Wil jij graag voor jezelf beginnen, maar heb je een drukke baan en geen idee hoe je daarnaast een eigen bedrijf start? Edwin Dijkstra schreef het boek Superfreelancer en deelt zijn beste tips om te starten met freelancen naast een baan op VrijeMeid.nl!
Hi! Gastblogger Edwin hier. Tien jaar geleden had ik een droom. Ik wilde werken waar ik wilde. Wanneer ik wilde. En ik wilde een inkomen genieten dat paste bij mijn ambities.
Ik was namelijk hartstikke blut toen ik begon met freelancen op mijn 28ste. Destijds had ik een vaste baan en al mijn opgebouwde vermogen geïnvesteerd in een webshop dat niks werd. Dat deed pijn, maar dat motiveerde mij ook immens.
Die droom? Dat lukte.
Althans… Niet direct. In mijn eerste jaar verdiende ik als freelancer al driemaal meer dan mijn laatste salaris. Dat ging dus goed. Dit kwam echter grotendeels uit twee grote klanten waar ik alsnog binnen vier kantoormuren aan het werk was. Dat voelde nog steeds als een vaste baan…
Door de jaren heen leerde ik hoe ik mijn freelance business kon vormgeven op een manier die bij mij paste. Ook nam ik afscheid van klanten waar ik fysiek over de vloer moest komen, zonder dat mijn inkomen stagneerde.
Mijn ervaringen en lessen lees je op mijn site edwin.nl en in mijn boek SUPERFREELANCER, een praktisch handboek voor de ambitieuze freelancer.
In dit blog lees je hoe je de eerste stappen zet. Hoe je naast je baan, of vanuit je baan, freelancer wordt.
In vijf stappen freelanceklussen vinden waar je blij van wordt
Stap 1: schrijf uit waarom je wilt freelancen
Dit is een stap die je wilt overslaan, I know. Dit voelt namelijk als een schoolopdracht. Toch raad ik aan dit te doen. Je staat op het punt de basis te leggen voor je freelance carrière. Al je beslissingen vanaf dit punt ga je spiegelen aan je waarom. Of dit nu bewust of onbewust is. Heb je je waarom niet helder, dan vaar je blind. Geheid dat je een ijsrots gaat raken.
Maak het echter niet te ingewikkeld.
Een waarom kan iets simpels zijn als:
- Ik wil freelancen, omdat ik wil reizen en werken tegelijk
- Ik wil freelancen, omdat ik mijn eigen baas wil zijn
- Ik wil freelancen, omdat ik meer geld wil verdienen, zodat ik eerder kan stoppen met werken
Waarom dit zo goed is om te doen? Allereerst forceer je jezelf zo je reden concreet te maken, en niet een vage gedachte te houden. Daarnaast is het echt wanneer je het uitschrijft. Probeer het maar eens.
Stap 2: claim een specialisme
De tweede stap is een specialisme kiezen. Nu kun je simpelweg starten als freelancer met hetzelfde werk dat je in je huidige vaste baan uitoefent, maar wil je dat? Belangrijker nog: bereik je met dat werk je uiteindelijk doel uit stap 1?
Jouw ideale specialisme is een combinatie van drie factoren:
- Wat je leuk vindt om te doen
- Waar je goed in bent
- Waar andere mensen je voor willen betalen
Waar het regelmatig mis gaat is dat startende freelancers iets kiezen dat ze leuk lijkt, goed in zijn, maar waar niet perse markt voor is. Dan wordt je freelance carrière een freelance hobby. Niks mis mee, maar gezien je Suzanne haar blog leest, waarschijnlijk niet jouw plan.
Bij mij ging dit ook mis. In mijn eerste twee jaar kreeg ik wel betaald voor iets waar ik goed in was, maar niet leuk vond om te doen. Dat was namelijk binnen grote organisaties werken met grote teams, politieke spelletjes en lastige hiërarchische constructies. Had ik mijn eigen waarom goed uitgeschreven, was ik nooit zo lang bij deze organisaties gebleven, of misschien de klus überhaupt niet aangenomen.
Wil je overigens weten of er vraag is naar je specialisme? Bel mensen die actief zijn in dat werkveld. Veelal helpen mede-freelancers graag beginnende freelancers.
