4 Leesboeken voor Azië (of ergens anders)


Afbeelding: De Bezige Bij

Hoewel mijn backpack op Schiphol laatst nog geen 8,5 kilo bleek te wegen, zaten daar wel vier leesboeken in. In het dagelijks leven kan ik de tijd en rust nooit vinden om er één te lezen, maar op vakantie transformeer ik direct naar een echte boekenwurm. Na 2,5 week waren alle boeken dan ook uit.

Chocolat
In het vliegtuig begon ik meteen aan mijn eerst boek: het bekende en verfilmde Chocolat. De reden hiervoor was praktisch: dit was het enige boek dat in mijn handbagage (een klein tasje) paste. Het boek gaat over een vrouw van de wereld die probeert te aarden in een conservatief Frans dorpje. Met haar dochtertje woont ze boven een winkel, waar ze een chocolaterie begint. Het boek is mooi geschreven, maar heeft naar mijn mening weinig spanning. Het leukste aan Chocolat vond ik de heerlijke lekkernijen en verse chocolademelk met slagroom, likeur, vlokken, en nog meer lekkers, die elk hoofdstuk wel een paar keer voorbijkomen.

Alles is verlicht
Na Extreem Luid & Ongelooflijk Dichtbij te hebben gelezen wilde ik graag meer lezen van Joantah Safran Foer. Alles is verlicht was echter iets minder slim en grappig en had een iets minder verhaal. Eigenlijk waren het twee verhalen, die op het laatst natuurlijk bij elkaar komen. Eén van de verhalen speelde zich af in een ver ver verleden, waardoor ik me er weinig bij kon voorstellen. Ook de moeilijke namen verwarde me soms. Het verhaal in het heden was daarentegen weer wel echt grappig en leesbaar. De schrijver schrijft dan vanuit een hoofdpersoon die Jonathan Safran Foer ontvangt in Oekraine. Samen gaan ze op zoek naar het verleden (het andere verhaal dus). Uiteindelijk kwamen de verhalen dus bij elkaar en dacht ik: is dit het nou? Of snap ik het gewoon niet helemaal?

Ceasarion
Een boek van Tommy Wieringa, waarvan ik na Joe Speedboot ook helemaal fan was. Maar ook hier geldt weer: een tweede boek valt dan tegen. Het verhaal ging over een Half Nederlandse-half Oostenrijkse jongen die opgroeit in Alexandrië, Nederland, Engeland, tja, waar eigenlijk niet? De band met zijn vader en moeder staan centraal. Zijn moeder is net overleden, en zijn vader heeft hij (tot de laatste hoofdstukken van het boek) nog nooit ontmoet. Zo’n boek dat achteraf mooier klinkt dan het tijdens het lezen is. Ik vond het, op de seksscenes na, vrij saai en wist soms niet waar het heen ging (in negatieve zin dus).

En uit de bergen kwam de echo
Het mooiste boek van de vakantie is natuurlijk dat van Khaled Hosseini. Thema’s als liefde, opoffering en jaloezie staan centraal. Het boek is vooral erg mooi geschreven. Khaled is een echte verhalenverteller. In zijn nieuwste boek vertelt hij meerdere verhalen, die telkens vanuit een ander personage zijn geschreven. De personages kennen elkaar echter wel weer, waardoor alle verhalen een beetje met elkaar verbonden zijn. Vooral het begin en het eind zijn erg mooi. Een tipje van de sluier: een broer en zus, waarvan de moeder is overleden, worden uit elkaar gehaald doordat hun noodgedwongen zijn dochter heeft moeten verkopen aan een rijk stel in Kabul. Aan het eind van het boek weet ze haar broer natuurlijk op te sporen, maar dit is eigenlijk net te laat. Of toch niet..? Een traantje kan weggepinkt moeten worden!

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *