Praag staat bekend als een mooie stad, maar is de Tsjechische hoofdstad ook geschikt voor een zakenreis? Ik bezocht Praag als digital nomad (pr-adviseur en travelblogger) en doe verslag.
Praag staat al jaren op mijn lijstje voor een Europese citytrip. De Tsjechische hoofdstad schijnt sprookjesachtig mooi te zijn en nog betaalbaar ook. Afgelopen maand was het eindelijk zover en reisde ik af naar de Gouden Stad. Sightseeing stond echter niet bovenaan mijn to-do-list. Ik bezocht de stad als pr-adviseur van modemerk Ebruze én als reisblogger voor Artikel 2.55. Hoe Praag mij als digital nomad is bevallen, lees je in deze blog.
Met Ebruze naar Praag
Sinds december 2015 ben ik de pr-adviseur van modemerk Ebruze, bekend om de prachtige ebru-prints (geschilderd op water). In april 2016 ging ik al met Ebruze naar Milaan in verband met de Milaan Design Week. Afgelopen maand was Praag aan de beurt. In deze stad werd dit jaar namelijk de World Ebru Day gevierd. Want ja, ebru is een wereldwijd bekende kunstvorm die ieder jaar wel wat aandacht kan gebruiken. Ter gelegenheid van World Ebru Day vindt er een week lang een expositie plaats met prachtige ebru-kunst en verschillende workshops van ebru-kunstenaars. Daar moet Ebruze natuurlijk naartoe!
Digital nomad in Praag
Oké, we gaan dus naar Praag! Dan is het natuurlijk zonde om alleen maar met ebru-kunst bezig te zijn. Praag heeft veel meer te bieden. Zo staat de stad naast de prachtige paleizen en bruggen ook bekend als ultieme digital nomad-stad. Dát moest ik uitproberen! Ik benaderde het toerismebureau van Tsjechië met mijn idee om hiervan verslag te doen op mijn blog, en kreeg een enthousiaste mail terug. Van 24 november tot en met 27 november mochten Ebru en ik in het Czech Inn verblijven en zouden wij Praag gaan ontdekken als citytrip voor jonge, ondernemende reizigers!
Czech Inn in Praag 2
Ons ho(s)tel Czech Inn zit in de wijk Praag 2, net buiten het centrum van Praag (Praag 1). Praag is net als Parijs opgedeeld in genummerde districten. Vanaf Praag 2 loop je binnen een half uurtje naar het hart van Praag, maar er gaat ook een tram (22) tegenover het Czech Inn naar het centrum. Praag 2 is totaal niet toeristsch, wat ik hartstikke leuk vind. Live like a local! Tegenover ons ho(s)tel blijkt zelfs dé hippe straat van Praag te zitten; Krymska Street. Hier vind je o.a. het heerlijke (vegan!) restaurantje Pvlevel en het gezellige biercafé Bad Flash Bar. Ook in de straat van het hotel, Francouzská, zitten diverse leuke tentjes, zoals Marthy’s Kitchen.
Czech Inn
Het ho(s)tel zelf heeft 300 bedden, verdeeld over verschillende privékamers en slaapzalen. Sommige kamers, zoals die van ons, hebben een tweepersoonsbed en eigen (luxe) badkamer. Anders kamers hebben maar liefst achttien stapelbedden! De prijs van zo’n dorm begint bij ongeveer vijf euro per bed per nacht. Dat zijn Aziatische prijzen! Onze kamers kost ongeveer 60 euro per nacht.* Het ontbijt is bij ons inbegrepen, maar dat geldt niet voor iedereen. Voor 150 Kronen (6 euro) kun je het onbeperkte onbijtbuffet bijboeken. Dat is echter geen slimme deal, want ten eerste kun je voor dat geld in Tsjechië heerlijk buiten de deur ontbijten en ten tweede is het ontbijtbuffet niet echt om over naar huis te schrijven. Althans, het buffet is eenvoudig, er is niet erg veel keuze en de producten zijn niet van hoge kwaliteit. Kortom, lekker ontbijten bij Marthy’s Kitchen, Pvlevel of een ander lekker Praags tentje!
Andere pluspunten van het hotel – behalve de ligging en de goede prijzen – zijn de chille lobby (lekker werken met goede wifi), het aardige personeel (thanks voor de rondleiding) en de stevige muren. Ondanks het feit dat de gemiddelde leeftijd in Czech Inn vrij laag ligt, horen wij ’s nachts niemand. Ook het verkeer aan de voorzijde hoor je vrijwel niet.