Stap 3: plan een actieweek (en skip alle nonsens)
Voor mijn boek interviewde ik een tiental freelancers. Ik vroeg de meeste van hen hoe zij waren begonnen en welk advies ze zouden geven. Vrijwel allemaal zeiden ze dat ze één ding zouden doen: hun netwerk op de hoogte stellen. Een paar van hen hadden dit zelf ook gedaan door een week lang elke dag tientallen mensen te bellen.
Een freelance business coach die ik interviewde gaf dit ook als advies. Hij noemde het een Massive Action Week. Je maakt een lijst van 100 mensen die je wilt spreken en belt ze allemaal op.
Zit je in loondienst, plan een week vrij. Houd je eigen Massive Action Week. Laat je netwerk weten wat je gaat doen als freelancer.
Er zijn een paar zaken die je wilt doen in zo’n gesprek:
- Bedenk de ‘what’s in it for me’ voor de andere partij. Leuk dat jij hem of haar nodig hebt, maar wat is je pitch? Dit kan zijn: “ik doe een vrijblijvend onderzoek”, of “ik maak gratis een eerste schets”. Alles dat jou richting een klus helpt en de andere persoon van waarde voorziet is goed.
- Informeer naar de mogelijkheden hoe je de ander kunt helpen. Zijn die er niet, vraag of deze persoon mensen kent die jij op je bellijst moet zetten.
- Merk je dat er een behoefte is? Bied aan een bak koffie te gaan drinken. Zo krijg je de kans om jezelf uitgebreid te pitchen en krijg je real-life feedback over hoe je pitch ontvangen wordt.
In zo’n week zijn er ook een aantal dingen die je niet wilt doen. De nonsens wil je skippen.
Wat nonsens is:
- Een logo (laten) maken. Niet nodig. Gebruik een lettertype dat je zint en door!
- Dagen bezig zijn met je website. Een goed Linkedin profiel is voldoende. Of zet via een tool snel een one-page website op in een uurtje.
- Zoeken naar een kantoor. Regel eerst maar eens een klant.
- Uitgebreid op social media posten. Dat doen we later wel, als je directe netwerk is geïnformeerd.
- Naar netwerkevenementen gaan. Kost tijd en is schieten met hagel. Gerichte 1 op 1 gesprekken zijn veel waardevoller in je start.
Heb je je actieweek afgevinkt? Dan gaan we werken aan het binnenhalen van opdracht buiten je netwerk.
Stap 4: zorg dat nieuwe klussen via socials en freelance platforms bij je binnenkomen
Er zijn een flink aantal freelance platforms. Nationaal, internationaal, gespecialiseerd in bepaalde branches, voor lange traject of juist voor kleine opdrachten.
Inventariseer alle platforms die voor jou interessant zijn. Schrijf je in, maak een filter aan en laat nieuwe klussen binnenkomen in je mailbox.
Hetzelfde principe pas je toe op de socials. Wat ik deed toen ik na mijn vaste baan ging freelancen is de tool Hootsuite gebruiken. Binnen een tool als deze stel je zoekopdrachten in. Zo ben ik een freelance Google Ads marketeer. Ik had opdrachten ingesteld als “gezocht google ads”, en dan allerlei variaties. Ook woorden als “Advies”, “hulp” en “tips” stelde ik in als bijwoord.
Veel mensen plaatsen namelijk oproepen op de socials als ze een freelancer of advies zoeken. Stel je deze zoekopdrachten in, ben jij er vroeg bij met een reactie.
Stap 5: breng je Personal Brand tot leven op het juiste platform
Als het goed is hebben de vorige stappen geleid tot waardevolle connecties en hopelijk ook een paar leads. Is dat niet zo, raad ik aan stap 2 opnieuw te bezoeken, misschien heb je een specialisme gekozen waar toch niet voldoende vraag naar is.
Heb je er alle vertrouwen in dat er vraag is naar je diensten? Dan is het tijd om aan je personal brand te werken. In mijn boek gebruik ik het voorbeeld van Nico Oud. Nico had jarenlang actief gewerkt aan zijn personal brand. Toen hij besloot te stoppen met zijn marketingbureau en fulltime business coach te worden, had hij op de eerste dag 70+ leads uit zijn mailinglijst.
