15 dingen die je niet moet vergeten als je naar Japan gaat


Akihabara, Tokyo

Ga jij op reis naar Japan? Dan zijn er een paar dingen die je van te voren moet weten. Knoop onderstaande in je oren voor een relaxte rondreis Japan.

Japan is een heel bijzonder land. De combinatie van hypermodern en eeuwenoude tradities, vind je niet in veel andere landen. Japan is niet te vergelijken met landen als Thailand of Indonesië, maar ook weer heel anders dan ‘onze’ Westerse wereld. Het is goed om je van bepaalde culturele verschillen bewust te zijn als je gaat reizen door Japan.

Reizen in Japan is bijzonder

Reizen in Japan gaat er ook iets anders aan toe dan je in veel andere landen wellicht gewend bent. Japan is veel meer gestructureerd dan andere landen in Azië, en dus kan (en moet) er soms gepland worden. Verrassend genoeg spreekt niet in Japan goed Engels, dus dat is ook iets om rekening mee te houden. En dan is er nog de grootte van Japan. Het land is enorm, onderschat dat niet! Ik zet de belangrijkste good-to-know’s op een rijtje.

Met mijn vriend in Tokyo

Niet vergeten als je naar Japan gaat

Deze 15 dingen zijn handig om te weten als je gaat reizen in Japan:

1. In Japan buigen mensen voor je

In Japen geven mensen elkaar geen hand, maar maken ze een buiging naar elkaar. Zelfs toen we een ijsje gingen halen bij McDonalds, kregen we een buiging van de man achter de kassa. Deze gewoonte zit er dus goed in. Ben jij dankbaar of wil je iemand groeten? Maak dan een kleine buiging.

2. Japanners zijn uiterst beleefd

Niet alleen het buigen is beleefd in Japan. Japanners zijn überhaupt een heel beleefd volk. Ze denken altijd aan hun reputatie en zullen je met respect behandelen. Zelfs toen we de enige Westerlingen in een café waren, werd er niet naar ons gestaard of gewezen. Onsmakelijke eetgeluiden? Niet in Japan.

3. Verwacht hordes Aziatische toeristen

De groepen dringende Aziaten die je wellicht wel kent, zijn meestal geen Japanners. Waarschijnlijk heb je te maken met toeristen uit China of Korea. Voor hen is Japan niet lang vliegen. Deze rijke Aziatische toeristen vliegen dus prima voor een lang weekend naar Kyoto of omliggende stadjes. Die had ik even niet aan zien komen toen ik naar Japan ging.

Druk druk druk

4. Koop je Shinkansen-kaart (JR Pass) vooraf

Als je gaat rondreizen in Japan ontkom je niet aan de trein. En dat wil je ook niet. De bekende Shinkansen is een must-do in Japan. Koop je JR Pass vooraf via de site. Je krijgt een voucher thuisgestuurd. Aangekomen op Tokyo Airport kan je je voucher bij een JR kantoor inwisselen voor de echte pas. Het is ook handig om hier meteen je eerstvolgende treinrit vast te leggen. Zo weet je zeker dat je een plekje hebt op de door jou gewenste datum en tijdstip. Als je wilt kan je zelfs je hele route meteen laten vastleggen. De JR-medewerker boekt dan al jouw kaartjes. Zo heb je er de rest van je reis geen omkijken meer naar. Lees hier meer over de JR Pass.

5. Bestel vooraf een simkaartje met internet

Wil je internet hebben als je door Japan reist? Bestel dan een simkaartje met mobiel internet. Dat kan online, voorafgaand aan je reis door Japan. Je kunt het SIM-kaartje ook via de website van JR Pass bestellen (Services/SIM card). Kost ongeveer 40 euro. Al hadden wij wel genoeg voor drie weken. Best handig hoor, vooral om altijd Google Maps te kunne gebruiken en iets te kunnen vertalen of boeken.

6. De Olympische Spelen zijn in Tokyo in 2020

Good to know: de Olympische Spelen worden in 2020 gehouden in Tokyo. Verwacht dus veel drukte van 24 juli 2020 t/m 9 augustus 2020. En de dagen of weken daarvoor en daarna ook wel denk ik. Toen ik eind 2018 in Japan was zag ik al winkels en andere organisaties die er mee bezig waren, dus ik denk dat Japan helemaal losgaat als het echt zover is komende zomer.

Mooi straatje

7. De kersenbloesem is er in het voorjaar

Eind maart staat heel Japan in bloei. Dit is de tijd van de bekende kersenbloesem. Helaas was ik er niet in deze periode. Wel in de herfst. Toen stond Japan in het teken van herfstkleuren. Ook prachtig! De kersenbloesemperiode is een heel drukke periode in Japan. Toeristen van over de hele wereld komen juist dan naar Japan om de mooiste foto’s te kunnen maken. Verwacht heel veel drukte rond die tijd. Wil je toch graag gaan? Boek je accommodatie en treinkaartjes op tijd! Tip: check goed wanneer je in welke plaats bent, want de kersenbloesem kan per plek een paar weken verschillen.

