Op zoek naar tips voor Panama? Ik deel wat je weten moet voor jouw rondreis Panama. Dit zijn mijn beste Panama-tips.
Eind 2017 reisde ik drie weken door Panama. Ik was vrij slecht voorbereid, want ik had Panama eigenlijk nooit op mijn wensenlijstje. Doordat Nomad Cruise echter eindigde in Colon (Panama), besloot ik het land toch te verkennen. Ik zou willen dat ik onderstaande tips had gekregen voor mijn reis door Panama. Want dit moet je weten als je gaat reizen door het Midden-Amerikaanse land.
1. Neem het regenseizoen serieus
Ik kwam begin oktober in Panama aan en zou daar drie weken blijven, tot eind oktober dus. Ik wist wel dat het dan regenseizoen zou zijn, maar ik nam dit eigenlijk niet heel serieus. Tip: doe dit wel! Het regenseizoen in Panama is geen kattenpis. In Panama-Stad viel het nog wel mee, maar in Bocas del Toro hebben we flink wat regen gehad. Ook in Boquete ging het een dag los, en in Santa Catalina was het eigenlijk alle dagen regen. Door het regenseizoen gaan ook niet alle boten naar San Blas, dus dat moesten we helaas overslaan.
2. Bepaalde plekken kan je beter niet komen
In Colon mocht ik niet eens zelf de straat op. Een taxi werd voor me aangehouden door de politie of mijn hoteleigenaar. En voor de deur van het hotel stond een bewaker met geweer. Ja, het was feest toen ik aankwam in Panama 😉 Dit had ik niet verwacht! Gelukkig viel het in Panama-City mee. Daar kan je gewoon over straat, en moet je alleen opletten dat je niet net in en foute buurt beland. De locals op de straathoeken wijzen je er wel op als je een verkeerde straat nadert. Blijf vooral op de gebaande paden en luister goed naar adviezen. Die geven ze niet voor niets.
3. Download Uber op je telefoon
Lang leve Uber! In Panama-City gebruikte ik het praktisch iedere dag wel. Ideaal omdat het veilig is en je geen gedoe hebt met afdingen, betalen en bestemmingen. Zeker als je weinig Spaans spreekt, zoals ik, biedt Uber soelaas. Downloaden dus en meteen gebruiken! Alleen op het vliegveld was het even zoeken waar de chauffeur precies stond, omdat er natuurlijk heel veel Ubers rondrijden.
4. Boek je hotel in Casco Viejo op tijd
Panama-City barst van de hotels. Het leukste, mooiste deel van de stad – Casco Viejo – is echter niet mega groot. Er is dus een beperkt aantal hotels. Wees er daarom snel bij als je verzekerd wilt zijn van een goede slaapplaats in Casco Viejo. Bekijk hier alle hotels in Casco Viejo. Tip: kijk ook even op Airbnb als de meeste hotels vol zitten. Als je via deze link je eerste Airbnb boekt, krijg je 34 euro korting! Wij zaten in deze Airbnb. Dikke aanrader!
5. Geen shuttle in laagseizoen
Dat regenseizoen is niet alleen irritant door de hoeveelheid regen, maar ook door het gebrek aan shuttles. Zo was het vrij lastig om van Boquete naar Santa Catalina te komen. Normaal gesproken kan je een shuttle boeken via je hotel, die je in een paar uur rechtstreeks naar Santa Catalina brengt. Omdat het laagseizoen was, reden er echter geen shuttles. Het alternatief? Drie lokale bussen en een taxiritje… Wel goedkoper, maar je doet er ook twee keer zo lang over. Je kan natuurlijk ook een auto huren in Panama.
6. Leer een beetje Spaans
Ook zonder Spaans heb ik het overleefd, maar het was toch handig en vooral leuk geweest als ik wat beter Spaans had gesproken. Niet iedereen in Panama spreekt namelijk Engels. Een praatje maken met de Uber-chauffeur of hotel-eigenaar zat er dus niet altijd in. Hierdoor heb je minder contact met locals. Deze taalbarrière zorgt ook voor meer afstand tussen jou en het land. Het wordt erg gewaardeerd als je probeert Spaans te spreken, en ik denk dat je echt een betere reiservaring hebt als je Spaans spreekt.
7. Zorg voor een lokaal simkaartje
Panama-Stad is zeer geschikt voor digital nomads. Er zijn verschillende coworkingspaces te vinden, en het internet is hier meer dan prima. Dat is wel even andere koek als je de stad verlaat. In Bocas del Toro en Boquete was het internet stukken trager, en in Santa Catalina kon je amper je Instagram openen. Dat is toch lastig als je gepland hebt om nog wat werk te doen. Zorg dus voor een lokale simkaart met mobiel internet. Zo ben je niet afhankelijk van de slechte wifi van de meeste hotels.
8. Regel je binnenlandse vlucht naar Bocas del Toro
Wij vlogen met AirPanama van Panama-Stad naar Bocas del Toro. Een vluchtje van een uur met prachtig uitzicht op Panama-Stad, het groene binnenland van Panama en de Caribische kust. Vanuit de lucht zie je goed hoe uitgestrekt Bocas del Toro is. Het zijn echt talloze kleine bountyeilandjes in een blauwe zee. Zorg ervoor dat je deze vlucht op tijd boekt. Is het vliegtuig vol? Dan is het alternatief een ellenlange busrit…
9. Boottrip naar Colombia
Het leek mij altijd een tof idee om van Panama een boot te pakken naar Colombia. Dit is een bekende zeilroute; van Panama-Stad naar Cartagena. Nou ja, dat dacht ik. Eigenlijk is de route van Cartagena naar Panama-Stad populairder. Van Panama naar Colombia heb je namelijk vaak wind tegen, en dus een vrij heftig boottochtje. Van Colombia naar Panama heb je de wind in de rug, wat een veel meer relaxte trip oplevert. Deze staat dus nog op mijn lijstje. Ooit ga ik naar Colombia, en dan neem ik vanuit Cartagena de boot naar Panama-Stad, via de San Blas eilanden!
10. Huurauto naar Costa Rica?
Huur jij een auto om zelf rond te rijden in Panama? Tof idee! Moet kunnen! Houd er wel rekening mee dat een huurauto vaak niet geschikt is om meerdere landen mee te verkennen. Sowieso kan je niet over land naar Colombia. Je zult dus moeten vliegen of een boot moeten pakken. Naar Costa Rica kan je wel over land, maar vaak mag je niet met je huurauto de grens over. Check dit dus even goed vooraf als je van plan bent om met een huurauto een rondreis Panama én Costa Rica te maken. Het overkwam mij toen ik met een huurauto van Costa Rica naar Nicaragua wilde…
Check de beste huurauto voor jou via vergelijker EasyTerra.nl
Route rondreis Panama
Benieuwd welke route ik precies met mijn vriend heb gemaakt? Lees dan deze blog over onze drieweekse rondreis Panama. Wij hebben rustig aan gedaan, omdat ik ook deels heb gewerkt. Je zou deze route dus ook in twee weken kunnen doen, als je niet werkt. Lees hier meer over werken op reis.
Panama of Costa Rica? Of toch Nicaragua?
Meer weten over de verschillen tussen Panama, Costa Rica en Nicaragua? Ik bezocht alle drie deze landen en schreef er een blog over.
Lijkt een rondreis Panama jou een goed idee? Deel vooral jouw tips in de reacties!
Voor mij is het alweer even geleden, maar zou zo weer die kant op willen gaan bij het lezen van dit artikel. En inderdaad, leer te taal spreken, of laat tenminste zien/horen/blijken dat je het probeert. Doet zoveel goeds aan je reiservaring!