Er zijn een paar stappen die je wilt doorlopen:
- Kies een primair platform waarop je jezelf gaan branden. Het is niet handig om overal een beetje te doen. Beter kies je één, misschien twee kanalen waarop je je focust. bijvoorbeeld Linkedin en Twitter. Of een podcast en e-mail. Of Youtube en TikTok. Wat maar bij jou past, en belangrijk ook, waar je doelgroep zich bevindt.
- Bepaal hoe je content wil delen. Sta je graag voor de camera? Maak video’s. Schrijf je liever? Deel je gedachten in schrift.
- Kies je boodschap. Ga je inspirerende verhalen delen? Of praktische tips? Of ga je lekker polariserende content maken? Je hoeft niet perse één type content te kiezen, maar het is raadzaam om eens soort kapstok te creëren waaraan je je content ophangt. Zo maakt Suzanne bijvoorbeeld inspirerende en informerende content voor mensen die willen ondernemen en vrijheid ambiëren.
- Wees consistent. Onthoud dat mensen over het algemeen pas iets kopen als ze een product zeven tot twaalf keer zien. Zo werkt het ook met mensen. Zien mensen je eenmalig voorbij komen met een post? Dan denken ze “leuk, goede post”. Zien ze je tien keer met een goede post voorbij komen? Dan denken ze “hm, wat zou ze voor mij kunnen betekenen”. Zelf post ik nu meer dan 75 dagen elke dag op Linkedin (het hoeft niet zo extreem trouwens) en heb puur daaruit meer dan 100 pre-orders voor mijn boek gehaald, die nog geen cover of inkijkexemplaar heeft. Dit komt puur door consistent kwalitatieve posts te plaatsen.
- Roep op tot actie. Niet alles gaat om verkopen. Helemaal niet als het om branding gaat. Dan wil je juist inspireren, motiveren en informeren. Maar toch doe je jezelf tekort als je niet regelmatig mensen oproept tot actie. Een paar vragen voor je.
- Heb je een cover foto op Linkedin met een call-to-action, ofwel een zinnetje waarin je oproept je site te bezoeken?
- Sluit je je social posts wel eens af met “volg me voor meer zulke posts”?
- Heb je op Linkedin een featured item geplaatst dat een link naar je site is?
- Heb je een mailinglijst die je teased in je berichten?
- Vraag je je volgers wel eens om een comment achter te laten in ruil voor een whitepaper met daarin je kennis?
Is je antwoord niet ja, dan liggen hier kansen. Durf commercieel te zijn op de juiste momenten.
Ook een superfreelancer worden?
There you go. Dit zijn vijf stappen die je kunt doorlopen om naast je vaste baan te starten met freelancen. Vond je deze tips waardevol? Bekijk dan eens mijn boek SUPERFREELANCER. Suzanne en ik geven er ook drie weg. Wil je eentje gratis toegestuurd krijgen? Laat een comment achter met de reden waarom én je e-mailadres, en we kiezen drie winnaars uit de reacties! Meedoen kan tot en met maandag 28 maart 2022 om 23:59 uur. De winnaars ontvangen vanaf 29 maart bericht.
UPDATE: GIVEAWAY AFGELOPEN! Alsnog het boek lezen? Bestel hem hier >
Wat een waardevolle tips. Ik ben zelf sinds januari gestart met mijn freelance avontuur. De keuze bevalt zo goed! Ik herken mij nog wel erg in het volgende; in het begin wil je alle klussen/klanten aannemen en ben je bang om keuzes te maken en daardoor inkomen mis te lopen.
Mijn reden om te freelancen: makkelijker langere reizen kunnen maken en meer geld verdienen dan in loondienst.
Awesome, Nienke! Succes met je freelancen!
Wauw! Wat klinkt dit zó ontzettend simpel, maar tegelijkertijd mega briljant! Ik loop al een tijdje rond met mijn plan om vrouwen te gaan coachen met een onvervulde kinderwens. Ik focus me volledig op een logo en website, maar dat brengt me tot dusver helemaal nergens, ha ha! Inmiddels m’n vaste baan opgezegd na 16 jaar daar gewerkt te hebben om volledig voor mijn missie te gaan, want ik voel het in iedere vezel van m’n lijf! Alleen het doen en concreet maken vind ik onwijs lastig. Dus yes, ik zou het boek Superfreelancer heel hard kunnen gebruiken!
