Blanca Vergara is Money Mindset Mentor. Ze helpt ondernemers ‘to conquer their inner game of wealth’. Welke tips heeft zij voor een betere money mindset, en daarmee meer geld?
Hoewel Blanca Vergara al 50 jaar oud is, en al sinds haar 36ste een eigen bedrijf heeft, is zij pas drie jaar echt succesvol. Na haar burn-out een paar jaar geleden viel bij Blanca alles op zijn plek. Inmiddels heeft ze een winstgevende online coaching business en won twee awards voor haar werk. De sleutel tot succes? Mindset, en dan vooral de juiste money mindset. Ik sprak Blanca over beperkende gedachten, praktische oefeningen en haar favoriete money mindset-boek.
1. Kan je jezelf even voorstellen?
“Mijn naam is Blanca Vergara, ik ben 50 jaar oud en geboren in Mexico. Daar volgde ik lange tijd het ‘traditionele pad naar succes’: een universitaire studie, gevolgd door een carrière als accountant. Via mijn toenmalige werkgever kwam ik in Nederland terecht. Ik verdiende veel geld, maar besefte op mijn 36ste dat dat mij niet gelukkig maakte. Daarom startte ik mijn eigen bedrijf. Dit resulteerde in een ‘tegenreactie op de rat race’ waar ik in had gezeten. Ik werkte veel gratis en had geen strategie. Op mijn 46ste kreeg ik een burn-out. Tijdens deze ‘rock bottom periode’ besefte ik dat ik moest gaan voor de gulden middenweg. Ik noem dat de Heart Centered Economy.”
2. Kan je iets meer vertellen over deze twee uitersten en die gulden middenweg?
“Veel mensen werken óf puur voor geld (Greed Economy), óf puur voor spiritualiteit (Bohemian Economy). Je verkoopt dus je ziel, of je bent blut maar wel liefdevol. Dit zijn twee uitersten die veel mensen doorlopen in hun carriere. Eerst gaan ze voor het grote geld, daarna willen ze verdieping. Mensen in de Bohemian Economy denken dat ze nooit rijk kunnen worden met hun passie. Maar dan kan wel! Het laatste stadium, de Heart Centered Economy, combineert geld met liefde. Het is het beste van twee werelden. De goede elementen van Greed Economy, zoals structuur en daadkracht, en de goede elementen van de Bohemian Economy, zoals ituitie en creativiteit, kunnen vergeleken worden met typische ‘mannelijke’ en typische ‘vrouwelijke’ eigenschappen. De combinatie is goud. Je leest er hier meer over.”
3. Hoe komen we in de Heart Centered Economy terecht?
“Of je nu in de Greed Economy zit of in de Bohemian Economy: het zijn beperkende gedachten die je daar houden. Mensen die nu werken voor meer en meer geld, vertellen zichzelf dat zij hun ziel moeten verkopen, omdat ze anders niet genoeg geld zullen verdienen. Mensen die nu werken uit passie, vertellen zichzelf dat ‘je nu eenmaal niet veel kan verdienen met iets heel leuks’ en dat geld verdienen slecht is. Zolang je nog beperkende gedachten hebt, zal je niet in de Heart Centered Economy terecht komen. Je moet dus van je beperkende gedachten af – en met name je beperkende gedachten over geld.”
4. Hoe herkennen we onze eigen beperkende gedachten?
“Heel simpel. Vraag jezelf eens wat je graag zou willen, en bedenk waarom je dit nog niet hebt of bent. Bijvoorbeeld: ik wil veel geld verdienen, maar ik wil ook doen wat ik leuk vind. Je beperkende gedachte is dan dat je niet veel geld kan verdienen met iets dat je leuk vindt. Of: ik wil meer producten verkopen, maar mensen houden nu hun hand op de knip. Wie zegt dat dat waar is? Is dat echt zo, of vertel jij jezelf dat? Als jij blijft geloven dat mensen niets kopen, en niet je best doet om te verkopen, dan zal je ook niet meer verkopen. Dat is een beperkende gedachte. Het is zelf-sabotage.”
5. Hoe zit dit met money mindset?
“Iedereen heeft een money mindset. De vraag is wat jouw money mindset is: hoe denk jij over geld? Dit ontdek je door te kijken wat jouw beperkende gedachten zijn over geld. Welk verhaal vertel jij jezelf over geld? Waarom heb je nog niet wat je wilt – op financieel gebied? Is dat reeel of zijn het beperkende gedachten? Dat is je money mindset. Om in de Heart Centered Economy te komen – om te doen wat je leuk vindt en daar genoeg geld mee te verdienen – heb je een goede money mindset nodig. Je moet je relatie met geld verbeteren.”