8. Boek accommodatie op tijd

Niet alleen in de kersenbloesemperiode, maar ook in het ‘gewone’ hoogseizoen kan je accommodatie beter op tijd boeken. Qua weer is dat mei-juni en september-oktober. Het voorjaar en najaar van Japan zijn doorgaans beter te doen dan hartje zomer. Dan kan het heet worden in Japan. De drukste week van het jaar is overigens de eerste week van mei. Dan zijn veel Japanners vrij en is veel accommodatie volgeboekt. Ik boek veel accommodatie altijd via Booking.com omdat je daar goed kan filteren en vaak lang kosteloos kan annuleren.

9. Mondkapje uit respect

Japanners dragen geen mondkapje tegen de uitlaatgassen. Al is dat op sommige plekken best aan te raden. Mondkapjes worden vooral gedragen door Japanners die verkouden zijn. Zo kunnen ze anderen niet besmetten. Ook weer een teken van respect voor anderen. Ben je zelf verkouden? Dan zouden Japanners het waarderen als je ook een mondkapje draagt.

Straatbeeld in Tokyo

10. Overal een frisdrankautomaat

In Japan hoef je nooit dorst te hebben. Op elke hoek van de straat staat een frisdrankautomaat. Maar dan echt elke hoek. Ook in woonwijken kom je ze tegen. Bewaar dus wat kleingeld en scoor een flesje als je dorst hebt. Overigens kan je in Japan het water uit de kraan ook drinken.

11. Sushi- en stokjes-etiquette

First of all: stokjes zijn alleen om mee te eten. In Japan zijn ze bijna heilig, dus gebruik ze niet in je haar ofzo. En dan over het eten: zet ze niet rechtop in je kom, leg stokjes niet gekruist op je bord, en rijg geen voedsel aan een stokje. Dan over sushi: stop vooral geen wasabi in je sojasaus. Je moet de wasabi op de sushi smeren en vervolgens de bovenkant van de sushi in de sojasaus dippen. Leg de sushi omgekeerd in je mond, dus de vis op je tong. Dan proef je het meeste. Enne… altijd in een keer in je mond. Enjoy!

12. Verwarmde wc’s met knopjes

Het is even schrikken de eerste keer, maar veel toiletten in Japan zijn hypermodern. Denk aan knopjes aan de zijkant, en af en toe tref je een verwarmde wc-bril. Heerlijk als het weer wat kouder is! Veel Japanse wc’s zijn uitgerust met een ferme straal voor na de grote boodschap. Wel zo fris. Je gaat je er echt aan hechten. Soms wordt er ook automatisch doorgetrokken en kan je je handen al wassen via een geautomatiseerde wasbak in het toilethokje. Zo hoef je niets aan te raken tot je je handen gewassen hebt. Hygiëne ten top!

Universal in Osaka

13. Fan van sport en spel

Honkbal is populair in Japan, evenals sumoworstelen en voetbal. Amusement en gamen is sowieso hot topic. Overal staan gok- en speelautomaten en wordt animatie getoond. Als je eraan toekomt moet je zeker Universal Studio’s of Disney bezoeken in Japan! Wij bezochten Universal in Osaka (met Harry Potter-gedeelte!). Wil je een praatje maken? Dan kan je tegen een Japanner altijd over sport en spel beginnen.

14. Schoenen uit

Vergeet niet dat je in veel gebouwen in Japan je schoenen moet uittrekken. Zeker in hotels, tempels en sommige kleine restaurants is dit de norm. Gelukkig staan er altijd slofjes klaar, zodat je niet op je sokken verder moet. Blote voeten worden trouwens niet zo gewaardeerd, dus draag sokken en houd die maar aan. Fun fact: soms moet je in de wc van slofjes wisselen, zodat je niet met je ‘binnensloffen’ in het vieze toilethokje komt.

15. Engels met mate

Goed om te weten is dat men in Japan niet erg goed Engels spreekt. Zelfs in de grote steden en onder jongeren werd er doorgaans niet goed Engels gesproken. Vergeet dus niet om een aanwijsboekje mee te nemen als je naar Japan gaat. Dit gaat je veel frustratie schelen! Een vertaal-app is ook handig, maar duurt langer en je bent afhankelijk van internet.


Geen Engelse kaart…

Meer weten over reizen in Japan?

Als je deze dingen niet vergeet, ben je zeker goed voorbereid op jouw rondreis Japan. Geniet!

Volg Vrije Meid op FacebookInstagram en YouTube.

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *