Reizen in Japan duur? Onze kosten van drie weken Japan 3


In de Shinkansen

Hoeveel kost een reis door Japan van drie weken? Ik deel ons kostenoverzicht met je!

Wat kost een reis door Japan? Is Japan een duur land? Die vragen zijn mij veel gesteld na mijn rondreis Japan. Gelukkig kan ik zeggen dat een reis naar Japan niet onbetaalbaar is. Ik deel de kosten van onze drie weekse rondreis met je.

Wat kost drie weken Japan?

Om maar meteen duidelijk te zijn: voor drie weken Japan hebben we ongeveer 3.000 euro per persoon uitgegeven. Dit bedrag is inclusief vliegticket en JR Pass (treinkaart). Hieronder zal ik uitleggen hoe dit bedrag tot stand is gekomen, en hoe je het eventueel goedkoper kan doen.

Druk druk druk in Akiba

Hoe duur is Japan?

Dit bedrag is opgebouwd uit een aantal posten:

  • Vliegtickets (2 x 750 euro directe vlucht (retour) met KLM) = 1500 euro
  • Treinkaarten voor drie weken (2 x 450 euro) = 900 euro
  • Hotels en accommodatie = circa 75 euro per nacht
  • Eten en drinken
  • Activiteiten
  • Simkaartje

Vliegtickets

Aan de vliegtickets ontkom je natuurlijk niet. Japan is een eiland. Zonder vliegtuig is het lastig om in Japan te komen. Gelukkig is Japan niet onbetaalbaar. Wij vlogen retour met KLM en hadden een directe vlucht. De vlucht duurde zo’n 12 uur. Met een overstap ben je langer onderweg, maar kan je wel geld besparen. Dan vind je ook wel tickets rond de 500 euro.

Treinkaart

Op de treinkaart wil en kan je niet echt bezuinigen in Japan. Je hebt de ‘Shinkansen’ simpelweg nodig om van A naar B te komen. Voordeel is dat veel metrolijnen in Tokyo en Kyoto ook onder de ‘JR Pass’ vallen, en je dus weinig losse kaartjes hoeft te kopen. Check even of je hotel dichtbij de Yamanote lijn zit, die is inbegrepen bij je JR Pass.

Wij hadden allebei een JR Pass voor drie weken, maar je kan er ook een kopen voor een week of twee, afhankelijk van hoelang je in Japan bent natuurlijk. Reken op minimaal 250 euro per persoon voor een week, en een kleine 400 euro voor twee weken. Voor drie weken ben je dan relatief voordelig uit met iets minder dan 500 euro (wij betaalden in 2018 nog circa 450 euro per persoon). Check hier de up to date prijzen.

Je kan de JR Pass maximaal drie maanden voor je reis online bestellen. Vervolgens ontvang je een voucher thuis, die je eenmaal in Japan kan inwisselen voor de daadwerkelijke JR Pass.

Japanners bij de Shinkansen

Hotel en accommodatie

Wij hebben tijdens onze rondreis Japan vooral in hotels geslapen. Soms sliepen we in een traditionele ryokan, een andere keer in een meer modern hotel. Ook sliepen we eens in een Airbnb en in een tempellodge. Het goedkoopste hotel dat we gehad hebben, was ongeveer 70 euro per nacht. Het duurste was 200 euro per nacht, maar wel inclusief ontbijt en diner. Reken op gemiddeld 75 euro per nacht als je kiest voor prima hotels. Wanneer je in capsulehotels slaapt of kiest voor hostels, kan je uiteraard goedkoper uit zijn. Wie meer budget heeft kan het ook een stuk bonter maken.

In deze blog deel ik onze route en accommodatie per bestemming

In onze kimono in een ryokan

Prijzen eten en drinken

Het eten en drinken in Japan valt qua prijs best mee. Dat is iets waar je geld op kan besparen! En dan eet je toch elke dag heerlijk en gezond. Vooral ramen (noedelsoep) kan je op elke plek in Japan krijgen en kost relatief weinig. Onder de 10 euro moet je dit zeker kunnen bestellen. Sushi en sashimi bowls zijn iets duurder, maar voor een ‘gerecht’, zoals een sashimi bowl, betaal je vaak ook niet meer dan 15 euro.

