Als digital nomad beginnen, geld verdienen, balans en praktische zaken – digital nomad Jody en Sander weten er alles van! The Dutch Nomads beantwoorden de meest gestelde vragen over locatie-onafhankelijk werken.
Maak kennis met Jody en Sander, twee newbies op het gebied van de digital nomad-lifestyle en oprichters van thedutchnomads.nl. Net als ik krijgen zij geregeld dezelfde vragen over locatie-onafhankelijk werken. Op de belangrijkste vragen geeft Jody je antwoord.
Hoi Jody! Kan je wat over jezelf vertellen?
“Absoluut! Mijn naam is Jody op den Buijsch (28) en ik reis samen met mijn vriend Sander (34) de wereld over als ‘digital nomad’. We zijn in september 2019 hiermee gestart op Bali. Inmiddels zijn we ruim een half jaar onderweg en hebben we in verschillende Aziatische landen gewoond en gewerkt.”
Klinkt goed! Wanneer en hoe zijn jullie begonnen?
“Reizen heeft altijd als in ons bloed gezeten. Enkele jaren geleden waren dat nog vooral vakanties naar mooie bestemmingen zoals een roadtrip langs de westkust van de USA of drie weken backpacken door Peru. Vanaf het begin van onze relatie hadden we een afspraak gemaakt: we gaan samen een aantal maanden reizen.
Na deze reis bleek dat het bloed bleef kruipen waar het niet gaan kon, we wilden verder reizen! Met slechts een handjevol vakantiedagen en oneindige reisdrang besloten we het roer om te gooien: banen opzeggen, starten als zelfstandigen en het appartement verkopen.
In september 2019 zijn we gestart in Canggu, Bali. Een bekende plek waar veel digital nomads verblijven. Hier zijn we twee maanden gebleven, vervolgens zijn we een maand naar Chiang Mai gegaan. Daarna zijn we ook in Laos, Koh Samui en Koh Phangan (Thailand) geweest. Voor nu concentreren we ons op Azië, maar werken vanuit Zuid-Amerika staat ook hoog op ons lijstje.”
Lees ook: Stappenplan voor digital nomads
Hoe verdienen jullie je geld?
“Schrijven heb ik altijd erg leuk gevonden en ik merkte dat er veel vraag was naar SEO copywriters. Met mijn achtergrond als online marketeer had ik hier al alle kennis voor en toen ik het eenmaal aan mijn omgeving en netwerk begon te vertellen, stroomden de opdrachten binnen.
Sander had in het begin wat meer moeite om te bepalen wat hij nou echt leuk vond, omdat hij in Nederland Scrum Master was. Nou ben ik van mening dat je bijna iedere kantoorbaan op afstand kan uitvoeren, alleen moet je organisaties hiervoor meekrijgen. Dat was niet het geval en daarom besloot hij te starten als WordPress webbouwer. Op dit moment focust hij zich, naast het bouwen van WordPress websites, ook op het opzetten van een webshop.
We werken meestal vanuit co-workingspaces. Eerdergenoemde plekken (met uitzondering van Laos en Koh Samui) zijn helemaal ingericht op de digital nomad lifestyle. In het begin waren we sceptisch over deze co-workingspaces: je betaalt voor een werkplek, terwijl je ook vanuit een café (of je luie stoel) kan werken. Daar zijn we snel op terug gekomen: het is namelijk een investering in jezelf en je bedrijf. Onderschat niet de waarde van een goed bureau en fijne bureaustoel. Dat maakt je een stuk productiever!”
Hoe ziet je gemiddelde werkweek er uit?
“Net als in Nederland werken we voornamelijk van maandag tot en met vrijdag. Als ondernemer is het verleidelijk om privé en zakelijk met elkaar te mengen, maar daarvoor proberen we te waken.
Wij starten in de ochtend, meestal tussen 8.00 en 9.00 uur, met onze werkdag. We werken dan tot een uurtje of 12 en gaan dan lunchen. Vaak werken we nog even na de lunch en plannen dan wat vrije tijd. De aandacht verslapt dan even.
Aan het einde van de dag plan ik klantgesprekken via Skype in, dan wordt Nederland namelijk wakker. Het fijne van werken in de ochtend in Azië is dat je niet ‘gestoord’ wordt. Ik ben, sinds dat ik freelancer ben, veel productiever in de uren die ik werk. Heb ik even geen inspiratie? Dan stop ik liever dan dat ik op halve kracht werk. ‘s Avonds of in het weekend een spoedje oppakken? Dat is natuurlijk geen probleem. We zijn productiever én flexibeler op deze manier.”
Op thedutchnomads.nl geven jullie tips rondom budgetproof en duurzaam reizen. Kan je daar wat over vertellen?
“Zeker! We zijn veel bezig met persoonlijke ontwikkeling. Het boek ‘Miljonair met een gewone baan’ heeft ons erg getriggerd. Het boek gaat vooral over je geld voor je te laten werken, maar in het begin van het boek gaat het ook over geld besparen. Bezittingen maken niet gelukkig.
Minimalisten zijn we niet, maar het heeft ons wel aan het denken gezet. Op reis zijn we steeds meer aan het ‘ontspullen’: we reizen nu alleen nog met handbagage. Je leeft vaak in die ene, fijne korte broek en je bent er echt niet minder gelukkig door. We proberen alleen zaken aan te schaffen die we nodig hebben, in plaats van dat we worden geprikkeld door een reclame.