6. Wat is een goede money mindset?
“Een goede money mindset betekent dat je geld ziet als een middel, niet als een doel op zich. Het heeft geen zin om geld op je bankrekening te houden. Je moet er iets mee doen. Door geld uit te geven creeer je meer geld. Dat heet investeren. Geld maakt veel dingen makkelijker. Geld is leuk. Geld staat in dienst van jouw behoeften. Geld helpt je. Er is genoeg van. Je hoeft er niet bang voor te zijn. Geld is ook een heel goede spiegel. Denk jij dat er nooit genoeg geld is? Dan vind je jezelf vaak ook niet genoeg. Door aan jezelf te werken verandert je relatie met geld, maar door je money mindset te verbeteren groei je ook zelf.”
7. Hoe krijgen we zo’n money mindset? Hoe komen we van onze beperkende gedachten af?
“Het begint met het in kaart brengen van je huidige gedachten. Hoe denk jij nu over geld? Welk verhaal vertel jij jezelf? Welke beperkende gedachten heb je? Pas als we onze gedachten kennen, kunnen we deze gaan veranderen. Daarna kunnen we onze gevoelens over geld veranderen en uiteindelijk ons handelen. Mediteren helpt om je bewust te worden van je eigen gedachten. Daarna is het een kwestie van heel veel oefenen. Het is een soort spier die je kan trainen. Dit oefen ik met mijn coachees. Ik geef groepscoaching rondom dit onderwerp, om je beperkende gedachten te herkennen en je money mindset te verbeteren.”
8. En uiteindelijk leidt dit tot een goede money mindset, en daarmee tot meer geld?
“Zeker. Wanneer je klein denkt over jezelf, en geld niet als iets positiefs ziet, vraag je vaak ook te weinig. Je maakt weinig impact. Heb je meer vertrouwen in jezelf en vind je geld iets moois, dan durf je meer te vragen en kan je ook meer impact maken. Een goede oefening voor een positievere money mindset is eentje uit het boek ‘Think and grow rich’. In plaats van de oefening om je beperkende gedachten in kaart te brengen (‘ik wil meer geld, maar ik wil iets doen wat ik leuk vind’) verander je nu naar ‘ik wil meer geld en daarom ga ik een eigen bedrijf beginnen’. Door zo’n statement te maken over wat je gaat doen om dat geld te verdienen, train je je positieve money mindset. Het is ook een soort visualiseren. Dit is de gedachte die je moet oefenen. Je krijgt het niet cadeau, werk ervoor.”
9. Wat is je grootste learning over geld voor Vrije Meiden?
“Je moet er niet bang voor zijn, en niet bang zijn om erover te praten. Praten over geld gaat je relatie met geld ook verbeteren. Het moet geen taboe zijn. Het is geen taboe om veel geld te willen verdienen. Als je erover praat, ga je ook ontdekken waar je nog meer over moet leren. Wees niet bang om je rekeningen te openen en duik eens in je administratie. Als je bang bent voor geld, zal het niet naar je toe komen. We moeten onszelf toestaan om te ontvangen. Dat vinden veel vrouwen doorgaans moeilijk. Wij geven vaak heel veel. Maar denk ook aan jezelf, en je pensioen bijvoorbeeld. Start daarmee op jonge leeftijd, dan heb je maximale rente op rente (als je gaat beleggen). Of investeer in vastgoed. En start je eigen bedrijf. Dat is eigenlijk de enige manier om ooit echt financieel onafhankelijk te worden. ‘Rich Dad Poor Dad‘ is een goed boek om hierover te lezen.”
Blanca’s beste take-aways:
- Breng je beperkende gedachten in kaart
- Train je positieve money mindset regelmatig met de oefening uit ‘Think and grow rich’
- Start je eigen bedrijf, of in ieder geval vast een side hustle
- Start met beleggen (maar alleen in bedrijven waar je verstand van hebt)
- Investeer in vastgoed
- Geef geen geld uit aan onzin, maar laat het ook niet op de bank staan
Meer leren van Blanca? Check haar boeken of huur haar in als coach. Blanca organiseert binnenkort ook weer een retreat!