De prijzen lopen vooral op bij een sushi train (sushi van de lopende band) of een meergangen-diner. Zelf koken kan je natuurlijk kosten besparen. Dat hebben wij niet gedaan.

Als je drie keer per dag uiteten gaat, zoals wij deden, is het niet gek dat je dus circa 50 euro per persoon per dag uitgeeft aan eten en drinken.

Sushi op de vismarkt in Tokyo

Activiteiten

We hebben weinig uitgegeven aan activiteiten in Japan. Dit omdat de meeste dingen in Japan gratis zijn. Denk aan het genieten van het uitzicht, rondlopen in de stad, de meeste tempels, etc. Japan is een echte beleving, en alleen al door er te zijn, de trein te pakken en uiteten te gaan, krijg je het beste van Japan goed mee.

Het duurste wat wij hebben gedaan, is Universal Studio’s in Osaka. We betaalden omgerekend ongeveer 65 euro entree per persoon. En dan moet je natuurlijk ook nog lunchen… Een dure dag, maar wel een ervaring!

Universal Studio’s

Simkaartje

Mijn vriend bestelde vooraf een Japanse simkaart online, zodat we overal internet zouden hebben tijdens onze reis. Wel zo handig, want lang niet iedereen in Japan spreekt Engels, en de borden zijn natuurlijk ook nergens te lezen. Op veel plekken staan ook ‘leesbare’ letters afgebeeld, maar je begrijpt denk ik wel dat internet best nuttig kan zijn in Japan. Wij gebruikten het vooral om de weg te vinden in de grote steden, en om dingen op te zoeken.

Geen Engelse kaart…

Totaal Japan kosten

Al met al hebben we ter plekke nog geen 100 euro per persoon per dag uitgegeven. Dit is exclusief vliegtickets en treinpassen. Met 100 euro per persoon per dag, moet je het dus zeker kunnen redden qua accommodatie, eten en drinken en activiteiten. Voor twee weken Japan reken je dus op circa 1400 euro per persoon. Daar komt je vliegticket en treinpas nog bij.

Samen in Japan

Conclusie

Japan is zeker geen Zuidoost-Azië. Het was het duurste land van onze grote reis. Maar vergelijk het met Australië, Nieuw-Zeeland, Costa Rica, Noorwegen of Nederland en dan valt het eigenlijk best mee. Japan is gewoon een modern, ontwikkeld land, met bijbehorende prijzen, maar zeker niet onbetaalbaar. Sparen en gaan! Het is het waard!

Zou jij naar Japan willen?

Volg Vrije Meid op FacebookInstagram en Spotify

Download mijn gratis mini videotraining ‘Hoe zorg ik voor meer klanten?‘ >

Bestel hier mijn boek Work Hard Travel Harder >

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 gedachten over “Reizen in Japan duur? Onze kosten van drie weken Japan

  • Stijn

    Hoi, rond welke periode hadden jullie de vliegtickets geboekt? Ik hou het al de afgelopen maanden in de gaten en de rechtstreekse tickets blijven onbetaalbaar in vergelijking met de 750 die jullie hebben betaald. Of hadden jullie gewoon heel veel geluk gehad? Hoeveel weken ongeveer voor de reis? Alvast bedankt!

  • Ruud Frederiks

    Wat een leuke tips lees ik van jullie. Wij gaan ook voor 3 weken naar Japan. Maar ik denk dat wij dan via NRV gaan.

    Ik ben benieuwd naar jullie tip van een SIM-kaart. Zoekend op internet wordt het mij moeilijk een keus uit die aanbiedingen te doen. Wij hebben een Samsung S20 Note Ultra. En die zou Esim aan moeten kunnen.

    Graag een reactie van jullie ervaring met een extra simkaart