Hi Petra. Mijn twee cent: skip het logo en website en start met je kennis uit te schrijven op Instagram, Facebook en/of Linkedin. Bouw een doelgroep op, ga met ze in gesprek en bouw je aanbod heen om de vragen die je krijgt.
Wat mooi om deze bijdrage nu te zien en te lezen. Eye-opener wat mij betreft.
Ik zou graag het boek willen winnen omdat ik het kan gebruiken beter richting te geven in mijn werk om uiteindelijk als doel meer vrijheid te creëren.
Ik wil Financiële maar ook locatie onafhankelijk worden. Daarvoor is het fijn om tips te lezen in prachtig boek.
Andere reden is dat Ik hem heel heel heel graag wil winnen 🙏🙏🙏
Ik duim voor je mee in het winnen van je vrijheid én mijn boek!
Super leuk artikel en dit geeft de burger moed! Ik volg Suzanne al een tijdje en ben druk bezig met de droom om locatie onafhankelijk te werken en 100% te doen wat ik leuk vind. Jullie beschrijven beiden heel goed, met welke stappen je zo professional en goed voorbereid van start kan gaan. Een slimme meid is immers voorbereid.
Bij het winnen van dit boek ben ik nog een stap dichterbij om te starten en zou heel leuk zijn als ik de gelukkig ben om er eentje te mogen winnen!
Groetjes,
Eveline Oudshoorn
evelineoudshoorn@gmail.com
Dank voor je mooie woorden, Eveline!
Het lijkt mij gaaf om dit boek te winnen. Een soort schop onder mn kont. Al sinds 2007 loop ik met het idee, maar zie steeds teveel beren op de weg. Hoe kan ik ervoor zorgen dat die beren verdwijnen? Hoe is dat jullie gelukt? Mijn mail is s.jurhawan@live.nl
Mijn beren verdwenen toen ik duidelijk had “wat het ergste is dat er kan gebeuren”. Het antwoord was: opnieuw een baan zoeken. Enorme upside, weinig downside.
Yes, dit boek moet ik lezen! Binnenkort ga ik starten met freelancen naast mijn baan en dat vervolgens uitbouwen tot een onafhankelijk bestaan. Ik kan niet wachten! Dankjewel Edwin (en Suzanne) voor al jullie goeie tips. En met dit boek erbij kan ik zeker gaan knallen 😀 Sandra
Succes, Sandra!
Toffe blog!
Ik doe zelf ook freelancen en op Suzanne haar Instagram account las ik over deze blog.
Heb meteen doorgeklikt en vervolgens las ik meteen weer enkele zaken die ik nog niet wist. Heb ook Edwin zijn site bezocht en inspirerend om zijn lessen te horen! De blog triggerde mij o.a. dat mijn ‘why’ duidelijker moet zijn en ook was ik niet bekend met Hootsuite.
Ik blijf stappen zetten naar mijn ‘Mooiste leven’ en op basis van wat ik nu gelezen hebt weet ik zeker dat het boek me helpt hierbij!
Ook als ik het niet win is het prima;-) Thanks dat jullie dit delen.
Groet,
Jos
Lekker bezig Jos! Dank voor je complimenten ook!
Ik speel al een tijdje met het idee om freelance te gaan beginnen, maar ik weet niet goed hoe naast mijn drukke werkweek. Wij werken toe naar een vrijer leven waarbij we de wereld willen ontdekken met onze zeilboot en tegelijkertijd een business op willen zetten waarbij we locatie onafhankelijk willen werken en ook minder uren per week willen werken. Maar inderdaad, hoe en waar begin je! Dit artikel maakte me al heel nieuwsgierig, maar ik zou heel graag dit boek op mijn deurmat willen zien vallen!
Groeten,
Sharon
Een tijdje op een zeilboot wonen en werken is ook een droom van mij. Helaas niet die van mijn vriendin, want mijn business is zo ingericht dat dit prima zou kunnen. Hoop dat je de kennis vindt (hopelijk wint) om je droom te verwezenlijken!
