ze wilde worden, en liet daarvoor geen kans onbenut. Zo werkte ze als ‘laagste slaafje’ bij Fendi, Jimmy Choo, Dolce & Gabbana en Chloé, om vandaag de dag een hoge functie te bekleden bij Céline in Parijs. Heel hard werken en je talen spreken zijn haar gouden tips.
Haute Couture
Last but not least was ontwerper Claes Iversen, die zijn kwetsbare kant liet zien met zijn verhaal. Door zelf schoon te maken en de boekhouding te doen houdt hij het hoofd boven water. Haute couture maken is immers geen vetpot. Claes pleitte dan ook voor meer duurzame mode: hiermee investeer je in mooie stukken, en krijg je de kans om echt originele ontwerpen te dragen.
Genoeg opties dus om te werken in de mode. Maar als ik één ding heb geleerd is het wel dat die baan niet komt aanwaaien. Probeer verschillende dingen en focus je dan op wat je écht wil. Onderaan beginnen en hard werken lijkt de enige optie om ergens te komen. Met een gevoel voor stijl natuurlijk! Trek ook vooral je mond open, want voor jou nog tien(duizend) anderen.
Ik vond het super om zoveel inspirerende verhalen gehoord te hebben, een paar van mijn Marie Claire iconen te hebben ontmoet, en veel meiden met dezelfde droom te hebben gesproken. Tot snel in de modewereld!