Myrthe de Groot – ‘Koop je rijk’: 5 learnings over vastgoedbeleggen 2


Het boek van Myrthe de Groot – Koop je rijk – heeft mij een aantal mooie inzichten gegeven over beleggen in vastgoed. Ik vat ze hier voor je samen.

Hoe iedereen vermogen kan opbouwen met vastgoed. Zo luidt de ondertitel van Myrthe de Groot’s boek ‘Koop je rijk‘. En daar geloof ik nu zeker in! Vroeger dacht ik – net als Myrthe de Groot – dat vastgoed alleen iets voor oude rijke mannen was. Niets is minder waar! Inmiddels weet ik dat ook ‘gewone’ mensen als jij en ik kunnen beleggen in vastgoed. Koop je rijk!

1. Iedereen kan beleggen in vastgoed

“Ja, maar ik ben niet rijk…’ denk je nu vast. Gelukkig hoef je niet rijk te zijn om te beleggen in vastgoed. Niet alleen omdat je al kan beleggen in vastgoed via ETF’s (bijvoorbeeld VanEck Global Real Estate UCITS ETF) of een garagebox. Maar ook omdat je geen extreem hoog salaris hoeft te hebben om vastgoed te kunnen kopen. Een bank kan jou namelijk een verhuurhypotheek verschaffen op basis van de verwachtte huuropbrengsten. Dus niet (puur) op basis van jouw salaris.

2. Eigen geld inbrengen? Gebruik je overwaarde

‘Oke, maar hoe zit het dan met eigen geld inbrengen?’ Nou, daar zijn ook manieren voor te vinden! Meestal wordt gesproken over 30% eigen geld inbrengen. Bij een appartement van 200.000 euro, moet je dus ‘even’ 60.000 euro eigen geld inbrengen… Wat als je dit niet op de plank hebt liggen? Nou, dan kan je eigen geld inbrengen via de overwaarde van je huidige woning. Uiteraard moet die overwaarde er wel zijn. Daarnaast kan er alsnog worden gekeken naar je inkomen. Het beste is om dit te laten checken bij een hypotheekadviseur.

3. Er zijn alternatieve vormen voor financiering, ook voor de overdrachtsbelasting

Wat als je geen overwaarde hebt? Dan heb je dus nog steeds veel geld nodig… Toch? Niet als je gebruik maakt van alternatieve financiering. Traditionele banken houden veelal vast aan die 30%-regel, maar particuliere investeerders niet. Daar kan je mee afspreken wat je wilt! Je kan dus een lening afsluiten buiten de bank om, en dat voor het volledige aankoopbedrag doen. Soms zelfs inclusief 8% overdrachtsbelasting.

4. Ken je doel: direct of indirect rendement

Het ene pand levert veel direct rendement op, het andere object biedt meer indirect rendement. Bij direct rendement moet je denken aan de inkomsten uit verhuur. Dit is geld wat je direct verdient, en wat je dus direct winst kan opleveren. Huurinkomsten – hypotheek en andere lasten = winst. Indirect rendement bereik je door waardestijging van de woning. Daarnaast bouw je vermogen op door de hypotheek af te lossen. Drie dubbel verdienen dus! Afhankelijk van je doelen met vastgoedbeleggen, kan je gaan voor een pand met meer direct of juist (kans op) meer indirect rendement.

5. Veel financiering, weinig eigen geld

Veel van ons zijn opgegroeid met het idee van ‘schulden zijn slecht’. We denken dan ook dat we beter zoveel mogelijk eigen geld kunnen inbrengen. Dan behaal je ook meer winst, toch? Zo simpel is het niet! Hoe minder eigen geld je inbrengt, en hoe groter dus de financiering (of hypotheek), hoe meer panden jij tegelijk kan kopen! In haar boek legt Myrthe de Groot dit supergoed uit. Het is volgens haar gunstiger om je eigen geld te spreiden over meerdere beleggingspanden, om zo het vliegwiel sneller te laten draaien.

Voorbeeld:

Stel, je ontvangt 1500 euro huur, en je hebt een maandelijkse hypotheek op het pand van 1000 euro. Dan is de directe rendement 500 euro.

Stel je had meer eigen geld ingebracht, en slechts een maandelijkse hypotheek van 700 euro gehad, dan had je elke maand 800 euro rendement. Is dat niet slimmer?

Nee! Want als je nog eigen geld over hebt, kan je nog een vastgoedbelegging kopen. Stel je ontvangt hier ook weer 1500 euro huur, en je maandelijkse hypotheek is ook 1000 euro, dan heb je nog eens 500 euro direct rendement. En 2 x 500 is meer dan 1 x 700!

Check de uitleg van Myrthe de Groot even in het inkijkexemplaar van haar boek op Bol.com >

Meer inzichten van Myrthe de Groot

Nog een paar inzichten die ik dankzij het boek van Myrthe de Groot heb gekregen:

  • Check de grens van sociale huur / vrije sector
  • Vergeet niet dat je bij een appartement vaak een verplichte bijdrage betaalt aan de VVE
  • Maak altijd de hele rekensom om te bekijken wat iets je kan opleveren, neem dus alle inkomsten en uitgaven mee – voor de lange termijn!
  • Weeg goed af wat voor pand bij je past, en of je het als vakantiewoning wilt verhuren of juist voor langere tijd
  • Gooi je belemmerende overtuigingen over geld en vastgoed over boord. Niet iedereen wil of kan een huis kopen. Je bent niet meteen een huisjesmelker als je een pand verhuurt.

En nu doorpakken!

Heb jij het boek nog niet gelezen? Je kan hem hier bestellen >

Heb jij het boek gelezen en wil je nu echt stappen zetten? Word dan lid van Actief, het bedrijf van Myrthe de Groot. Via Actief krijg je een vastgoedcoach, die jou helpt met de eerste stappen van vastgoedbeleggen. Zo kan je een check krijgen bij een bevriende hypotheekadviseur, kijkt de coach mee naar jouw doelen en wat daarbij aansluit, en helpen ze mee zoeken naar jouw eerste vastgoedbelegging. T.z.t. kan Actief ook helpen bij het zoeken van huurders en het opstellen van de huurovereenkomst.

Droom jij nu ook van jouw eerste vastgoedbelegging? Benieuwd wat jij in gedachten hebt! Of wat jou nog tegenhoudt.

Volg Vrije Meid op Spotify of Instagram 

Bekijk gratis mijn masterclass ‘In 3 stappen naar een schaalbaar bedrijf

Bestel mijn boek ‘De route naar €100.000 per jaar‘ en ontvang gratis een cursus t.w.v €99 >

boek
Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 gedachten over “Myrthe de Groot – ‘Koop je rijk’: 5 learnings over vastgoedbeleggen

  • Maria ten Hoeve

    Ik heb ook wat geld beschikbaar en denk er over om een verhuurhypotheken met aflossing gedurende looptijd af te sluiten. Dit zou een mooie investering zijn voor de toekomst. Het boek lijkt me erg interessant, ik ga dit zeker lezen!

  • Nospam

    Ben dat boekje aan het lezen. pfft wat een opportunisme, en zelfs valse voorlichting.

    Schrijven over belegging hypotheken in een boekje uit 2021 terwijl dat vanaf 2013 al niet meer mag

    Lekker dan