Wanneer is het juiste moment om werk te gaan uitbesteden? En hoe werkt dat dan – zelf een freelancer inhuren? Ik deel mijn ervaring en tips.
Is het eenzaam om eigen baas te zijn? Niet voor mij in ieder geval! Dit komt doordat ik een werkplek bij een coworkingspace huur én doordat ik al snel ben gaan samenwerken met andere freelancers.
Wanneer werk uitbesteden?
Ik begon 1 februari 2016 officieel voor mezelf. Een half jaar later ging ik voor het eerst werk uitbesteden, en daarmee dus samenwerken met andere freelancers. Team SuusjeHQ was geboren!
Was dat niet een beetje vroeg om al freelancers te gaan inhuren? Helemaal niet! Ik geloof niet snel dat je iets te vroeg kan doen. Bovendien heb je altijd geld om freelancers te betalen, als je eigen werk uitbesteed (en daar marge op pakt). Het is een ander verhaal wat andere werkzaamheden betreft; werkzaamheden waar je geen geld aan verdient. Denk aan je administratie bijhouden of het editen van mijn vlogs. Ik verdien daar geen geld mee, dus als ik daar iemand voor inhuur, moet ik dit echt ‘uit eigen zak’ betalen.
Redenen om freelancers in te huren
Ik heb eigenlijk twee redenen dat ik freelancers inhuur
- Er zijn werkzaamheden die zij beter kunnen dan ik
- Er zijn werkzaamheden waar ik geen zin (meer) in heb
In beide gevallen is het beter om het werk uit te besteden. Als jij jouw kostbare uren gaat verspillen met iets waar een specialist veel sneller mee klaar is, is dat uiteindelijk een meer voordelige optie.
En waarom zou ik tijd verspillen aan werkzaamheden waar ik geen zin in heb (maar die wel moeten gebeuren)? Beter houd ik mij bezig met wat ik wel leuk vindt, en waar ik doorgaans ook goed in ben.
Hoe begin je?
Bij mij ging het allemaal een beetje vanzelf. Ik had er niet uitgebreid over nagedacht. Ik weet alleen dat ik meer en meer werk kreeg, en dat ik niet meer een hele dag in de week bezig wilde zijn met content maken voor een klant. Liever wilde ik die uren besteden aan meer PR-werk. En dus zette ik een oproep voor een freelance blogger/copywriter. Er reageerden uiteindelijk een paar meiden die ik al kende, dus de keuze was snel gemaakt. Easy does it!
Waar ik wel goed over heb nagedacht, is een contract. Ik heb zelf (ex-jurist he?) een overeenkomst van opdracht opgesteld met zaken als geheimhouding, relatiebeding, intellectueel eigendomsrecht, etc. Gewoon even kort op papier en tekenen maar. Mocht je geen jurist zijn, huur dan vooral iemand in om even iets in elkaar te zetten. Hoeft geen heel boekwerk te worden.
Voordelen van freelancers inhuren
Doordat ik ging samenwerken met meerdere freelancers, maakte dit mijn bedrijf erg flexibel. Waren er veel aanvragen en had ik veel werk (ik kon op alles nu ja zeggen), dan werkten al ‘mijn’ freelancers volop. Was het rustiger, dan werkten ze minder. En had ik echt weinig werk, dan deed ik alles weer alleen.
Waar ik freelancers voor inhuur
Naast content ging ik ook andere dingen uitbesteden. De afgelopen drie jaar huurde ik andere freelancers in voor:
- Adverteren op social media
- Pinterest (pinnen)
- Logo’s en andere design-dingen ontwerpen
- Vlogs editen
- Belastingaangiftes
- Eindredactie
- Fotografie
- PR-werk
- Social media posts inplannen
- En misschien nog dingen die ik nu vergeet
In april 2018 zette ik zelfs mijn eerste ‘echte’ vacature uit voor een medewerker voor drie dagen per week. Wel op freelance basis, maar toch voelde dit als een nieuwe stap. Sarah begon eind mei voor mijn bedrijf.
Nadelen van freelancers inhuren
Helaas moest Sarah eind november 2018 helaas abrupt stoppen met werken door een moeilijke zwangerschap. Even snel schakelen dus ook voor mij, want ik had nu ineens bijna een dubbele workload op mijn bordje.
Niet iedereen in mijn omgeving ‘snapte het probleem’. Ze zeiden “je hoeft haar toch niet door te betalen?” En dat klopte. Maar dat werk, dat kon ik niet opeens allemaal zelf weer gaan doen, en iemand anders inhuren om het aan over te dragen zag ik niet in een week gebeuren. Daarom maakte ik de keuze om een aantal klanten vaarwel te zeggen, en weer even goed te bedenken hoe ik verder wilde met mijn bedrijf. Bewust klein houden of toch weer een team?
Het nadeel van een team vind ik soms toch dat je moet kunnen rekenen op anderen, maar dat jij de verantwoordelijkheid draagt als blijkt dat je toch niet – om welke reden dan ook – op hen kan rekenen. Ik vind het soms moeilijk om dingen uit handen te geven, vooral de dingen die ik zelf prima kan (content, PR), maar waar ik niet altijd meer tijd voor heb.
Stappenplan freelancers inhuren
- Bedenk welke werkzaamheden jij niet heel goed kan of niet heel leuk meer vindt;
- Formuleer een kort functieprofiel voor degene die jij zoekt;
- Plaats dit in een Facebook-groep als Ambitieuze Meisjes of deel op je eigen kanalen;
- Selecteer een paar mensen voor een gesprekje;
- Teken een overeenkomst van opdracht met wie je aan de slag gaat;
- Easy does it!
- Voor meer informatie en begeleiding kan ik je doorverwijzen naar Hoestartikeenteam.nl
Wat als mijn klanten en opdrachtgevers dit niet goed vinden?
Ik snap je zorgen, want daar zat ik zelf ook een beetje over in toen ik net begon met freelancers inhuren. Maar eigenlijk is dat onzin. Jouw klanten huren jou in voor resultaat. Hoe dat resultaat precies tot stand komt, is jouw zorg. Zolang jij de kwaliteit waarborgt, heeft jouw klant toch niets aan te merken? Als jij naar de Albert Heijn gaat, verwacht je ook niet meneer Heijn himself. Het is vast even schakelen voor jou en de klanten, maar zolang jij kan garanderen dat het jouw werk ten goede komt, zorgt een team alleen maar voor beter werk. Door een team ben je flexibeler en dankzij experts kun je nog beter werk leveren.
Met iemand samenwerken op gelijk niveau
Met Chantal bedacht ik eind 2017 het idee voor een online PR-cursus. PR-cursus.nl was geboren! Omdat wij elkaar niet inhuren, maar echt 50/50 winst en verlies delen, schreven wij PR-cursus.nl in als apart bedrijf. PR-cursus.nl is een VOF en Chantal en ik zijn vennoten. Onze afspraken onderling hebben we ook weer vastgelegd in een contractje. Lees er hier meer over.
Werk jij ook samen met freelancers? Of wat houdt je tegen?