We proberen anderen te stimuleren om ook alleen goede kwaliteitsproducten te kopen, mits het nodig is natuurlijk. Dat is beter voor het milieu en daardoor duurzamer.
Zo is deze lifestyle ook langer vol te houden. Niet een jaar hard werken voor een bepaalde reis, om je spaargeld er vervolgens in zes maanden volledig heen te jagen en platzak terug te komen. Op afstand werken en combineren met reizen dus, en slimme keuzes te maken!
Budgetproof reizen doen we ook door lokaal te eten, met enkel handbagage te reizen en een verblijf voor langere tijd te boeken. Dit is ook duurzamer, doordat we de lokale bevolking steunen en lokale producten eten.
Ook door niet iedere drie dagen naar een andere plek te verhuizen, houden we rekening met het milieu en ons budget. We gebruiken filters in onze waterflessen zodat we ‘gewoon’ kraanwater kunnen gebruiken. Dat scheelt enorm veel plastic. Tot slot overwegen we of we op een andere manier kunnen reizen dan het vliegtuig te pakken.”
Genereren jullie ook passief inkomen?
“Op dit moment zijn we dat nog aan het uitzoeken. Ons inkomen komt nu vooral uit actieve werkzaamheden. Sander heeft een buffer omdat hij in een goede periode z’n appartement heeft verkocht. Hij is daarom minder bezig met het bouwen van websites, en meer aan het uitzoeken hoe hij door middel van drop shipping de kost kan verdienen. Hierbij verkoop je producten van een leverancier aan de eindconsument, terwijl de producten direct vanuit de leverancier worden verzonden. Hij heeft geïnvesteerd in een online cursus hierover en is nu druk bezig leveranciers te benaderen.
Daarnaast wil ik met thedutchnomads.nl meer inkomen genereren door middel van affiliates. Ik deel mijn kennis en verwijs naar producten of diensten die wij zelf ook gebruiken. Wanneer iemand zich dan aanmeldt via mijn link, ontvang ik hiervoor een vergoeding voor.”
Lees ook: manieren om passief inkomen te genereren
Kan je nog wat vertellen over praktische zaken: hoe doe je je bankzaken, waar heb je je verzekering geregeld?
- “Bankzaken doen we via Bunq-bank: zo betaal je geen wisselkoers-opslag in andere valuta en dat kan flink oplopen! Deze bank is volledig online waardoor je alles gemakkelijk op afstand, direct in de app kan regelen. Geen gedoe dus met uren in de wacht hangen.
- We hebben allebei een American Express creditcard: in veel Nederlandse webwinkels kan je hier gewoon mee afrekenen en spaar je vliegpunten bij iedere besteding. Deze kaart is het eerste jaar gratis en met een Gold-card mag je twee keer per jaar een lounge bezoeken op een luchthaven. Let op: betaal alleen je uitgaven in euro’s met deze creditcard. Gebruik in andere gevallen de Bunq Travelcard.
- Onze verzekeringen lopen via Allianz Globetrotter: een verzekering die gericht is op een digital nomad-levensstijl.
- Wij zijn overgegaan op prepaid simkaarten zodat we ons Nederlandse telefoonnummer kunnen behouden. Daarnaast kopen we in ieder land een lokale simkaart zodat we gemakkelijk bereikbaar zijn. Super handig als je geen dual-sim hebt: je Nederlandse Whatsapp-nummer kan je gewoon behouden, ook als je een buitenlandse simkaart hebt zitten.”
Nog een ultieme tip die je aan iedere digital nomad in spé zou willen meegeven?
“Bereid je goed voor. Plan ook een ‘uiterste datum’ voor je avontuur. Zo maak je het concreet. Zeg dus niet: ‘ik ga ooit als digital nomad werken’, maar zeg (bijvoorbeeld): ‘als ik drie vaste klanten heb gevonden, ga ik mijn ticket boeken’. Zo stel je het niet uit, er is tenslotte altijd een reden te vinden om iets niet te doen. Websites en Facebook-groepen met informatie zijn er voldoende. Uiteindelijk leer je het meeste door het gewoon te doen.”
Vragen aan Jody en Sander? Stel ze onder dit artikel of stuur The Dutch Nomads een e-mail.
Tip: Jody maakte een cursus over automatiseren zonder programmeren >
Supertof om te lezen! Sander is een oud-collega van mij geweest. Leuk om te lezen hoe zij hun passie nastreven.
Ah, kleine wereld!
Heel interessant om te lezen, maar ik ben vooral benieuwd hoe ze dat belastingtechnisch hebben gedaan. Ik wil ook fulltime gaan reizen, maar als je langer dan 8 maanden weg uit NL bent dan moet je je uitschrijven, en dus je bedrijf ook. Maar omdat je geen nieuw, vast adres hebt kun je dus ook niet in een ander land inschrijven en je bedrijf opbouwen. Je bent immers altijd in beweging. Ik weet echt niet hoe ik dat aan moet pakken 🙁
Houdt dat je tegen om nu uberhaupt te beginnen? Dat is niet goed! Eerst maar eens de vrijheid creeeren om uberhaupt weg te gaan, dan is dit een probleem voor later. Esther Jacobs weet hier ook alles van. Ik heb een interview met haar hierover in mijn boek! Work Hard, Travel Harder 🙂