Heel interessant en ik ding graag mee naar een van de boeken. Ik wil graag voor mezelf beginnen, maar where to start?! Het klinkt alsof jouw boek daar een hele duidelijke lijn in geeft!
Onwijs handige tips! Nadat ik afgestudeerd was van mijn HBO kreeg ik heel vaak de vraag: ‘en nu?’ En wat haatte ik die vraag. Het was, en is nog steeds, mijn droom om locatie onafhankelijk te werken dus ik kocht Suzanne haar boek en werd nog enthousiaster. Maar toen kwam de pandemie.. toch besloten om voor een master te gaan en nu ik deze ook weer bijna ga afronden krijg ik weer die vervelende vraag ‘en nu?’ Het allerliefste zou ik fulltime willen freelancen terwijl ik de leukste steden van de wereld ontdek, en ik heb al een start gemaakt maar het is voor mij nog zo’n onbekend terrein. Dit boek zou me daar perfect mee op weg kunnen helpen denk ik!
Ik denk dat wanneer je mijn boek naast die van Suzanne legt, de puzzelstukjes op z’n plek vallen voor je. Het zijn twee erg aanvullende titels. Good luck!
Helder en compact verhaal waar ik moet van krijg om ook te beginnen met freelancen. Ik zou heel graag willen freelancen naast mijn baan zodat ik beter voor mezelf kan zorgen. In het “normale” 40-urige werkweek bestaan cijfer ik mijn gezondheid vaak als eerste weg omdat ik voor mijn gevoel al mijn energie in mijn baan moet stoppen ipv. in mijn gezondheid buiten het werk. Als ik thuiswerk, zonder surveillance en op mijn eigen termen zorg ik zo veel beter voor mijzelf.
DAT WIL IK, ALTIJD.
Helaas ben ik al tijden opzoek naar een “talent” raak ik vaak overwhelmed van alle zaken rondom sites, zichtbaarheid etc, dat ik niet weet waar te beginnen. Door alleen al deze beknopte opsomming van “to-do’s” zou ik heel graag beginnen aan deze MAW!
Voor mij is gezondheid prioriteit. Niet zonder reden dat er aparte hoofdstukken en interviews aan zijn gewijd. Maak je start niet moeilijker dan hij hoeft te zijn!
Mooi artikel, heel inspirerend! Ikzelf ben sinds een maand voor mezelf begonnen. Het lastigste is inderdaad bij je kern blijven; hoe voorkom je dat je veel tijd kwijt bent aan klanten waar je eigenlijk geen energie van krijgt? Hoe schrijf je je dromen op en ga je die echt najagen?
Dit boek klinkt als een boek wat mij daarin kan gaan helpen, de timing is perfect!
De eerste stap is het moeilijkst en heb je genomen. Trek nu de juiste kennis naar je toe en zet het om in praktische acties. Good luck!
Je droom uitvoeren. Je ding doen.
Ik hou er van dat dit artikel niet alleen oog heeft voor ‘marketing’, maar juist je waarom meeneemt. Alleen zo zet je jezelf in het pad naar meer voldoening en vind je de motivatie om door te gaan. Ook als het tegen zit. De praktische tips om ook je warme netwerk in te zetten vind ik goed uitgewerkt!
Verhelderend vind ik ook de focus op het jezelf laten zien. Niet schieten met hagel op vele platforms, maar gericht door te kiezen. De call to action is voor mij een eye-opener! Dankjewel
Bedankt voor deze goede tips!
Mede dankzij Suzanne haar inspirerende podcast en blogs heb ik een aantal weken geleden besloten om het roer om te draaien en eindelijk mijn droom te volgen; Locatie onafhankelijk werken en de wereld rond reizen.
Momenteel nog in loondienst, maar afgelopen vrijdag een eerste potentiele opdrachtgever gesproken. Doel is om in oktober te vertrekken.
Ik kan dit boek vol handige tips dan ook zeker gebruiken!
Interessant artikel! Goed kunnen plannen en je doelen in gedachten houden lijken mij inderdaad heel belangrijk als je wilt freelancen naast een baan! – Carla