Business & pleasure in Praag
De eerste dag komen we halverwege de middag bij Czech Inn aan en doen die dag niet veel meer. We gaan even kijken bij het Ebru Festival in de stad (wat prima te lopen blijkt te zijn) en eten daarna lekker bij Pvlevel. Vrijdag doen we – op aanraden van Czech Inn – mee aan een Free Tour in de stad. Dit blijkt helaas een beetje tegen te vallen. We staan een groot deel van de tijd stil, krijgen het hierdoor koud en zien niet erg veel plekken. Bij de plekken die we wel zien is de gids erg langdradig. Vooral leuk als je véél over de geschiedenis van Tsjechië en Praag in het bijzonder wilt weten. Mijn tip: lekker zelf rondlopen in de stad met je reisgidsje óf een andere tour boeken. Overigens is zo’n ‘Free Tour’ ook niet gratis. Het is gebruikelijk om een leuke fooi te geven. De gids suggereerde aan het begin van de tour direct dat soortgelijke tours normaal gesproken 25 euro kosten, maar gelukkig hadden wij al van Czech Inn gehoord dan 150-200 Kronen (6-8 euro) meer in de richting is. Beetje jammer dat soort gidsen!
’s Middags maken we foto’s met de kleding van Ebruze. Niets mooiers dan de prachtige ebru-prints in zo’n historische stad als Praag, niet waar? Ik loop zelfs met blote benen over de Charles Bridge! Alles voor de foto 😉 Ook maken we foto’s van mij in mijn nieuwe Fjällräven-parka. Die heeft de test goed doorstaan. Ik heb het heerlijk warm gehad in het koude Praag.
Zaterdag bezoeken we een laatste keer het Ebru Festival en maken nog meer foto’s van onze kleding. ’s Avonds genieten we van een galgenmaaltje bij – jawel – Pvlevel en drinken nog wat speciaal biertjes bij de Bad Flash Bar. Daarna in tien stappen thuis. Heerlijk!
Op onze laatste dag maken we een lange wandeling via Vysehrad naar het Dancing House. Prachtige oude en nieuwe gebouwen én het zonnetje breekt door. Dat maakt Praag opeens een nog veel mooiere stad, zo met die mooie pandjes aan de rivier. Wauw! ’s Middags nog even werken in de lobby van Czech Inn en dan is het alweer tijd om de tram, metro en bus naar het vliegveld te nemen.
Ideale citytrip, niet voor langere tijd
Door de ligging (vijf kwartier vliegen van Amsterdam) en de lage kosten is Praag een ideale citytrip, zeker voor jonge reizigers. Een gewoon biertje drink je voor een euro en een speciaalbiertje IPA kost nog geen twee euro. Een lekker vleesgerecht? Acht euro! De stad is ook niet enorm groot, dus in vier dagen heb je echt alle tijd om te zien en doen wat je wilt. Drie dagen (dus twee nachten) zou ook nog wel te doen zijn als je puur de mooie, historische highlights wilt zien.
Qua wifi en kosten is Praag ook zeker geschikt als digital nomad-bestemming. Wat ik echter minder vond was de sfeer in Praag. Ik vond het geen gezellige, bruisende stad. Wellicht lag het aan de kou, maar er zijn – behalve toeristen in het centrum – weinig mensen op straat. Ik heb niet het gevoel dat ik de Pragenaren echt heb leren kennen. In tegenstelling tot vele andere plekken die ik heb bezocht, zou ik niet voor langere tijd in Praag willen verblijven. Een maand werken in het buitenland? Dat doe ik wel in Costa Rica 😉
Ben jij wel eens in Praag geweest? Wat vond jij van de stad?
* Mijn verblijf is gesponsord door het Tsjechisch Bureau voor Toerisme. Dit doet niets af aan mijn mening 🙂
Ik vind Praag juist heel sfeervol. Ik ben er twee keer in de zomer geweest en dan hangt er echt een relaxte sfeer en is er veel te beleven op straat. En twee jaar geleden heb ik van 22-26 december in Praag gezeten, dus midden in de feestperiode, en dat was echt leuk! Maar de mensen zijn inderdaad wel een beetje stug, zeker als je het vergelijkt met een continent als Azië.
Goed te horen. Wellicht dat november dan net een tussenfase is… Volgens onze gids komt dat sfeertje echt door het verleden (communisme). Het is geen Spanje ofzo! 😉